Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

; Modernizace výuky odborných předmětů Reg. č. projektu: CZ.1.07/1.1.08/03.0032 PŘÍDATNÉ LÁTKY V POTRAVINÁCH.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "; Modernizace výuky odborných předmětů Reg. č. projektu: CZ.1.07/1.1.08/03.0032 PŘÍDATNÉ LÁTKY V POTRAVINÁCH."— Transkript prezentace:

1 ; Modernizace výuky odborných předmětů Reg. č. projektu: CZ.1.07/1.1.08/ PŘÍDATNÉ LÁTKY V POTRAVINÁCH

2 C O JSOU PŘÍDATNÉ LÁTKY V POTRAVINÁCH, JINAK TAKÉ POTRAVINOVÁ ADITIVA ČI „ ÉČKA “?  Přírodní či uměle vyrobené látky, které se záměrně přidávají do potravin, aby nějakým způsobem zlepšily jejich vlastnosti

3 P ROČ NÁZEV ÉČKA  Jelikož se každá přídatná látka označuje speciálním kódem, který se skládá z velkého tiskacího písmene „E“ a trojmístného nebo čtyřmístného čísla, např. „E200“, říká se přídatným látkám lidově „éčka“

4 P ROČ SE „ ÉČKA “ DO POTRAVIN PŘIDÁVAJÍ ?  Éčka“ by měla být do potravin přidávána jen tehdy, když je to z výrobního hlediska nutné  Do potravin se tyto látky přidávají proto, aby prodloužily jejich trvanlivost, zvýraznily, změnily nebo zlepšily jejich chuť, barvu, vůni, usnadnily zpracování potraviny

5 D RUHY ADIVIT A JEJICH VÝZNAM  Barviva - dodávají očekávanou barvu  Konzervační látky - zamezují rozvoji nežádoucích mikroorganizmů a prodlužují trvanlivost  Antioxidanty - zabraňují žluknutí  Zahušťovadla - zvyšují viskozitu  Emulgátory - mísí těžko mísitelné složky  Kyseliny a zásady - mění nebo udržují kyselost či alkalitu  Látky chuťové - dodávají výraznější chuť  Náhradní sladidla - nahrazují cukr, snižují energetickou hodnotu

6 D RUHY ADIVIT A JEJICH ČÍSLA  E100 - E199 barviva  E200 - E299 konzervanty  E300 - E399 antioxidanty, regulátory kyselosti  E400 - E499 emulgátory, zahušťovadla,stabilizátory  E500 - E599 protispékavé látky, regulátory kyselosti, plnidla  E600 - E699 látky zvýrazňující chuť a vůni  E900 - E999 lešticí látky, sladidla, balicí plyny, propelanty  E E1999 další látky

7 J AK SE PŘÍDATNÉ LÁTKY ZÍSKÁVAJÍ ?  Některá „éčka“ se vyrábějí uměle (chemicky)  jiná se získávají z přírodních zdrojů, kterými může být třeba ovoce či zelenina (například „E160c“ je paprikový extrakt)

8 J SOU „ ÉČKA “ BEZPEČNÁ ?  Bezpečnost „éček“ se ověřuje mnoha testy  Pro každou přídatnou látku je stanoveno „nejvyšší povolené množství“, které se může do konkrétní potraviny přidat  I když potravina obsahuje toto nejvyšší povolené množství, je pro lidské zdraví bezpečná  Žádný výrobce potravin nesmí nejvyšší povolené množství použitých „éček“ překročit

9 N EGATIVNÍ ÚČINKY NA ZDRAVÍ  Je lepší nekonzumovat zbytečně velké množství potravin, do kterých se „éčka“ běžně přidávají, zejména by se jim měly vyhnout malé děti  V některých případech mohou „éčka“ u citlivých osob vyvolat alergickou reakci či nesnášenlivost potravin

10 P ÁR PŘÍKLADŮ ÉČEK V SEZNAMU MOŽNÝCH ALERGENŮ  E102 tartrazin  E104 chinolinová žluť  E107 žluť 2G  E120 košenila, kyselina karmínová, karmíny  E122 azorubin (carmoisin)  E123 amarant (viktoriarubín 0)  E124 ponceau 4R  E127 erythrosin  E128 červeň 2G  E131 patentní modř V  E132 indigotin (indigocarmin)  E133 brilantní modř FCF  E142 zeleň S  E152 čerň 7984

11 C O VŠECHNO NÁM ŠKODÍ

12 P OZITIVNÍ ÚČINKY NA ZDRAVÍ  Mezi přídatnými látkami se vyskytují i látky přírodního charakteru (např. včelí vosk E901), které jsou zdraví normálně neškodné (i na ně však můžou být citliví jedinci alergičtí)  Mezi aditiva však také patří látky zdraví obecně prospěšné, např. E101 (vitamin B2), E160 (vitamin A), E (vitamin C), E (tokoferoly, vitamin E), E322 (lecitin), E375 (niacin, vitamin B3), E440 (pektin).

13 M OHOU SE „ ÉČKA “ PŘIDÁVAT DO VŠECH POTRAVIN ?  Ne, „éčka“ se nesmí přidávat například do základních potravin jako je med, olej, mléko, máslo, mouka, nebalený chléb, bílý jogurt, balené vody a samozřejmě také do biopotravin.. Většina „éček“ se nesmí přidávat ani do potravin určených pro výživu kojenců a malých dětí.

14 J AK SE POZNÁ, ŽE POTRAVINA OBSAHUJE „ ÉČKA “?  Všechna „éčka“, která byla do potraviny během výroby dodána, musí být uvedena (jako název nebo číselný kód E) na jejím obalu v odstavci „Složení“  Jsou seřazena za sebou podle obsahu v potravině od největšího množství k nejmenšímu.

15 K DO PROVÁDÍ KONTROLU MNOŽSTVÍ „ ÉČEK “ V POTRAVINÁCH ?  Kontrolu množství „éček“ v potravinách provádí Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI)

16


Stáhnout ppt "; Modernizace výuky odborných předmětů Reg. č. projektu: CZ.1.07/1.1.08/03.0032 PŘÍDATNÉ LÁTKY V POTRAVINÁCH."

Podobné prezentace


Reklamy Google