Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁHRADNÍ SLADIDLA Petra Holbová. Potravinová aditiva Látky záměrně přidávané do potravinových výrobků (např. pro prodloužení trvanlivosti, vylepšení vzhledu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁHRADNÍ SLADIDLA Petra Holbová. Potravinová aditiva Látky záměrně přidávané do potravinových výrobků (např. pro prodloužení trvanlivosti, vylepšení vzhledu."— Transkript prezentace:

1 NÁHRADNÍ SLADIDLA Petra Holbová

2 Potravinová aditiva Látky záměrně přidávané do potravinových výrobků (např. pro prodloužení trvanlivosti, vylepšení vzhledu či z technologických důvodů) Jedna látka i v několika skupinách Označení: E + kód (počáteční číslice charakteristická pro skupinu aditiv)

3 Náhradní sladidla Látky, které dodávají potravinářským výrobkům sladkou chuť, ale nepatří mezi mono- a disacharidy Označení: E 9xx Nízkoenergetická x kalorická Přírodního x syntetického původu

4 Výrobky s náhradními sladidly

5 Sorbitol (E 420) Získává se redukcí glukózy Nízkokalorické sladidlo Poloviční sladivost oproti řepnému cukru Výskyt: třešně a hrušky Použití: dietní potraviny, žvýkačky, sirupy proti kašli, …

6 Manitol (E 421) Prostorový izomer sorbitolu Výroba redukcí fruktózy Stejně jako sorbitol má projímavé účinky Výskyt: olivy, fíky, mořské řasy Nízkokalorické sladidlo 200krát sladivější než cukr Nápoje, zmrzliny, cukrovinky, … Acesulfam K (E 950)

7 Aspartam (E 951) Nízkokalorické sladidlo 200krát sladivější než cukr Nestabilní při zvýšené teplotě (používá se ve směsi s acesulfamem K) Dvě aminokyseliny-kys. aspartová a methylester fenylalaninu → fenylketonurie

8 Cyklamát (E 952) Nízkokalorické sladidlo 30-50krát sladší než cukr Vysoce termostabilní Poloviční kalorická hodnota oproti cukru Výroba cukrářských ozdob Isomalt (E 953)

9 Sacharin (E 954) Nejvyužívanější 300krát sladší než cukr Stabilní za vyšších teplot i v kyselém prostředí Sukralóza (E 955) 600krát sladší než cukr Vyrábí se ze sacharózy Jedno z teplotně nejstabilnějších sladidel

10 Thaumatin (E 957) Nízkokalorické sladidlo Směs polypeptidů (thaumatin I a thaumatin II) Neohesperidin DC (E 959) krát sladivější než cukr Získává se z flavonoidů obsažených ve slupkách citrusových plodů

11 Sůl aspartamu-acesulfamu (E 962) 350krát sladivější než cukr Maltitol (E 965) Z 90% sladký jako cukr Laktitol (E 966) Ze 40% sladký jako cukr Nízkokalorický Xylitol (E 967) Stejně sladký jako cukr Výskyt: kukuřice, houby, maliny, švestky

12 Mýty a fakta Testy nezávadnosti pro spotřebitele → seznam povolených látek akceptovatelná denní dávka Tzv. akceptovatelná denní dávka – max. denní příjem dané látky pro dospělého člověka bez zdravotních problémů Light potraviny, potraviny bez cukru → ne vždy mají nižší kalorickou hodnotu Dosud nebyl prokázán žádný přímý škodlivý vliv na zdraví člověka (uvádí se, že náhradní sladidla jsou nevhodná pro děti do tří let)


Stáhnout ppt "NÁHRADNÍ SLADIDLA Petra Holbová. Potravinová aditiva Látky záměrně přidávané do potravinových výrobků (např. pro prodloužení trvanlivosti, vylepšení vzhledu."

Podobné prezentace


Reklamy Google