Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Aditivní látky v potravinách = aditiva (z lat. addere – přidávat) = přídatné látky = tzv. éčka.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Aditivní látky v potravinách = aditiva (z lat. addere – přidávat) = přídatné látky = tzv. éčka."— Transkript prezentace:

1 Aditivní látky v potravinách = aditiva (z lat. addere – přidávat) = přídatné látky = tzv. éčka

2 Záměr a cíl výzkumu Záměr:  Co jsou to aditivní látky?  Kam se přidávají?  Vyhledat: rozdělení „E“, jejich použití a ošetření jejich používání zákonem Cíl výzkumu:  Seznámit se s nejčastěji používanými emulgátory a zjistit jejich vliv na potraviny a na zdraví člověka, jaký význam mají v potravinářství

3 Přídatné látky Přírodní, přírodně identické a synteticky vyrobené chemické látky, které se přidávají do průmyslově vyráběných nebo upravovaných výrobků za účelem zlepšení jejich vlastností.

4 Použití aditiv Potraviny: zvýšení kvality potravin (přidávají se při výrobě, balení, přepravě nebo skladování) Tyto látky zajišťují potravinám lepší vlastnosti, které by jinak výrobek neměl. Drogistické zboží Léčivé přípravky (např. benzalkonium chlorid – působí jako desinficiens v kápkách k léčbě dýchacích cest)

5 Rozdělení AntioxidantyKonzervační látkypropelanty Barvivakyselinyodpěňovače zahušťovadlaRegulátory kyselostiplnidla Želírující látkyTavící soliZpevňující látky Látky zvýrazňující chuť a vůni Náhradní sladidlasekvestranty Modifikované škrobyNosiče a rozpouštědlaLátky zlepšující mouku StabilizátoryProtispékavé látkyZvlhčující látky Emulgátory (E400 až E499) Leštící látkyPěnotvorné látky Kypřící látkyBalící plyny Kód E zavedla EU pro přídatné látky, které byly podrobně zhodnoceny na základě toxikologických studií a jsou v povolených dávkách bezpečné pro zdraví konzumentů. Přídatné látky se dělí podle toho k jakému účelu se používají do kategorií:

6 Zaměřila jsem se na:  Instantní jídla (polévky)  Uzeniny (salámy)  Pečivo (balený chléb)  Sladkosti (čokoláda)  Mražené výrobky (zmrzlina)  Lehce roztíratelná pomazánková másla (margaríny)

7 SALÁMY Výrobky: Lovecký s, Vysočina, Hercules, Poličan, Cinkánka, šunkový salám, šunkový salám BIO, šunka, šunka pro děti (ČR), dětský salám (RAK) Junior, angl.slanina, Uherák, Čabajka Nejčastější: E250, E 301, E450, E451 Další: E 120, E150d, E315, E316, E300, E331, E407, E410, E420, E452, E500, E551, E552, E621, E635, E941, E1420 Nejvíce E: šunkový salám, Cikánka, anglická slanina Nejméně E: Lovecký salám (E250, E316), Čabajka (E250, E450) Žádné E: šunkový salám BIO

8 INSTANTNÍ POLÉVKY Přídatné látky: E621 – glutamát sodný (látka zvýrazňující chuť a vůni) E 330 – kyselina citrónová (regulátor kyselosti, antioxidant, sekvestrant(oddělovač) E551 – oxid křemičitý (protispékavá látka) E627, E631, E635 – látka zvýrazňují chuť a vůni E1413 – modifikovaný škrob Může se vyskytovat: Maltrodextrín, přírodní barviva, aromata, rostlinný bílkovinný hydrolyzát

9 CHLÉB Toastový chleba: E282 – konzervant propionát vápenatý, E kyselina askorbová, látka zlepšující mouku vánočka – sladová mouka zlepšovací prostředek, E471, E300, regulátor kyselosti, E341, aroma vanilin Šumava krájený – emulgátor E472e, E322- sojový lecitin, E300, protispékavá látka, uhličitan vápenatý, E412 stabilizátor guma guar, dextróza, E270 – regulátor kyselosti kyselina mléčná, E260 – regulátor kyselosti kys. octová, E263 - regulátor kyselosti octan vápenatý

10 ČOKOLÁDA Studentská pečeť (E uvedena bez želé):  Bílá: E322 sójový lecitin, E476  Mléčná: E322, E476, vanilin  Hořká: E322, E476, vanilin E322, E476 – emulgátory usnadňující vznik emulze, zajišťují správnou konzistenci při výrobě tvaru (E496 – oddaluje vznik „tukového květu“)

11 MARGARÍNY  Zlatá Haná, Rama máslová, Rama linie, Perla máslová, Flora  U všech: E202 – konzervant sorbát draselný, E322 emulgátor lecitin (antioxidant, emulgátor), E330 regulátor kyselosti kyselina citrónová  Barviva: Beta karoten - E 160, E100 kurkumin, E160d annato  Rama máslová a Zlatá Haná: E 471 (emulgátory, stabilizátory)  Rama linie: modifikovaný škrob - E 1413

12 ZMRZLINA  Nanukový dort s příchutí lesní směsi, MAGNUM v mléčné čokoládě s oříšky, Tesco ruská zmrzlina  Všechny: E471 emulgátor a stabilizátor  Nanukáč: stabilizátor E490, E412 guma guar Poleva: zahušťovadlo E1142, stabilizátor E410, E412 guma guar, beta-karoten  MAGNUM: zvlhčující látka a zahušťovadlo E442, emulgátor E476, stabilizátor: E410, želírující látka E407  Ruská zmrzlina: sojový lecitin E322, kypřidlo, uhličitan a hydrogenuhličitan E500, E503, stabilizátor: želatina, E412

13 Konzum aditiv a vliv na lidské zdraví  Limity aditiv povolené při výrobě potravin jsou stanovené s dostatečnou bezpečnostní rezervou.  „Nižší konzumace aditivních látek méně zatěžuje detoxikační mechanizmy organismu.“  „Z literatury plyne, že projevy potravinové přecitlivělosti mají jedinci s chronickým onemocněním.“ [Citace: ]

14 Legislativa  Požadavky na čistotu aditiv jsou uvedeny ve vyhlášce Ministerstva zdravotnictví 54/2002 Sb., která stanovuje zdravotní požadavky na identitu a čistotu přídatných látek. Tato legislativa je harmonizována s předpisy EU.  vyhláška 304/2004 Sb. stanovuje podmínky pro používání přídatných látek při výrobě potravin  Směrnice 95/2/EC požaduje, aby všechny přidané emulgátory užité při výrobě, byly uvedeny na obalu výrobku buď jménem nebo číselným označením E.

15 Projekty EU  HELENA  IDEFICS  EURRECA  SAFE FOODS Více na stránkách: initiatives/

16 Použité zdroje: ml


Stáhnout ppt "Aditivní látky v potravinách = aditiva (z lat. addere – přidávat) = přídatné látky = tzv. éčka."

Podobné prezentace


Reklamy Google