Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Chemie v potravinách Vypracovala: Renáta Belková Skupina č. 27 Vyučující: ing. Tomáš Pospíšil.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Chemie v potravinách Vypracovala: Renáta Belková Skupina č. 27 Vyučující: ing. Tomáš Pospíšil."— Transkript prezentace:

1 Chemie v potravinách Vypracovala: Renáta Belková Skupina č. 27 Vyučující: ing. Tomáš Pospíšil

2 Chemie v potravinách  Chemie je v potravinách často využívaná, ale ne vždy v prospěch konzumenta.  Nejvíc chemických látek – pro vylepšení chuti, vůně a vzhledu potravin.  Rozdělení přídavných látek do skupin (zákaz používání jedovatých látek) v 70. letech minulého století

3  Výrobce je povinen udávat na obal výrobku všechny přídavné látky.  Názvy těchto látek, jsou velmi dlouhé (např. methylester kyseliny parahydroxybenzoové), proto byl každé přídavné látce přiřazen poznávací kód.  Kódy přídavných látek se skládají z písmena „E“ a trojmístného čísla, které umožňuje rozdělení látek do skupin.

4 Rozdělení přídavných látek E100 – E199 potravinové barviva E200 – E299 konzervační činidla E300 – E321 antioxidanty

5 Rozdělení přídavných látek E322 – E495 emulgátory, stabilizátory, želírovací látky E500 – E619 kyseliny, zásady E620 – E637 zvýrazňovače chuti E900 – E925 různé

6 Jedovaté přídavné látky  Fosforečnany – drží vodu v rybích prstech nebo salámech  Jedovatě zářící barviva v nanucích a limonádách  Smetanová příchuť ve zmrzlinách  Umělá sladidla a příchutě v energetických nápojích Mohou způsobovat:  Různé alergické reakce  Poruchy chování  Rakovinu Tyto látky jsou nejvíce nebezpečné pro děti!!!

7 Shrnutí  Spotřebitel si není vždy vědom obsahů přídavných chemikálií v jídle.  Víme jak reagují jednotlivé látky, ale neumíme určit jak budou reagovat ve vzájemné kombinaci a po delší dobu.  Mohou způsobit taktéž zatížení ledvin, nervové problémy, zhoršení činnosti vnitřních orgánů a narušují trávení.

8 Děkuji Vám za vaši pozornost

9 Citace [1] Drahomíra Červená, Karel Červený, Liečba výživou, 1994 Neografie a.s. [2] Marika Benešová, Hana Satrapová, Príručka chemie, Didaktis 2001 [3]


Stáhnout ppt "Chemie v potravinách Vypracovala: Renáta Belková Skupina č. 27 Vyučující: ing. Tomáš Pospíšil."

Podobné prezentace


Reklamy Google