Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0349 Šablona : III/2VY_32_INOVACE_597.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0349 Šablona : III/2VY_32_INOVACE_597."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona : III/2VY_32_INOVACE_597

2 Jméno autora:Mgr. Marie Koutná Třída/ročník:I. Datum vytvoření: Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Tematická oblast:Témata z prokaryotních organismů Předmět:Biologie Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: Význam bakterii v přírodě a využití člověkem. Klíčová slova:Probiotika, prebiotika, laktobacily Druh učebního materiálu:Výkladová prezentace

3 Význam bakterií

4 Význam v přírodě  rozklad odumřelých zbytků  hlízkovité bakterie –vážou vzdušný dusíku v půdě a přeměňuji ho na organickou formu, žiji na kořenech bobovitých rostlinách  nitrifikační bakterie – aerobní bakterie oxiduji amoniak na dusičnany  denitrifikační bakterie –redukuji dusičnany na plynný dusík nebo na amoniak  ve střevech živočichů (rozkládají buničinu)  samočistící schopnost vod  působují onemocnění rostlin a živočichů

5 VYUŽITÍ BAKTERIÍ V PRŮMYSLU:  využití při výrobě kyseliny mléčné (bakterie na ni kvasí sacharidy)  uplatňují se při zrání sýrů, užívají se při kysaní mléka (jogurty, kefíry)  Výroba organických kyselin (kys. octová, citronová…..  výroba některých vitaminů, antibiotik a aminokyselin  součást nádrží čistíren odpadních vod (rozklad látek)  genové inženýrství (využití plazmidů, produkce proteinů, hormonů))  siláž  kompostování

6 Bakterie významné v potravinářství :  Streptococcus cremoris - výroba � šlehaček  Lactobacillus bulgaricus - výroba jogurtů  Lactobacillus acidophilus - výroba acidofilního mléka  Streptococcus thermophillus - výroba jogurtů

7 Probiotika  živé bakterie přidávané do potravin či krmiv  mají příznivý vliv na zdraví konzumenta  nejčastějšími probiotiky jsou mléčné bakterie z rodu Lactobacillus, Bifidobacterium a bakterie Streptococcus  nachází se v zakysaných mléčných výrobcích (především jogurty, jogurtová a kefírová mléka), tvrdé sýry typu ementál a zelenina konzervovaná mléčným kvašením (např. kysané zelí) Pozitivní účinky probiotik:  produkují látky, které pomáhají ničit škodlivé bakterie  obnovení střevní mikroflóry (nejen) po užívání antibiotik  správná funkce zažívacího systému  prevence nebo zmírnění alergických a atopických projevů u dětí  celkové zvýšení odolnosti organismu  prevence respiračních onemocnění (nachlazení, chřipka) a infekcí močového ústrojí  syntéza některých vitamínů

8 Lactobacilus  grampozitivní Tyčinkovité bakterie  rozkládají laktózu a jiné cukry na kyselinu mléčnou  jsou součástí mikroflory ve vagíně a v trávicí soustavě  používají se při výrobě jogurtu, sýra, kyselého zelí, nakládaných okurek, piva, vína  účastní se tvorby zubního kazu  zlepšují trávení a vylučování 8 Lactobacilus na lidské tkáni

9 Prebiotikum  nestravitelná složka potravin, která podporuje růst nebo aktivitu střevní mikroflóry a zlepšuje tak zdravotní stav konzumenta.  zpravidla se jedná o těžko stravitelné nebo nestravitelné oligosacharidy  nejvýznamnější přirozené prebiotikum je oligosacharid inulín  nachází se v kořenu čekanky, hlízách topinamburu,česneku, póru a cibuli Pozitivní účinky prebiotik  příznivý vliv na mikroflóru tlustého střeva  snížení energetického příjmu z potraviny  zvětšení objemu stolice a potlačení zácpy

10 Použité zdroje Lactobacillus. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: CARR, Janice. Lactobacillus. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2006 [cit ]. Dostupné z: Prebiotikum. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2003 [cit ]. Dostupné z: Co jsou to probiotika a prebiotika. In: Doktorka [online] [cit ]. Dostupné z: KUBIŠTA, Václav. Obecná biologie. Praha: Fortuna, ISBN


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0349 Šablona : III/2VY_32_INOVACE_597."

Podobné prezentace


Reklamy Google