Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola Střední průmyslová škola Zlín

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola Střední průmyslová škola Zlín"— Transkript prezentace:

1 www.zlinskedumy.cz Škola Střední průmyslová škola Zlín
VY_32_INOVACE_24_06 Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací oblast Přírodovědné vzdělávání Vzdělávací obor Člověk a příroda Tematický okruh Ekologie Téma Tematická oblast Název Biotické podmínky života - společenstvo Autor Mgr. Dana Kuczmanová Vytvořeno, pro obor, ročník , LYT 1. ročník, STA 1. ročník, ELE 1.ročník Anotace Prezentace – Biotické podmínky života - společenstvo Přínos/cílové kompetence Žák je seznámen se základními pojmy z ekologie

2 biotické podmínky života
Biotické podmínky života – společenstvo. Žáci se seznámí se základními pojmy z oblasti ekologie. Učivo navazuje na vědomosti žáků ze ZŠ. Následuje diskuse na toto téma. Učivo je určeno pro žáky 1. ročníku SPŠ.

3 Potravní vztahy ve společenstvu
Producenti Zelené rostliny, které poutají energii slunečního záření a CO2 ze vzduchu a vytvářejí při fotosyntéze organické látky 01

4 Potravní vztahy ve společenstvu
b) Konzumenti Živočichové – živí se rostlinami nebo jinými živočichy. Jsou na producentech závislí. 02

5 Potravní vztahy ve společenstvu
c) Destruenti (rozkladači, reducenti) Živočichové, houby a mikroorganismy, kteří rozkládají odumřelé organismy. Fylogenetický strom znázorňující vztahy mezi hlavními skupinami života. Eukaryota jsou vyznačena červeně, bakterie modře a archea zeleně 03

6 Potravní řetězce PASTEVNĚ – KOŘISTNICKÝ
Rostliny (semena, oddenky, hlízy, plody, listy) Býložravci (králík) Šelmy (liška)

7 Potravní řetězce 2. ROZKLADNÝ Navazuje na předchozí řetězec a jeho výsledkem je rozklad složitých organických látek na jednoduché, které slouží jako výživa pro rostliny.

8 Potravní pyramida 03

9 úkol Sestavte potravní řetězec, který začíná vodním živočichem. Sestavte potravní řetězec, který začíná na poli. Sestavte potravní řetězec, který začíná vodní rostlinou. Sestavte potravní řetězec, který začíná v lese.

10 úkol Sestavte potravní řetězec, který končí člověkem. Sestavte potravní řetězec, který končí, kánětem. Sestavte co nejdelší potravní řetězec.

11 Seznam citací [01] Soubor:Giraffe standing.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: [02] Soubor:Collapsed tree labels simplified cs.png. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: [03] File:pyramida.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Škola Střední průmyslová škola Zlín"

Podobné prezentace


Reklamy Google