Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠELMY - KOČKOVITÍ Šelmy jsou dokonale přizpůsobeny k lovení a usmrcování živé kořisti. Jejich role v ekosystémech je nezastupitelná – uloví mnoho býložravých.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠELMY - KOČKOVITÍ Šelmy jsou dokonale přizpůsobeny k lovení a usmrcování živé kořisti. Jejich role v ekosystémech je nezastupitelná – uloví mnoho býložravých."— Transkript prezentace:

1 ŠELMY - KOČKOVITÍ Šelmy jsou dokonale přizpůsobeny k lovení a usmrcování živé kořisti. Jejich role v ekosystémech je nezastupitelná – uloví mnoho býložravých zvířat, která by se jinak přemnožila. Všechny šelmy mají dlouhé a ostré špičáky = usmrcování kořisti.

2 ŠELMY - KOČKOVITÍ Poslední třenový zub v horní čelisti a první stolička v dolní čelisti jsou přeměněny v trháky. U všežravých šelem (medvěd, jezevec) jsou trháky málo vyvinuté. Šelmy mají výborně vyvinuté smysly a dokonalé pohybové schopnosti.

3 ŠELMY - KOČKOVITÍ Je největší tygří zeměpisnou rasou (poddruhem).
Zástupci: Tygr sibiřský= mandžurský, amurský, ussurijský Je největší tygří zeměpisnou rasou (poddruhem). Hmotnost až 320 kg, délka i s ocasem skoro 4 metry. Má huňatou dlouhou srst. Vybarvení není tak výrazné jako u ras tropických. Žije v Asii

4 ŠELMY - KOČKOVITÍ Ve volné přírodě přežívá posledních 200-300 jedinců,
ŘÁD: šelmy ČELEĎ: kočkovité Tygr sibiřský Ve volné přírodě přežívá posledních jedinců, stav v zajetí je asi 1000 jedinců.

5 ŠELMY - KOČKOVITÍ Tygr ussurijský, nazývaný také sibiřský
Bohužel je ve volné přírodě tak vzácný, že v zoologických zahradách žije mnohem více jedinců než na svobodě. Vzácný tygr ussurijský nežije na Sibiři, ale v oblasti Amur - Ussuri, v místech, kde povětšinou roku leží sníh. Revír samce je obrovský, dělí se o něj obvykle se dvěma samicemi.

6 ŠELMY - KOČKOVITÍ tygr sibiřský - Panthera tigris altsica Rozšíření: Dálný Východ - dnes jen Mandžusko a Korea, dříve až k Bajkalu

7 ŠELMY - KOČKOVITÍ Tygr sibiřský = ussurijský

8 ŠELMY - KOČKOVITÍ

9 ŠELMY - KOČKOVITÍ Tygr - Panthera tigris
Největší kočkovitá šelma, jediná s pruhovaným kožichem. Indickými domorodci označován jako posel bohů chránící stromy. Miluje vodu a dokáže uplavat přes 10km. Existují i bílí tygři (není to jiný druh, ale barevná varianta).

10 ŠELMY - KOČKOVITÍ Je predátorem stojícím na vrcholu ekologické
pyramidy - reguluje populaci masožravých i býložravých savců.

11 ŠELMY - KOČKOVITÍ Poddruhy: Pahthera tigris má 8 zeměpisných poddruhů: Tygr bengálský neboli indický (Panthera tigris tigris) - asi 4000 tygrů Tygr indočínský neboli Corbettův (Panthera tigris corbetti) Tygr sumatránský (Panthera tigris sumatrae) Tygr sibiřský neboli ussurijský (Panthera tigris altaica) Tygr čínský (Panthera tigris amoyensis) - 30 Tygr kaspický neboli turanský (Panthera tigris virgata) - byl vyhuben Tygr balijský (Panthera tigris balica) - byl vyhuben Tygr jávský (Panthera tigris sondaica) - byl vyhuben

12 ŠELMY - KOČKOVITÍ Kriticky ohrožen! Některé poddruhy již vyhubeny!

13 ŠELMY - KOČKOVITÍ Velikost: délka těla: cm ocas: cm velký rozdíl mezi jednotlivými poddruhy např. tygr sibiřský má rekordní velikost až 280 cm a váží přes 380 kg Hmotnost: samice kg samec: kg Průměrný věk: let (max. 26 let)

14 ŠELMY - KOČKOVITÍ Rozmnožování: Tygří reprodukce je pomalá - velmi pozdě pohlavně dospívá (ve 3 až 5 letech) a více než polovina se nedožije dvou let. Březost trvá dní.

15 ŠELMY - KOČKOVITÍ Mláďata: Rodí se 2 - 4 mláďata
porodní hmotnost až 1000 g, slepá, prohlédnou po 6 až 14 dnech. Do dvou měsíců se živí výhradně mlékem, v šesti měsících začínají lovit malé opeřence a kolouchy. V 18ti měsících jsou schopni lovit sami. Samice se rozloučí definitivně s vrhem jakmile porodí další mláďata.

16 ŠELMY - KOČKOVITÍ Potrava: Výhradně masožravec
Divoká prasata, srnci a jeleni, příležitostně medvědi, i menší živočichové. Větší kořist si tygr ukrývá a opět se k ní vrací. Biotop: Od tropické džungle po tajgu, vyhledávají lesnaté kraje od tropických džunglí, přes trnité lesy Indie až po lesy v Himálají a Sibiři.

17 ŠELMY - KOČKOVITÍ Něco o tygrech: Tygr je největší kočkovitou šelmou.
Předchůdci dnešního tygra žili na Zemi již před 2 miliony lety, a to nejen v celé Asii, ale i v Evropě. Je to predátor, který stojí na vrcholu pomyslné potravní pyramidy.

18 ŠELMY - KOČKOVITÍ V plném běhu je schopen dosáhnout rychlosti až kolem 60 km/h, nemá ale v běhu velkou výdrž. Je jednou z mála kočkovitých šelem, které mají rády vodu. Bengálský tygr je dokonce dobrý plavec, ve vodě se umí pohybovat rychle a hbitě. Tygr je notorickým spáčem, neboť denně spí v průměru okolo 17 hodin.

19 ŠELMY - KOČKOVITÍ Hlavní kořistí jsou různé druhy jelenů, turovitých, prasat, také dikobrazi, některé opice (hulmani) i další obratlovci. Tygr loví jako samotář a na kořist číhá ze zálohy. Ve svém loveckém teritoriu reguluje a udržuje početní stav a hustotu zvěře a je tedy nedílnou součástí přírodní rovnováhy.

20 ŠELMY - KOČKOVITÍ Zejména zemědělci brzy pochopili, co tygr v přírodě znamená. Vždyť omezuje nadměrné rozmnožování škodlivých kopytníků. V krajinách, kde byli tygři vystříleni, se nebezpečně rozmnožila divoká prasata, která způsobují rytím na plantážích nedozírné škody.

21 ŠELMY - KOČKOVITÍ Celá populace tygrů (Panthera tigris), která byla v roce 1900 odhadována na milión jedinců poklesla koncem 20. století na 7 000 jedinců. Z původních osmi poddruhů tygra žije v současné době pouze pět, tři byly vyhubeny. Jedná se o tygra balijského, kdysi velice početný druh na ostrově Bali. Byl tak intenzivně loven, že zcela vymizel. Poslední prokazatelně ulovená tygřice pochází z roku 1930.

22 ŠELMY - KOČKOVITÍ Druhý vymřelý druh tygra se jmenoval tygr turanský (kaspický) a jeho původní životní prostor procházel přes část Mongolska až po Irán a Afghanistán. Poslední jeho pozorování v Iránu bylo zaznamenáno v roce 1976. Zatím poslední vyhubený druh je tygr javánský, poslední jedinci zemřeli kolem roku 1980.

23 ŠELMY - KOČKOVITÍ Další poddruh, tygr čínský přežívá v tak malé populaci (odhaduje se na exemplářů), že ho lze vlastně považovat za vyhubeného

24 ŠELMY - KOČKOVITÍ Indický tygr může mít různé formy zabarvení lehce oranžové, lehce narudlé, nebo také čistě bílé. Pak mluvíme o "bílém tygru", který ovšem není samostatným druhem, je to stále tygr indický, jen s bílou srstí.

25 ŠELMY - KOČKOVITÍ

26 ŠELMY - KOČKOVITÍ Tygr sumaterský - Panthera tigris sumatrae Rozšíření: ostrov Sumatra Potrava: střední a větší obratlovci do velikosti jelena Rozměry: délka těla cm, délka ocasu cm, hmotnost kg. Je nejmenším z pěti poddruhů tygra. Vzhledem k ostrovnímu areálu patří ke kriticky ohroženým druhům a je uveden v červené knize IUCN.

27 ŠELMY - KOČKOVITÍ Mapka rozšíření:

28 ŠELMY - KOČKOVITÍ LVI - Poddruhy lev severokonžský lev konžský
lev indický lev jihoafrický lev berberský lev kapský lev núbijský lev perský lev senegalský lev východoafrický lev masajský

29 ŠELMY - KOČKOVITÍ Lev - druh: lev pustinný Řád: šelmy Čeleď: kočkovití
Lev je po tygrovi druhá největší kočkovitá šelma. Hlavním a určujícím rysem lvích samců je jejich hříva. Samci váží od kg a samice kg.

30 ŠELMY - KOČKOVITÍ

31 ŠELMY - KOČKOVITÍ V divočině se lvi dožívají let, kdežto v zajetí se mohou dožít i věku 20 let. Dříve se lvi nacházeli v celé Africe, Asii a dokonce i Evropě, dnes se vyskytují pouze v Africe a na několika místech v Indii. Jsou to společenská zvířata a loví ve smečkách.

32 ŠELMY - KOČKOVITÍ

33 ŠELMY - KOČKOVITÍ V relativně nedávné době sahalo přirozené prostředí lvů od severu Euroasie - Portugalsko až Indie, až po Afriku (kromě Sahary). Poslední evropští lvi zemřeli již v dávných časech. Na Kavkazu, posledním útočišti euroasijských lvů přežila populace lva indického až do 10. století.

34 ŠELMY - KOČKOVITÍ Mezi pozdním 19. a raným 20. stoletím také vymřeli lvi ze severní Afriky a Blízkého východu. V dnešní době žije nejvíce lvů ve východní a jižní Africe, avšak jejich stavy se rychle snižují. Dnes je africká lví populace odhadována na kusů žijících v divočině.

35 ŠELMY - KOČKOVITÍ stavů.
Stále se zvyšující kontakt s lidmi je pokládán za hlavní důvod, který vede ke snížení jejich stavů.

36 ŠELMY - KOČKOVITÍ Lev indický (také perský nebo asijský), jehož historické území sahalo od Turecka až po Indii a od Kavkazu po Jemen, byl vyhuben na celém území Palestiny a Blízkého východu. Dnes žijí lvi na území národního parku Gir Forest v severozápadní Indii.

37 ŠELMY - KOČKOVITÍ Lev indický

38 ŠELMY - KOČKOVITÍ

39 ŠELMY - KOČKOVITÍ Lvíčata se učí lovit už ve třech měsících, ale většinou se nestanou úspěšnými lovci před dosažením druhého roku života. Lvi vyvinou rychlost 80 km/h, ale postrádají vytrvalost. Proto se nejdříve musí za svou kořistí plížit alespoň do vzdálenosti 30 metrů.

40 ŠELMY - KOČKOVITÍ

41 ŠELMY - KOČKOVITÍ

42 ŠELMY - KOČKOVITÍ

43 ŠELMY - KOČKOVITÍ Rys ostrovid
Je naší jedinou divoce žijící kočkovitou šelmou. Plachá, samotářsky žijící šelma je ze tří velkých šelem nejmenší, loví proto menší kopytníky, jako jsou srnci, méně jeleny, divoká prasata, hlodavce nebo lišky.

44 ŠELMY - KOČKOVITÍ Krátký, pahýlovitý ocas s černou špičkou.
Konečky uší jsou zakončeny dlouhými štětinami. Domovem je Evropa, Asie a Severní Amerika. Samice vrhá na jaře 2 – 3 slepá mláďata. V případě ohrožení je přenáší do jiného úkrytu.

45 ŠELMY - KOČKOVITÍ Svou kořist překvapuje rychlým útokem ze zálohy. Ne nadarmo se rys nazývá ostrovidem - vyniká bystrým zrakem, ale také sluch má výtečný. Podle zákona o ochraně přírody a krajiny je rys chráněným druhem a je klasifikován jako silně ohrožený.

46 ŠELMY - KOČKOVITÍ Navzdory vhodným podmínkám ve většině našich pohoří trvale osidluje pouze Beskydy, Šumavu a Pošumaví. Většímu rozšíření brání především ilegální lov.

47 ŠELMY - KOČKOVITÍ

48 ŠELMY - KOČKOVITÍ


Stáhnout ppt "ŠELMY - KOČKOVITÍ Šelmy jsou dokonale přizpůsobeny k lovení a usmrcování živé kořisti. Jejich role v ekosystémech je nezastupitelná – uloví mnoho býložravých."

Podobné prezentace


Reklamy Google