Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU."— Transkript prezentace:

1 Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU - OP VK Číslo a název klíčové aktivityVI/2 inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji finanční gramotnosti AutorMgr. Blanka Janková Číslo materiáluVY_62_INOVACE_EKO_2N_30_16 NázevSociální dávky Druh učebního materiáluPrezentace s výkladem učitele PředmětEkonomika Ročník2. ročník nástavbového studia Provozní technika Tématický celekFinanční gramotnost AnotaceZákladní popis dávek v hmotné nouzi Metodický pokynPrezentace s komentářem, řízená diskuse a názory žáků k vybraným tématům, pod vedením učitele pochopit základní pojmy.. Klíčová slovaPorodné, pohřebné, přídavek na dítě, dávky v hmotné nouzi, příspěvek na bydlení, životní minimum Očekávaný výstupŽáci se seznámí s možnými sociálními dávkami a mechanismem jejich výpočtu Datum vytvoření23. března 2014

2 Sociální dávky Jsou určeny lidem, kteří se ne vlastní vinou dostali do obtížné životní situace nebo rodičům jako pomoc se zabezpečením péče o dítě. První pilíř jsou dávky státní sociální podpory. Pro lidi ve finanční a majetkové nouzi jsou určeny dávky v hmotné nouzi, které vyplácejí obecní úřady. Do sociálního systému ovšem patří i starobní důchody či invalidní důchody. Zařadit do něj lze i dávky vyplácené ze systému nemocenského pojištění – tedy nemocenské dávky a mateřskou neboli peněžitou pomoc v mateřství.

3 Sociální dávky: Porodné a pohřebné Přídavky na dítě Dávky v hmotné nouzi Příspěvek na bydlení Žádosti o poskytování dávek státní sociální podpory vyřizují krajské pobočky Úřadu práce ČR podle místa trvalého pobytu osoby, která má na dávku nárok, tj. oprávněné osoby.

4 Porodné a pohřebné Porodné Jednorázový příspěvek na náklady související s narozením prvního dítěte. Nárok na porodné je vázán na stanovenou hranici příjmů v rodině, která v kalendářním čtvrtletí předcházejícím narození dítěte musí být nižší než 2,4 násobek životního minima rodiny. Výše porodného činí 13 000 Kč na první živě narozené dítě. Při narození více dětí výše porodného činí 19 500 Kč. Pohřebné Na pohřebné má nárok osoba, jež vypravila pohřeb nezaopatřenému dítěti, nebo osobě, která byla rodičem nezaopatřeného dítěte, a to za podmínky, že zemřelá osoba měla ke dni úmrtí trvalý pobyt na území ČR. Výše pohřebného je stanovena pevnou částkou 5 000 Kč.

5 Přídavek na dítě Přídavek na dítě je základní dlouhodobou dávkou poskytovanou rodinám s dětmi. Nárok mají rodiny s příjmem do 2,4 násobku životního minima. Přídavek na dítě je poskytován ve třech výších podle věku dítěte. do 6 let500 6 – 15 let610 15 – 26 let700 Poznámky: Základní životní minimum pro jednotlivce je ve výši 3410 Kč.

6 Dávky v hmotné nouzi Pokud jsou skutečné příjmy nižší než životní minimum, jedná se o stav hmotné nouze. Jako příjmy se započítávají: příspěvek na bydlení, doplatek na bydlení a další jednorázové sociální dávky, všechny příjmy ze zaměstnání nebo z podnikání, příjmy z prodeje nemovitostí, částky vyplacené pojišťovnou, podpora v nezaměstnanosti, daňový bonus, odměny za darování krve a různé další příspěvky. Lze žádat o tři sociální dávky pro pomoc ve hmotné nouzi: příspěvek na živobytípříspěvek na živobytí (tzv. doplatek do životního minima) doplatek na bydlení doplatek na bydlení jednorázová okamžitá finanční pomocjednorázová okamžitá finanční pomoc.

7 Příspěvek na bydlení: Nárok na příspěvek na bydlení má vlastník nebo nájemce bytu přihlášený v bytě k trvalému pobytu, jestliže 30 % (v Praze 35 %) příjmů rodiny nestačí k pokrytí nákladů na bydlení a zároveň těchto 30 % (v Praze 35 %) příjmů rodiny je nižší než příslušné normativní náklady stanovené zákonem. Výplata příspěvku na bydlení je časově omezena na 84 měsíce v období posledních 10 kalendářních let. Toto omezení neplatí pro domácnosti sestávající výlučně z osob starších 70 let a pro osoby se zdravotním postižením, které bydlí v pro ně postavených nebo upravených bytech.

8 Zdroje informací: http://www.penize.cz/80316-co-jsou-socialni-davky http://www.mpsv.cz http://socialni-davky-2013.eu


Stáhnout ppt "Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU."

Podobné prezentace


Reklamy Google