Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU."— Transkript prezentace:

1 Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU - OP VK Číslo a název klíčové aktivity VI/2 inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji finanční gramotnosti AutorMgr. Blanka Janková Číslo materiáluVY_62_INOVACE_EKO_2N_JA_31_01 NázevBankovní soustava ČR – Obchodní banky Druh učebního materiálu Výkladová prezentace s komentářem učitele PředmětEkonomika Ročník2. Ročník nástavbového studia Provozní technika Tématický celekPeněžní ústavy AnotaceZákladní popis druhé úrovně bankovního systému ČR - obchodní, investiční a hypotéční banky. Metodický pokyn Prezentace s komentářem, řízená diskuse a názory žáků k vybraným tématům, pod vedením učitele porozumět základním pojmům. Na závěr tématu přehled aktuálního seznamu bank. Doba trvání – 1 vyučovací hodina Klíčová slovaObchodní banka, bankovní licence, platební styk, vklad, úvěr, záruka, akreditiv, depozitum Očekávaný výstup Seznámit se s bankovní soustavou ČR, službami obchodních bank, porozumět základním pojmům bankovnictví Datum vytvoření10. únor 2013

2 Obchodní banky

3 Činnost bank se řídí Zákonem č. 21/1992 Sb., o bankách. Banky musí pro působení na českém trhu získat od ČNB bankovní licenci, jejíž předpokladem je základní kapitál v minimální výši 500 mil. Kč, kvalitní podnikatelský záměr a schopné odborné vedení. Co je licence? Úřední souhlas s provozováním činnosti Slovo vzniklo z latinského slova licentia a vždy bylo chápáno jako udělení výjimečného povolení k nějaké činnosti ve smyslu živnostensko-právním. Licence byla udělována úřady a zpravidla byla časově omezena. Cílem takovéto licence je korigovat určité lidské činnosti, a to buď rozsahem, nebo s cílem donutit licencovanou činnost dělat to, co stát považuje za správné.

4 Banky tvoří výkonnou složku s podnikatelským záměrem, se kterou přichází do styku klienti (tj. fyzické a právnické osoby). Činnost bank je většinou univerzální, neboť poskytují veškeré bankovní služby pro své klienty. Klienti si mohou libovolně zvolit kteroukoliv obchodní banku. Banky jsou povinny dodržovat bankovní tajemství o poskytnutých bankovních službách a obchodních operacích. Banky se od sebe mohou lišit některými podmínkami (např. při poskytování úvěrů), musí se ale řídit všeobecně platnými pravidly, které vyhlašuje ČNB.

5 Základní činnosti banky přijímají vklady od veřejnosti, poskytují úvěry investují do cenných papírů na vlastní účet zajišťují finanční pronájem (finanční leasing) zprostředkovávají platební styk a zúčtování vydávají a spravují platebních prostředky, například platební karty a cestovní šeky poskytují záruky

6 * otvírání akreditivů, * obstarávání inkasa, * finanční makléřství, * výkon funkce depozitáře, * směnárenská činnost (nákup devizových prostředků), * poskytování bankovních informací, * obchodování na vlastní účet nebo na účet klienta s devizovými hodnotami a se zlatem, * pronájem bezpečnostních schránek, Další činnosti bank:

7 Rejstřík peněžních ústavů vede ČNB – k 10. 2. 2013 je stav: Banky a pobočky zahraničních bank4444 Družstevní záložny1313 Obchodníci s CP a pobočky zahranič. obch. s CP6262 Investiční společnosti2222 Investiční fondy7777 Podílové fondy168168 Pojišťovny a pobočky zahraničních pojišťoven5252 Seznam bank (platný k 10. 2. 2012)

8 Zdroje informací: 1.http://cs.wikipedia.orgt 2.Zákon č. 21/1992 Sb., o bankách 3.http://www.cnb.cz


Stáhnout ppt "Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU."

Podobné prezentace


Reklamy Google