Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU."— Transkript prezentace:

1 Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU - OP VK Číslo a název klíčové aktivity VI/2 inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji finanční gramotnosti AutorMgr. Blanka Janková Číslo materiáluVY_62_INOVACE_EKO_2N_JA_31_16 NázevStátní rozpočet ČR – položky Druh učebního materiálu Výkladová prezentace s komentářem učitele PředmětEkonomika Ročník2. Ročník nástavbového studia Provozní technika Tématický celekMonetární politika AnotaceSložení státního rozpočtu, příjmy SP, výdaje SR, typické položky SR. Metodický pokyn Prezentace s komentářem, řízená diskuse a názory žáků k vybraným tématům, pod vedením učitele porozumět základním pojmům. Doba trvání – 1 vyučovací hodina Klíčová slovaMandatorní a nemandatorní výdaje, transferové platby, vládní výdaje, evropské fondy, daňové a nedaňové příjmy SR Očekávaný výstup Porozumět pravidlům základní skladby státního rozpočtu, konstrukci príjmů a výdajů, seznámit se s evropskými fondy. Datum vytvoření3. duben 2013

2 Státní rozpočet ČR Položky státního rozpočtu ČR

3 Výdaje státního rozpočtu jsou ovlivněny hospodářskou politikou vlády, která sestavovala státní rozpočet. Dvě základní skupiny výdajů: Výdaje státního rozpočtu * transferové platby Peníze určené jako platby obyvatelstvu formou sociálních dávek, důchodů, podpor v nezaměstnanosti atd. Stát zde hraje významnou roli v procesu přerozdělování, kdy svůj podíl na vyrobených statcích a službách (HDP) získávají i ti, kteří se z různých důvodů nemohli podílet na procesu výroby (děti, nemocní, nezaměstnaní, fyzicky či psychicky postižení, důchodci atd.) a potřebují prostředky k obživě. * vládní výdaje Peníze na chod státních institucí, veřejného školství, zdravotnictví, obrany státu, vládní investice (např. výstavba dálnic), vládní dotační programy.

4 Další členění výdajů: mandatorní - povinné (stát se k nim zavázal v rozličných zákonech), stát je musí uhradit bez ohledu na skutečnou výši svých příjmů, jinak by porušil své zákony a riskoval by rozvrat ekonomiky; nemandatorní - ostatní, které nemusí, ale chce realizovat (podle aktuální hospodářské politiky vlády). Ostatní výdaje – stát nemá povinnost tyto výdaje realizovat, ale chce tak učinit. Například aby vláda mohla splnit svůj vládní program.

5 Příjmy státního rozpočtu: Daně nepřímé - zdaňují prodej zboží nebo služeb: Spotřební daň Daň z přidané hodnoty - DPH Stále se mění pravidla tzv. o ekologické daně – čím více osoba znečišťuje životní prostředí, tím by měla být vyšší. Sociální pojištění Evropské fondy Ostatní příjmy Daně přímé - zdaňují majetek nebo příjem osoby: Daně z příjmu fyzických osob a právnických osob Daně z nemovitostí Daně z převodu nemovitostí, dědická a darovací Daně silniční

6 Členění daní na přímé a nepřímé vychází z podstaty vybírání a přiznávání těchto daní. Přímé daně jsou zdaněním příjmu nebo majetku poplatníka. Jsou odváděny příslušnému finančnímu úřadu na základě písemného daňového přiznání poplatníka. Nepřímé daně jsou zdaněním prodeje zboží (statky a služby) a přiznává je a odvádí je finančnímu úřadu plátce této daně (prodávají, který prodal zboží). Nepřímými jsou nazývány proto, že daň je hrazena z kapsy kupujícího (část ceny zboží), ovšem kupující nepodává žádné daňové přiznání a většinou ani nevnímá, že nějakou daň platí. Objemově jsou pro státní rozpočet významnější nepřímé daně (daň z přidané hodnoty a spotřební daň), třetí největší příjem má pak stát u daní z příjmu fyzických a právnických osob.

7 Státní rozpočet ČR na rok 2013 http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2012-504

8 Evropské fondy: http://www.businessinf o.cz/cs/dotace-a- financovani/zdroje- financovani-z-eu.html

9 Zdroje informací: http://cs.wikipedia.orgt Zákon o státním rozpočtu na rok 2013 Zákon o rozpočtových pravidlech www.mfcr.cz www.zakonyprolidi.cz www.businessinfo.cz


Stáhnout ppt "Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU."

Podobné prezentace


Reklamy Google