Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_EK.4.26 Bankovní služby Vytvořeno:16. 12. 2013 Ověřeno: 17. 12. 2013 Třída: 4.OV

2 Bankovnictví Vzdělávací oblast:Odborné předměty Předmět:Ekonomika Ročník: 4. Autor:Ing.Jarmila Muzikářová Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:notebook, projektor Klíčová slova:bankovní služba, platební karta,šek, homebanking Anotace: Materiál je určen k výuce tematického celku Bankovnictví v rámci ekonomického vzdělání.

3 Bankovní služby 1. zakládání a vedení účtů 2. bezhotovostní platební styk domácí i zahraniční 3. platební karty 4. šeky 5. homebanking 6. směnárenská činnost 7. devizové operace 8. zprostředkování obchodů s cennými papíry pro klienty 9. bezpečnostní schránky a ukládání cenností 10.poradenské služby

4 Založení a vedení účtů, bezhotovostní platební styk 1.V bance lze založit: - běžný účet, termínovaný účet, devizový účet a řadu dalších účtů, které slouží k bezhotovostnímu přijímání plateb a úhradě závazků klienta. 2. Bezhotovostní platební styk v tuzemsku: - používá se příkaz k úhradě - trvalý příkaz k úhradě - příkaz k inkasu - trvalý příkaz k inkasu

5 Bezhotovostní platební styk se zahraničím: - dokumentární inkaso - dokumentární akreditiv

6 Platební karty, šeky 3. Platební karty a) debetní – nelze čerpat účet do záporu b) kreditní – lze čerpat účet do záporu - vydávají se k bankovním účtům - umožňují operativně vybírat hotovost - lze jimi bezhotovostně platit 4. Šeky – instrument platebního styku, jehož majitel má garanci proplacení bankou

7 5. Homebanking – řízení operací na účtu prostřednictvím internetu, nebo telefonního spojení.

8 6. Směnárenská činnost – výměna valut a deviz v aktuálním kurzu. 7.Devizové operace – banky provádí bezhotovostní platební styk i v cizích měnách a nabízejí možnost zajistit se proti kurzovým rizikům bankovními devizovými deriváty (swap, forward, opce).

9 8.Obchody s cennými papíry- zprostředkování nákupu či prodeje cenných papírů 9. Bezpečnostní schránky a ukládání cenností v trezorech – služba, která minimalizuje riziko ztráty 10. Poradenská a informační činnost v oblasti produktů finančního trhu

10 Opakování 1. Jaké služby poskytují banky? 2. K čemu slouží bezhotovostní platební styk? 3. Mohu platební kartou zaplatit v obchodě? 4. Jak mohu využít homebanking?

11 Odpovědi na otázky 1.Banky zakládají a vedou účty, zajišťují bezhotovostní platební styk domácí i zahraniční, vydávají platební karty, šeky, zajišťují homebanking, směnárenskou činnost, devizové operace, zprostředkovávají obchody s cennými papíry pro klienty, zajišťují bezpečnostní schránky a možnost ukládání cenností, vedou poradenské služby.

12 2. Bezhotovostním platebním stykem lze z účtu zaplatit závazek, na účet lze přijmout platbu, lze realizovat příkaz k inkasu. 3. Ano, mohu zaplatit v obchodě kde přijímají platební karty. 4. Bankovní účet mohu řídit prostřednictvím internetu, nebo telefonu.

13 Použité zdroje Švarcová,J. a kol. Ekonomie – stručný přehled, 2012/2013, Zlín, CEED 2011. ISBN 978-80- 87301-16-6. Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google