Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Práce novináře Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády 777 399 01 Milevsko www.issou-milevsko.cz.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Práce novináře Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády 777 399 01 Milevsko www.issou-milevsko.cz."— Transkript prezentace:

1 Práce novináře Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády 777 399 01 Milevsko www.issou-milevsko.cz

2 ŠkolaSOŠ a SOU Milevsko Autor Mgr. Josef Kašpar Název VY_32_INOVACE_05_B_10_MEV TémaPráce novináře AnotaceŽák se seznámí s prací novináře. Klíčová slovaMediální výchova, žurnalistika, informace, zpravodajství, novinář, bulvár, seriózní, Cílová skupinaŽáci maturitních oborů SOŠ a SOU Milevsko Datum tvorby22.3. 2013 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0557 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

3 Metodický pokyn: Prezentace je zaměřena především na výklad učiva. 4. – 8. snímek: výklad učitele, popř. problémový výklad (využití mezerníku) 9. – 11. snímek: test (po kliknutí na textové pole přiletí „smajlík“) Inovativnost materiálu spočívá v samostatném zamyšlení žáků nad problémem (problémové vyučování – žák sám přichází na řešení zadaného úkolu), interaktivnost probíhá využitím ICT.

4 Co je to pravda? Antická tradice filosofa Aristotela praví, že pravda je shoda rozumu se skutečností neboli shoda našich tvrzení se skutečností. Tolerantnější definice je, že je to shoda s kritérii pravdivosti. Ale kritéria mohou být špatně nastavena…

5 Co dělá novinář? Sbírá, ověřuje a šíří informace.

6 BULVÁR Hesla pro tvorbu titulků jsou „šok, hrůza, děs“. Využívá emoce. Používá krátké, nerozvité věty, jednoduché formulace a zjednodušení. Používá jako kategorické sdělení polopravdu nebo vyloženou lež či pouhý kus věty, vytržené z kontextu. Informace v článku minimalizuje na nezbytné minimum, vyhýbá se složitému kontextu, souvětím, cizím a dlouhým slovům. Uvádí události na pozadí archetypálních mýtů o dobru a zlu, vině a trestu, lásce a nenávisti.

7 SERIÓZNÍ MÉDIUM Zprávy uvádí do kontextu. Přináší pohledy odborníků. Využívá přesné terminologie. Nevnáší emoce. Udržuje časovou kontinuitu zprávy. Analyzuje událost

8 INFOTAINMENT Mix postupů bulváru a seriózní zprávy Využívá údernost a emocionální manipulaci (bulvár). Delší tvar, fotoobsah, používá grafická znázornění složitějších dějů (seriózní média). Jde o nutné informace zábavnou formou. Termín vznikl z anglických termínů information a entertainment (informace a zábava).

9 Test Bulvár Seriózní zpráva Infotainment V pražské zoo se narodila kočička.

10 Test Bulvár Seriózní zpráva Infotainment Verešová nosí v ústech desetitisíce, zuby napravuje zlatými rovnátky.

11 Test Bulvár Seriózní zpráva Infotainment Prezident jmenoval novou vládu.

12 Zdroje a citace Copyright (c) 2013 [Josef Kašpar] and its licensors (Corel). All rights reserved.


Stáhnout ppt "Práce novináře Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády 777 399 01 Milevsko www.issou-milevsko.cz."

Podobné prezentace


Reklamy Google