Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kompromis a konsenzus Vrchol umění jednat asertivně. PhDr. Pavel Motyčka, Ph. D. Etická výchova, o.p.s.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kompromis a konsenzus Vrchol umění jednat asertivně. PhDr. Pavel Motyčka, Ph. D. Etická výchova, o.p.s."— Transkript prezentace:

1

2 Kompromis a konsenzus Vrchol umění jednat asertivně. PhDr. Pavel Motyčka, Ph. D. Etická výchova, o.p.s.

3 Asertivitu zachováme na základě: Přestávka – Je vhodné při konfrontaci s agresivní nebo pasivní osobou v nebezpečí afektované reakce použít tuto metodu. Poskytuje čas na rozmyšlení. Můžeme se při ní např. zhluboka nadechnout. Identifikovat potřeby druhé osoby – k tomu nám slouží empatie. Můžeme se otevřeně ale citlivě ptát, jaké potřeby jsou vyjádřeny jednáním druhého. Objasnit své vlastní potřeby – Není dobré se snažit skrýt své vlastní potřeby, ale přímo a čestně si je přiznat. Při objasňování se vyhnout jak agresivitě tak pasivitě. Sumarizovat konflikt – Při sumarizaci situace můžeme najít společný základ. Někdy můžeme zjistit, že konflikt vznikl z nepochopení, z nepodstatných věcí. Dohodnout se na přijatelné řešení – Tato fáze by měla být cílem každé interakce. Je tím nejlepším řešením. Nikdo neprohrál. Výsledek je výhra/výhra.

4 Kompromis Kompromis je způsob rozhodování nebo řešení sporů. Označuje takový výsledek, na který jsou schopny přistoupit všechny zúčastněné strany. Kompromis ale neznamená optimální způsob řešení sporů, neboť ve skutečnosti znamená ústupek nebo nenaplnění očekávání žádné z vyjednávajících stran.

5 Zásady kompromisu To, co chceme nebo nabízíme, je potřeba formulovat jasně a co nejstručněji. Nenechat se strhnout k vedlejší diskusi. Měla by se ovšem zvýšit naše ochota naslouchat, aby dialog nepřerostl do dvou monologů. Pro pochopení druhého je dobré využít empatie. Pokud obě strany nemohou prosadit vlastní řešení, může dojít k nalezení řešení třetího, které je přijatelné pro všechny zainteresované strany.

6 Konsenzus Smyslem hledání konsensu je dosáhnout co nejlepšího rozhodnutí a zároveň získat maximální možnou podporu těch, kterých se to týká. Základním předpokladem dosažení konsensu je umění naslouchat druhé straně, věcně reagovat na námitky, respektovat odlišné názory a pružně navrhovat akceptovatelné řešení. Konsensus není hlasováním, není vládou většiny ani menšiny. Konsensus není takové řešení, které maximalizuje zisk zúčastněných stran, nýbrž které minimalizuje škody ze vzájemné dohody.

7 Kdy použít konsensus: je dostatek času na rozhodování pro úspěšný výsledek je nutná podpora všech zúčastněných stran

8 Jak použít konsensus je potřeba správně identifikovat rozhodnutí, které je potřeba přijmout, nebo problém, který je potřeba vyřešit každý účastník jasně identifikuje svůj postoj k řešení problému je potřeba dobře vysvětlit svůj názor tak, aby ostatní účastníci mohli pochopit pohnutky, které k tomuto názoru vedou je potřeba pozorně naslouchat názorům a pocitům ostatních je nutné být připraven upravit svůj postoj na základě informací a porozumění argumentů vyhnout se výsledku vítěz-poražený, odlišnost postojů má svou cenu změnit navrhované řešení tak, aby jej mohli ostatní podpořit, nepokoušet se měnit mysl lidí uvědomit si, že dosažení konsensu je obtížné není možné, aby byl proces hledání konsensu narušován jedinou stranou, která je proti a zároveň není schopná navrhnout alternativu, která může být ostatními akceptovaná

9 í www.etickavychova.cz www.etickavychova.cz/ops www.etickeforumcr.cz Odkazy na webu:

10 í Možnost získat pro školy –Bronzový, stříbrný nebo zlatý stupeň www.etickaskola.cz Ocenění „Etická škola“

11 ASET = Adoptuj si školu pro etickou výchovu Firemní sponzorství pro konkrétní školu www.etickavychova.cz/ops/aset Možnosti financování

12 www.etickavychova.cz/ops Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Kompromis a konsenzus Vrchol umění jednat asertivně. PhDr. Pavel Motyčka, Ph. D. Etická výchova, o.p.s."

Podobné prezentace


Reklamy Google