Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhTěleso a látka.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhTěleso a látka."— Transkript prezentace:

1 ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhTěleso a látka TémaTěleso a látka Název VY_32_INOVACE_1_21_teleso_a_latka Určení6. ročník AutorMgr. Tomáš Bobál VytvořenoZáří 2012 Anotace Určeno pro výuku a domácí přípravu žáků. Žák se naučí rozeznávat tělesa a látky.

2 Těleso a látka Podívej se kolem sebe. Jmenuj věci, které nás obklopují. Podívej se kolem sebe. Jmenuj věci, které nás obklopují. Věci se odlišují v mnoha vlastnostech, jakými jsou např. barva, velikost, tvrdost, vůně, teplota… Věci se odlišují v mnoha vlastnostech, jakými jsou např. barva, velikost, tvrdost, vůně, teplota… Pokud můžeme o nějaké věci říkat, že má tvar, rozměry a že se nachází v určitém místě, budeme takovou věc ve fyzice nazývat tělesem. Pokud můžeme o nějaké věci říkat, že má tvar, rozměry a že se nachází v určitém místě, budeme takovou věc ve fyzice nazývat tělesem. Těleso je osoba, zvíře, rostlina nebo věc, které můžeme přisoudit tvar, rozměry a polohu. Těleso je osoba, zvíře, rostlina nebo věc, které můžeme přisoudit tvar, rozměry a polohu.

3 Těleso a látka Některá tělesa mají jednoduchý tvar. Některá tělesa mají jednoduchý tvar. Jiná tělesa mají tvar složitý Jiná tělesa mají tvar složitý

4 Těleso a látka  Fyzika zkoumá různé vlastnosti těles i jejich změny.  Zabývá se i příčinami těchto změn.  Tělesa mohou z různých příčin měnit například svou velikost, tvar i polohu – mohou se pohybovat. Fyzika zkoumá vlastnosti a pohyb těles. Fyzika zkoumá vlastnosti a pohyb těles.

5 Nejsou tělesa: Nejsou tělesa: Jsou tělesa: Jsou tělesa: Těleso a látka Které z následujících pojmů označují tělesa a které ne? Které z následujících pojmů označují tělesa a které ne? hrnek hrnek čaj v hrnku čaj v hrnku Měsíc Měsíc holka holka strom strom kamínek kamínek pneumatika pneumatika vzduch v pneumatice vzduch v pneumatice mlha mlha řeka řeka srpen srpen vůně růže vůně růže včela včela duha duha kapka vody

6 Těleso a látka  Každé těleso je z nějakého materiálu, který budeme nazývat látka.  Látkou je například železo, dřevo, plast, vzduch, cukr, voda…  Tělesa se skládají z různých látek.  Z látek jsou ale složeny i věci, které tělesy nejsou (řeka, mlha…). Z čeho se tělesa skládají? Z čeho se tělesa skládají? Železná část kladiva Železná část kladiva Dřevěná část kladiva (topůrko) Dřevěná část kladiva (topůrko)

7 Není látka: Není látka: Je látka: Je látka: Těleso a látka Urči zda jde o látky: Urči zda jde o látky: voda voda hromada písku hromada písku vzduch vzduch krev krev písek písek kulička kulička pneumatika pneumatika dřevěné prkno dřevěné prkno sklo sklo pes pes parfém parfém teploměr teploměr vápno vápno kapka vody

8 Použité zdroje: Těleso a látka 1.RAUNER, Karel. Fyzika 6: učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2004, 120 s. ISBN 80-723-8210-1. 2.MICROSOFT CORPORATION. Obrázky a jiný obsah [online]. 2012 [cit. 2012-09-01]. Dostupné z: http://office.microsoft.com


Stáhnout ppt "ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhTěleso a látka."

Podobné prezentace


Reklamy Google