Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Významné osobnosti fyziky a chemie

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Významné osobnosti fyziky a chemie"— Transkript prezentace:

1 Významné osobnosti fyziky a chemie
Anders Celsius švédský astronom, geodet a fyzik Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika ročník Jubilejní Masarykova základní škola a mateřská škola Sedliště

2 Anders Celsius

3 Anders Celsius se narodil 27. listopadu 1701 ve švédské Uppsale.
Zemřel 25. dubna 1744 v rodné Uppsale. Anders Celsius byl profesorem astronomie na uppsalské univerzitě ( ). Roku 1741 Celsius založil v Uppsale astronomickou observatoř. V letech Celsius navštívil významné observatoře v Německu, Itálii a Francii. Za svého pobytu v Norimberku (1733) publikoval svých 316 pozorování polární záře z let

4 V roce 1736 Celsius se zúčastnil geodetické výpravy do Laponska organizované francouzskou akademií věd. Výprava měla za cíl změřit poledníkový oblouk. V té době se právě upřesňovaly názory na tvar Země. Jméno Celsius je však více než s astronomií spjato s měřením teploty – konkrétně s teploměrem, který je ocejchovaný v jednotkách po něm pojmenovaných.

5 K používání navrhl tuto stupnici již v roce 1742 ve spise Pozorování dvou stálých stupňů na jednom teploměru. Navázal na práce ROBERTA BOYLA a CHRISTIANA HUYGENSE. Celsius stanovil pro var vody 0 °C a pro tání ledu 100 °C. Stupnici rozdělil na 100 dílů. Stupnici v roce 1745 "otočil" do dnešní podoby botanik Linné. Celsiova stupnice se ujala ve většině zemí (s výjimkou USA, kde se používá Fahrenheitova stupnice).

6 V roce 1742 uveřejnil Celsius své nejproslulejší dílo, spis o měření tepla Pozorování o dvou neměnných stupních na teploměru. V letech byl Anders Celsius tajemníkem Královské společnosti věd v Uppsale.

7 Celsiova a Fahrenheitova stupnice
Původní Celsiův teploměr

8 Celsiova hvězdárna v Uppsale

9 Zdroje: www.dimensionsinfo.com www.superstock.com


Stáhnout ppt "Významné osobnosti fyziky a chemie"

Podobné prezentace


Reklamy Google