Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

(míra tepelného stavu látky)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "(míra tepelného stavu látky)"— Transkript prezentace:

1 (míra tepelného stavu látky)
Teplota (míra tepelného stavu látky)

2 Základní jednotka teploty
Celsiův stupeň oC Anders Celsius (1701 – 1744) přiřadil teplotě tání vody číslo 100 a teplotě varu vody číslo 0. Stupnici rozdělil na 100 dílků a jeden dílek se tedy rovná 1oC Později někdo (Martin Strömer) tuto stupnici obrátil – ale dodnes ji nazýváme Celsiovo stupnicí.

3 Další jednotky teploty
Kelvinův stupeň 1oK Jako 0oK je považována nejnižší možná teplota ve vesmíru, která odpovídá cca -273oC. Teplota tání ledu je + 273oK a bod varu vody má hodnotu 373oK Tuto stupnici nazýváme Kelvinova teplotní stupnice

4 Další jednotky teploty
Reaumurova stupnice 1oR Opět vychází z teplot tání a varu vody. 0oR – teplota tání vody a varu přiřadil hodnotu 80. Celou stupnici pak rozdělil na 80 dílků. Fahrenheitova stupnice 1oF 0oF – teplota směsi ledu,vody a salmiaku. Horní hodnota = teplota zdravého člověka a označil jí číslem 96. Celou stupnici rozdělil na 96 dílků. Teplota tání ledu je zde 32oF a voda vře při 212oF – Stupnice se dodnes užívá (USA)

5 Měření teploty Pro měření teploty používáme teploměr.
Většina teploměrů využívá toho, že látka mění při změně teploty i svůj objem. Kapaliny mění svůj objem v závislosti na teplotě rovnoměrně, proto většina teploměrů obsahuje nějakou kapalinu.

6 Otázky Proč jsou dráty el.vedení prověšené? (proč nejsou napnuté,vždyť by se ušetřilo spousta km drátu?) Kdy je petřínská rozhledná vyšší? V zimě, nebo v létě? Kde je ještě třeba dávat pozor na změny teploty?


Stáhnout ppt "(míra tepelného stavu látky)"

Podobné prezentace


Reklamy Google