Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák"— Transkript prezentace:

1 Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák Název prezentace (DUMu): 8. Opakování - řezné podmínky Název sady: Frézování v odborném výcviku (pro ročník technických oborů SŠ) Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Datum vzniku: Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 Anotace Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Frézování v odborném výcviku (pro 1. – 4. ročník technických oborů SŠ) je ukázat žákům, kteří se v této oblasti vzdělávají, jak prakticky postupovat při frézování. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v běžné dílenské výuce při frézování na naší SŠ. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na opakování řezných podmínek na frézkách, ale také na konkrétní výpočty.

3 Co řadíme mezi řezné podmínky?
Při popisu řezných podmínek jsme se seznámili s tím, že do řezných podmínek patří určité hodnoty. Které to jsou? Malá nápověda: (jednalo se celkem o tři hodnoty)

4 Správnou odpovědí na předešlou otázku je…
Mezi řezné podmínky řadíme: 1) řeznou rychlost, 2) posuv, 3) hloubku řezu. Zároveň víme, že: Řezné podmínky nám uvádí obvykle výrobce nástrojů (vždy pro konkrétní nástroj) a to včetně rozdílů u jednotlivých typů obráběných materiálů Řezné podmínky tedy nebudou vždy shodné, ale různé typy fréz je budou mít různé !

5 informace o nástroji v katalogu nástrojů
Které informace o nástroji obvykle nalezneme v katalogu nástrojů a které naopak musíme sami dopočítat? Malá nápověda: (jednalo se celkem o pět nejdůležitějších hodnot, mezi kterými byl: 1. mat. nástroje, 2. jeho tvrdost …)

6 Správnou odpovědí na předešlou otázku je…
Katalog výrobce nástrojů obvykle uvádí tyto parametry: 1) druh materiálu, ze kterého je vyroben nástroj 2) tvrdost nástroje (např. HRC /tvrdost podle Rockwella – vnikající diamantový kužel/ 62-65) 3) posuv na zub frézy (v milimetrech) 4) hloubka řezu (v milimetrech) 5) řezná rychlost (pro stanovený obráběný mat.) V katalogu nástrojů obvykle nenajdeme a musíme si vypočítat otáčky nástroje a posuv za minutu.

7 Co ovlivňuje trvanlivost ostří?
Pokud dodržíme předepsané hodnoty (otáčky, posuv, hloubku řezu) od výrobce nástrojů, tak i přesto může dojít k předčasnému opotřebení ostří nástroje. Proč? Malá nápověda: (jednalo se celkem dva body, např. při obrábění se nástroj zahřívá, a tak je nutno …)

8 Správnou odpovědí na předešlou otázku je…
K předčasnému opotřebení ostří nástroje může dojít i přes správně nastavené hodnoty (otáčky, posuv, hloubka řezu), pokud není zaručena: 1) tuhost soustavy (stroj, nástroj a obrobek) 2) chlazení nástroje velmi významně ovlivňuje opotřebení ostří nástroje

9 doplňte jednotky u uvedených hodnot
Pokuste se doplnit jednotky u následujících hodnot: vC = řezná rychlost ( … ) n = otáčky ( … ) D = průměr nástroje ( … ) vf = posuvová rychlost (posuv) ( … ) fz = posuv na zub ( … )

10 Správnou odpovědí na předešlou otázku je…
Jednotky pro předepsané hodnoty jsou následující: vC = řezná rychlost (m/min) n = otáčky (otáčky/min) D = průměr nástroje (mm) vf = posuvová rychlost (posuv)(mm/min) fz = posuv na zub (mm/zub) n = otáčky (ot/min)

11 CO se stane, pokud zvýšíme řeznou rychlost?
Co se stane, pokud zvýšíme řeznou rychlost na hodnotu vyšší než udává výrobce nástrojů? Malá nápověda: (při zvýšení hodnoty řezné rychlosti nad hodnotu, kterou udává výrobce nástrojů, dojde dříve k … )

12 Správnou odpovědí na předešlou otázku je…
Při zvýšení hodnoty řezné rychlosti nad hodnotu, kterou udává výrobce nástrojů, dojde dříve k otupení ostří nástroje.

13 Vzorce pro otáčky nástroje a posuv
Doplňte dva vzorce – 1. otáčky nástroje a 2. posuv: Malá nápověda: (vzorec pro otáčky nástroje n= … ,který lze odvodit ze vzorce pro řeznou rychlost a pro posuvová rycholost (posuv) vf = … )

14 Správnou odpovědí na předešlou otázku je…
Otáčky nástroje (n) - pro výpočet otáček vycházíme z matematické úpravy vzorce pro řeznou rychlost  vC = řezná rychlost (m/min) n = otáčky (otáčky/min ̄ ¹) D = průměr nástroje 1000 = převedení jednotek D (mm) na metry Posuvová rychlost (vf) vf = fz . z . n (mm/min) vf = posuvová rychlost (mm/min) fz = posuv na zub (mm/zub) n = otáčky (ot/min) Posuv (s) s = sz . z . n (mm/min) s = posuv (mm/min) sz = posuv na zub (mm/zub)

15 vypočítejte správné otáčky nástroje
Vypočítejte otáčky a posuv. rychlost nástroje, pokud znáte z tabulek následující informace: Fréza, se kterou budeme obrábět, má 3 zuby označení frézy v tabulce je HSS a její ø 25 mm obráběný materiál konstrukční ocel (Rm max. 650) další informace naleznete v přiložené tabulce Malá nápověda: (Vypočítejte otáčky nástroje (n) a posuvovou rychlost (vf) – ostatní informace naleznete v tab..)

16 Správnou odpovědí na předešlou otázku je…
řezná rychlost vC = 25 m/min (Rm max. 650, HSS) posuv na zub fz = 0,080 mm/zub průměr nástroje D = 25 mm (počet zubů 3) Výpočet otáček   n = 318 ot/min Výpočet posuvové rychlosti  vf = 76 mm/min vf = fz . z . n vf = 0,

17 jaké otáčky a posuv nastavíme na stroji?
Pokud jsme vypočítali v předchozím příkladu n=318 ot/min a vf =76 mm/min, jak tento posuv a otáčky nastavíme na stroji, který nemá plynulou el. regulaci (nelze nastavit přesně)? Malá nápověda: (vyberte vždy jeden – u posuvu jsou zde dva obrázky 63 a 90 mm/min a u otáček 250 a 355 ot/min)

18 Správnou odpovědí na předešlou otázku je…
Vždy vybíráme hodnotu nejbližší nižší. Přesná hodnota posuvové rychlosti byla vf =76 mm/min – vybereme posuv 63 mm/min Přesná hodnota otáček byla n=318 ot/min – vybereme otáčky 250 ot/min

19 Zdroje pro textovou část
PADELKA, J. a kol. UČEBNÍ TEXTY Přípravy na učební téma FRÉZOVÁNÍ: Metodická pomůcka pro mistry odborné výchovy. 1. vyd. Brno: Metodické středisko pro přípravu mládeže na dělnická povolání, 1983. VACH, Josef. Frézař: Technologie pro 1. ročník OU a UŠ. 3. vyd. Praha: Státní nakladatelství technické literatury, n. p., 1966. FOREJT, Milan a Miroslav PÍŠKA. Teorie obrábění, tváření a nástroje. 1. vyd. Brno: Akademické nakladatelství CERM, 2006, 225 s. ISBN ČESKÁ ZBROJOVKA A.S. FRÉZOVACÍ NÁSTROJE. Uherský Brod.

20 Seznam zdrojů pro použité obrázky
Snímky 3, 5, 7, 9, 11 a 13 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Pro všechny ostatní snímky byly používány pouze vlastní fotografie.


Stáhnout ppt "Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák"

Podobné prezentace


Reklamy Google