Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:"— Transkript prezentace:

1 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Informační technologie Sada: 2 Číslo materiálu v sadě: 14 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

2 Název: MS Excel – vlastní formát čísla 2 Jméno autora: Jan Kameníček Předmět: Práce s počítačem Jazyk: česky Klíčová slova: MS Excel, formát buňky, formát čísla Cílová skupina: žáci 2. ročníku střední odborné školy, obor strojírenství Stupeň a typ vzdělání: střední odborné Očekávaný výstup: Žáci se seznámí s možností nastavení vlastního formátu čísla.

3 Metodický list/anotace Prezentace seznamuje žáky s možnostmi nastavení vlastního formátu čísla. Součástí prezentace je i řešený příklad. Datum vytvoření: 10. května 2013

4 MS Excel – vlastní formát čísla 2

5 Úvod V minulé kapitole jsme si ukázali, jaký způsobem lze v buňkách tabulek aplikace MS Excel nastavit tzv. vlastní formát čísla, což nám umožnilo například zobrazovat výsledky výpočtů i s jejich jednotkami apod. Všechny naše úpravy vlastního formátu doposud vycházely z typu „všeobecný“, což je zcela postačující, pokud chceme k číslu např. přidat nějaký text (třeba jednotku). Postačovat to však přestává v okamžiku, kdy chceme nějakým způsobem ovlivňovat i vzhled samotného čísla, např. počet zobrazených desetinných míst, oddělovač tisíců atd. V této prezentaci se tedy seznámíme s dalšími vlastnostmi vlastního formátu, které nám to umožní.

6 Desetinná místa Pokud chceme mít součástí vlastního formátu i počet desetinných míst, vybereme místo typu „všeobecný“ typ označený „0,00“. Ten zajistí, že číslo se zobrazí se dvěma desetinnými místy. Pokud jich chceme více, připíšeme do typu formátu potřebný počet nul za desetinnou čárku, pokud méně, tak potřebný počet nul zase smažeme. Výhodou oproti formátu číslo, kde lze počet desetinných míst stanovit ještě snadněji, je, že tento vlastní formát můžeme ještě dále upravovat dle svých představ (např. dodáním jednotky). Nejlépe celý postup pochopíte po prostudování obrázku uvedeného na následujícím snímku.

7 Ukázka úpravy vlastního formátu Na obrázku níže vidíme v řádku vzorců číslo s pěti desetinnými místy. Pokud k němu chceme dodat jednotku a současně ho zobrazit s jedním desetinným místem, zvolíme typ „0,00“ (červený kroužek zcela dole), a v poli „Typ“ ho upravíme.

8 Oddělovač tisíců Pokud chceme vyšší čísla zobrazovat s oddělenými tisíci (případně milióny atd.), vybereme si některý z typů, který má na začátku uvedeny křížky, z nichž první je oddělen mezerou: tj. # ##, viz obrázek vpravo. Tento typ si pak můžeme v příslušném řádku dále doupravit dle svých představ.

9 Příklad Vypočítejte průtok potrubím Q (v m 3 /s), jestliže známe průřez potrubím A = 0,5 m 2 a střední rychlost proudění v průtočném průřezu v = 10 m/s. Vztah pro výpočet průtoku je: Sestavte tabulku podobnou tabulce na obrázku vpravo dole, v níž budou všechny hodnoty včetně hodnoty vypočtené zobrazené i se svými jednotkami a výsledná hodnota bude zobrazená zaokrouhleně na dvě desetinná místa.

10 Příklad – řešení Příklad úplného řešení úlohy z předchozího snímku naleznete v následujícím odkazu:

11 Použité zdroje: - MIČKAL, Karel. Technická mechanika I: pro střední odborná učiliště a střední odborné školy. Praha: Informatorium, 2008. ISBN 978-80-7333-063-7. - Podpora Office [online]. Microsoft Corporation, 2013 [cit. 2013-05-10]. Dostupné z: http://office.microsoft.com/cs-cz/support/?CTT=97 http://office.microsoft.com/cs-cz/support/?CTT=97


Stáhnout ppt "Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google