Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Úvodní informace k předmětu. Teorie firmy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Úvodní informace k předmětu. Teorie firmy."— Transkript prezentace:

1 Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Úvodní informace k předmětu. Teorie firmy

2 Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Rozsah výuky a studia Počet hodin přednášek týdně – 2 hodiny Počet hodin seminářů týdně – 0 hodin Počet kreditů – 3 kredity Celková časová náročnost – 78 hodin

3 Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Cíl předmětu Předmět využívá mikroekonomickou metodologii a terminologii, aplikuje mikroekonomii na analýzu chování firem s důrazem na alternativní přístupy. Jsou aplikovány vybrané problémy ekonomické teorie na firemní rozhodování.

4 Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Cíl předmětu V průběhu absolvování předmětu budou prohloubeny teoretické znalosti získané v předmětu Mikroekonomie, který je prerekvizitou předmětu Teorie firmy. Po úspěšném absolvováním budou studenti schopni interpretovat alternativní přístupy k firmě, získají znalosti o teoretických souvislostech růstu firem, zvládnou aplikaci mikroekonomie při řešení reálných problémů firem, získají dovednosti lepšího zohlednění vzájemné interakce firem s vnějším prostředím.

5 Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Prerekvizity MIE, Mikroekonomie

6 Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Osnova Úvodní informace k předmětu. Opakování základních tezí mikroekonomické teorie. Formulace teoretických východisek předmětu. Teorie firmy. Hlavní mezníky ve vývoji teorie firmy. Metodologie standardní mikroekonomie. Teorie transakčních nákladů a její aplikace na organizační strukturu.

7 Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Osnova Cíl firmy, alternativní teorie firmy. Význam zisku. Oddělení vlastnictví a kontroly. Manažerské teorie. Behavioristické teorie firmy. Zaměstnanecká firma. Analýza poptávky. Poptávka po produkci firmy jako významný parametr rozhodování firmy. Faktory determinující poptávku a odhady poptávkových funkcí. Alternativní teorie spotřebitele (teorie spotřebních technologií).

8 Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Osnova Reklama v rozhodování firmy. Reklamní výdaje a jejich účinnost. Praktické rozhodování o reklamních výdajích. Volba optimální reklamní technologie. Reklama v různých tržních strukturách. Efekty reklamy na blahobyt zákazníků. Růst firmy. Příčiny a limity růstu firmy. Dynamický pohled na firmu. Marrisův model a převzetí firmy. Vertikální růst a transferové ceny. Multiprodukční firma. Diverzifikace a volba výrobního programu. Mezinárodní expanze firem.

9 Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Osnova Firma a odvětvi. Koncentrace odvětví. Vztah firmy ke konkurentům a oligopol. Limitní cena. Kvantitativní modely duopolu. Cenové modely duopolu. Možnosti využití teorie her. Firma a nejistota. Aplikace rozhodování v podmínkách rizika a nejistoty na firmu. Využití ekonomie informací v teorii firmy. Morální hazard. Agency teorie. Nepříznivý výběr. Signalizační chová ní a filtrování (screening).

10 Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Osnova Firma a hospodářská politika. Souvislosti hospodářské politiky a chování firem. Externality jako tržní selhání, jejich řešení a důsledky pro firmu. Veřejné statky jako tržní selhání, jejich řešení a důsledky pro firmu. Dopady regulace monopolu. Závěrečné shrnutí a opakování.

11 Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Povinná literatura SOUKUPOVÁ, J. Teorie firmy. Slaný, Melandrium, 2003. ISBN 8086175294. SOUKUP, J. Mikroekonomická analýza : vybrané kapitoly. Slaný, Melandrium, 2001. ISBN 80- 86175-13-8. HOŘEJŠÍ, B. Mikroekonomie. Praha, Management Press, 2006. ISBN 80-7261-150-X. JENSEN, M. C. A theory of the firm : governance, residual claims, and organizational forms. Cambridge, Harvard University Press, 2003. ISBN 0-674-01229-1.

12 Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Doporučená literatura MARTIN, S. Industrial organization : a European perspective. New York, Oxford University Press, 2001. ISBN 0-19-829728-9. GEORGE, K. D., JOLL, C., LYNK, E. L. Industrial organisation : competition, growth and structural change. London, Routledge, 1992. ISBN 0-415-07850-4. MOCHANDREAS, M. Business economics. London, Thomson, 1996. ISBN 0415109108. MANSFIELD, E. Managerial economics : theory, applications, and cases. New York, W.W. Norton, 2002. ISBN 0-393-97677-7. THOMPSON, J., FORMBY, J. P. Economics of the Firm. New Jersey, Prentice-Hall, 1993. ISBN 013061789X.


Stáhnout ppt "Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Úvodní informace k předmětu. Teorie firmy."

Podobné prezentace


Reklamy Google