Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_EK.2.06 Ekologická pravidla Vytvořeno: 13. 09. 2013 Ověřeno: 17.10.2013Třída: ESO 2

2 Ekologická pravidla Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Předmět:Ekologie Ročník:2. ročník Autor:Bc. Kateřina Tymešová Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:dataprojektor, notebook Klíčová slova:Allanovo.Bergmanovo,Hessovo, Glogerovo a Renschovo pravidlo Anotace:Žák se z prezentace dozví vše podstatné o adaptaci organismů na okolní prostředí. Prezentace se doporučuje používat společně s pracovními listy.

3  Pravidlo z oblasti evoluční biologie  Říká, že teplokrevní živočichové z chladných oblastí mají kratší končetiny (a výstupky obecně) než podobní živočichové z teplých oblastí. končetiny (a výstupky obecně) než podobní živočichové z teplých oblastí. Allenovo pravidlo Teplokrevní živočichové se stejným objemem mohou mít různý povrch, což ovlivňuje jejich schopnost termoregulaci. Teplokrevní živočichové se stejným objemem mohou mít různý povrch, což ovlivňuje jejich schopnost termoregulaci. V chladném prostředí je větší povrch, pomocí kterého uniká více tepla, nevýhodou. Proto je pro živočichy v chladných oblastech nejlepší mít co nejmenší poměr povrchu k objemu. V chladném prostředí je větší povrch, pomocí kterého uniká více tepla, nevýhodou. Proto je pro živočichy v chladných oblastech nejlepší mít co nejmenší poměr povrchu k objemu. V teplém prostředí je naopak prioritou zbavovat se přebytečného tepla, aby se živočich nepřehřál. Proto je pro něj lepší mít velký poměr povrchu k objemu. V teplém prostředí je naopak prioritou zbavovat se přebytečného tepla, aby se živočich nepřehřál. Proto je pro něj lepší mít velký poměr povrchu k objemu. Napadá Vás ještě nějaký jiný příklad?

4 Ve studených oblastech se totiž vyplatí mít malý poměr povrchu k objemu, aby nedocházelo ke ztrátám tepla – a platí, že velké těleso má tento poměr menší. Bergmanovo pravidlo  Evolučně biologické pravidlo Říká, že endotermní („teplokrevní“) živočichové v chladných oblastech  Říká, že endotermní („teplokrevní“) živočichové v chladných oblastech dosahují větších rozměrů než jejich příbuzní v oblastech s teplým podnebím. dosahují větších rozměrů než jejich příbuzní v oblastech s teplým podnebím. Větší druhy tučňáků osídlují chladnější jižnější oblasti jižní polokoule, než menší druhy Napadá Vás ještě nějaký jiný příklad?

5 Glogerovo pravidlo  Konstatuje, že teplokrevní živočichové v teplejších a vlhčích oblastech mají tmavší zbarvení srsti, kůže nebo peří. mají tmavší zbarvení srsti, kůže nebo peří. Strnadec liščí, který ve vlhkých oblastech na východě USA je červený, zatímco v suchých horách na západě mají světle šedé zbarvení. Podobné rozdíly ve zbarvení vykazuje i zajíc tmavoocasý. Pravidlo však neplatí zdaleka vždy a všude.  Touto adaptací snižují své albedo, což je schopnost odrážet nebo naopak pohlcovat sluneční záření. pohlcovat sluneční záření.  Světlé povrchy (např. čerstvě napadlý sníh) mají albedo velké a odráží většinu dopadající energie. dopadající energie.  Tmavě zbarvené plochy pohlcují velké procento energie ze slunečního záření a tím se oteplují. tím se oteplují.  Platnost tohoto pravidla má řadu výjimek (lední medvěd apod.). Mnozí živočichové upřednostnili před výhodnějším hospodařením s teplem maskování. živočichové upřednostnili před výhodnějším hospodařením s teplem maskování.

6 Říká, že teplokrevní živočichové žijící v vyšších zeměpisných šířkách  Říká, že teplokrevní živočichové žijící v vyšších zeměpisných šířkách nebo ve vyšších nadmořských výškách mají oproti druhům z teplejších nebo ve vyšších nadmořských výškách mají oproti druhům z teplejších oblastí větší srdce oblastí větší srdce  Morfologická adaptace jim umožňuje rychlejší cirkulaci krve a tím zmírňuje její ochlazování v okrajových partiích těla zmírňuje její ochlazování v okrajových partiích těla Hessovo pravidlo  Formuluje skutečnost, že hustota a délka srsti savců se se vzrůstající teplotou prostředí zmenšuje. teplotou prostředí zmenšuje.  V teplejších oblastech nepotřebují savci (ani jiní živočichové) tak dokonalou tepelnou izolaci, a proto je zbytečné investovat do dokonalou tepelnou izolaci, a proto je zbytečné investovat do mohutného kožichu. mohutného kožichu. Renschovo pravidlo

7 http://leccos.com/index.php/clanky/klimaticka-pravidla http://kof.zcu.cz/vusc/pg/termo09/termodynamics/prilohy/t9.htm Použitá literatura Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google