Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Fyzika 8 Tematický okruh Tepelné jevy Téma Vnitřní energie tělesa Název VY_32_INOVACE_10_26_vnitrni_energie_telesa Určení 8. ročník Autor Mgr. Tomáš Bobál Vytvořeno Listopad 2012 Anotace Určeno pro výuku a domácí přípravu žáků. Žák definuje vnitřní energii tělesa, pochopí, jak lze vnitřní energii měnit.

2 Vnitřní energie tělesa
Zopakujme si: Tělesa a látky jsou složeny z atomů a molekul, které se neustále pohybují. Důkazy neustálého pohybu – Brownův pohyb a difúze. Rychlost pohybu atomů a molekul souvisí s teplotou tělesa – čím je teplota tělesa vyšší, tím rychleji se pohybují. Proč se cukr v horkém čaji rozpustí rychleji než ve studeném? Molekuly vody v horkém čaji, které narážejí na krystalky cukru se pohybují rychleji, než ve studeném čaji. Při nárazech se předává větší energie a proto je cukr v horkém čaji rozpuštěn rychleji.

3 Vnitřní energie tělesa
Atomy a molekuly v látce se pohybují - mají proto pohybovou energii. Pokusme se rukou stlačit houbu. Je zřejmé, že při stačení vykonáme práci (působíme silou po dráze). Vykonaná práce by se měla uložit do energie. Do jaké? Atomy a molekuly v látce se mohou při různých situacích přitahovat nebo odpuzovat. Můžeme si představit mezi dvojicemi částic pružinky, které se mohou natahovat a stlačovat. Mají proto energii související s jejich vzájemnou polohou - polohovou energii.

4 Vnitřní energie tělesa
Součet pohybových a polohových energií všech molekul v tělese se nazývá vnitřní energie tělesa. Na čem závisí vnitřní energie? více molekul v tělese → větší vnitřní energie větší teplota tělesa → větší vnitřní energie vnitřní energie závisí také na vzájemné poloze molekul v tělese

5 Vnitřní energie tělesa
Jak můžeme zvýšit vnitřní energii tělesa např. vody v hrnci? 1. Zahřátím – položíme hrnec s vodou na rozpálený vařič. Rozkmitané atomy vařiče narážejí do atomů hrnce, tím se zvýší jejich vnitřní energie a následně rozkmitané atomy hrnce narážejí do molekul vody, čímž se zvyšuje vnitřní energie vody. 2. Působením síly, která koná práci – vodu mícháme šlehačem. Odporem prostředí se část pohybové energie přeměňuje na pohybovou energii molekul vody.

6 Vnitřní energie tělesa
Jak můžeme zvýšit vnitřní energii kousku drátu? Vymysli co nejvíce způsobů. Ozářením Kováním Průchodem el. proudu Zahřáním nad plamenem… Kroucením Třením

7 Vnitřní energie tělesa
Použité zdroje: RAUNER, Karel, Josef PETŘÍK, Jitka PROŠKOVÁ a Miroslav RANDA. NAKLADATELSTVÍ FRAUS. Fyzika 8: učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. Plzeň: Fraus, ISBN MICROSOFT CORPORATION. Obrázky a jiný obsah [online] [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google