Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilRobert Blažek
1
Rozdělení potravin „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“ 40, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny a výživa, Suroviny 1.ročník, SOŠ a SOU 28. října 2707, Česká Lípa
2
Obsah: Rozdělení potravin podle původu Potraviny rostlinné a živočišné
Rozdělení potravin podle funkce Potraviny stavební, energetické a ochranné Průměrné složení rostlinné potraviny Rozdělení potravin Průměrné složení živočišné potraviny Procvičení učiva – zařazování potravin do skupin Použité zdroje
3
Rozdělení potravin Podle původu: - rostlinné - živočišné Podle funkce:
- energetické (sytící) - stavební - ochranné
4
a) Rozdělení potravin podle původu:
1. Rostlinné potraviny
5
Další příklady rostlinných potravin
6
2. Živočišné potraviny
7
Další příklady živočišných potravin
8
b) Rozdělení potravin podle funkce:
1. Stavební - mají vyšší procento bílkovin ( stavba a obnova buněk, součást enzymů ).
9
2. Energetické ( = sytící ) - mají vysoký obsah sacharidů ( např
2. Energetické ( = sytící ) mají vysoký obsah sacharidů ( např. škrob, glukóza, sacharóza…), resp. tuků, které jsou výrazným zdrojem energie pro člověka .
10
3. Ochranné - obsahují velké množství vitamínů a minerálních látek, které ovlivňují metabolismus a imunitní systém lidského organismu.
11
Průměrné složení rostlinné potraviny: - sacharidy – např
Průměrné složení rostlinné potraviny: - sacharidy – např. škrob, sacharóza, glukóza, celulóza ( není zdroj energie, pročišťuje střeva – prevence rakoviny tlustého střeva a konečníku ) - neplnohodnotné bílkoviny - voda - vitamíny - C, PP, beta karoten… - minerální látky – P, Ca, K, Na, Mg, Cl, Fe… - tuky ( olejnaté plodiny, skořápkové ovoce ) - enzymy, organické kyseliny ( např.k.citronová…), barviva atd.
12
Průměrné složení živočišné potraviny: - plnohodnotné bílkoviny - tuky – obsahují cholesterol ( způsobuje ucpávání cév a tím vznik civilizačních chorob např. vysoký krevní tlak, infarkt, mozková mrtvice atd. ) -vitamíny- A, D, E, B1, B2, B6, B12 (vnitřnosti, droždí ),PP… -minerální látky – P, Ca, Mg, Fe, Na, K, … - voda - sacharidy - enzymy = biokatalyzátory ( metabolismus ) - extraktivní látky ( ovlivňují chuť a vůni )…
13
Zařaď uvedené potraviny do příslušné skupiny:
15
Použité zdroje www.google.cz www.wikipedia.cz www.seznam.cz
Jana Kolaříková: Potraviny a výživa Učebnice pro SŠ – 1. Díl CH.Ingramová: Světová encyklopedie Všechno o jídle 40, Ing. M. Prchalová Rozdělení potravin
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.