Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření: Autor:PaedDr. Věra Mojáková Určeno pro předmět: Chemie Tematická oblast: Přírodní látky - chemické složení živých Sacharidy IV - polysacharidy organismů Obor vzdělání:Kosmetické služby (69-41-l/01) 4. ročník Název výukového materiálu: Sacharidy IV - polysacharidy Popis využití: Výukový materiál pro žáky s úkoly s využitím dataprojektoru, notebooku, žáci vyhledávají úkoly s pomocí internetu Čas: 25 minut VY_32_INOVACE_CHK MK

2 Polysacharidy  makromolekulární látky  ve vodě nerozpustné nebo bobtnají  často amorfní  hydrolýzou se štěpí na monosacharidy  funkce: rezervní polysacharidy (škrob, glykogen, inulin) stavební polysacharidy (celulóza, chitin) stavební polysacharidy (celulóza, chitin)  nemají redukční vlastnosti  nemají sladkou chuť

3  Homopolysacharidy - tvoří jej monosacharidové jednotky stejného typu celulosa, škrob, chitin  Heteropolysacharidy - tvoří jej monosacharidové jednotky různého typu xanthan, mikrobální polysacharidy

4 Hlavní polysacharidy potravin  maso − glykogen, komplexní cukry  obiloviny − škrob, celulóza, hemicelulózy, arabinoxylany, β-glukany  zelenina a okopaniny − škrob, fruktany, celulóza, hemicelulózy, xyloglukany, pektin  ovoce − celulóza, hemicelulózy, xyloglukany, pektin

5 Škrob  zásobní látka rostlin – v semenech, kořenech, hlízách  ve vodě tvoří koloidní roztoky  získává se z brambor a obilovin  s jódem se barví fialově Škrobová zrna 1

6 Škrob - složení  AMYLÓZA – nevětvená, rozpouští se ve vodě  AMYLOPEKTIN – větvený, nerozpouští se ve vodě, bobtná

7 Použití:  výroba lepidel  glukózy  škrobení prádla  potravinářství - trvanlivé pečivo, pudinky, přídavek do uzenin a masných výrobků  důkaz škrobu: MgT4s&feature=player_detailpage MgT4s&feature=player_detailpage MgT4s&feature=player_detailpage

8 Glykogen  zásobní látka živočichů  obsažen v játrech a svalech

9 Glykogen  při poklesu koncentrace glukózy v krvi se jaterní glykogen štěpí na glukózu  průměrný člověk má v zásobě cca g glykogenu (1/3 v játrech, 2/3 ve svalech)

10 Inulin  v kořeni čekanky  rezervní polysacharid  používá k přípravě živných půd v bakteriologii a v lékařství  je nestravitelný, vláknina, náhrada cukru pro nízkokalorické potraviny  potraviny s vysokým obsahem inulinu mohou způsobovat nadýmání

11 Agar  produkt rudých řas  E406  král mezi gelotvornými polysacharidy  stabilizátor, zahušťovací prostředek, cukrářské želé, pudinky  pro kultivaci mikroorganismů a rostlin  nosiče pro elektroforézu 2 3 4

12 Pektiny  zásobní polysacharidy  obsaženy v ovocných šťávách, v jablkách, slupkách citrusů  udržují obsah vody, napomáhají soudružnosti pletiva  snižují obsah cholesterolu  váží těžké kovy  při zahřívání tvoří gely – výroba džemů (jablka, citrusy)  E440a – pektin, E440b – amid pektinu  stabilizátory  zmrzlina  marmelády, želé, bonbóny

13 Celulóza  stavební polysacharid  tvoří buněčné blány rostlinných buněk  složena z molekul glukózy  tvoří bavlník, len, konopí  bavlna = čistá celulóza

14 Celulóza  pro živočichy nestravitelná, ale tvoří důležitou součást potravy jako tzv. vláknina  nerozpustná ve vodě  získává se ze dřeva výroba papíru

15 Použití:  výroba papíru  vláken  výbušnin  obvazový materiál  plastů  plnivo E460 při výrobě léčiv a vitaminových preparátů 5 6 7

16 Úkoly:  1) Jak se provádí důkaz škrobu?  2) Zjisti, ze kterého polysacharidu se vyrábí celofán.  3) Zjisti, jaký druh škrobu obsahují pudinky.  4) Zjisti, co se děje při hladovění.

17 Zdroje    [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons z WWW Creative Commons Creative Commons              Kliparty Office [online] [cit ]. Dostupné z www: Kliparty Office [online] [cit ]. Dostupné z www:  Benešová, Marika; Satrapová, Hana.Odmaturuj z chemie.1. vyd. Brno: Didaktis, 2002,


Stáhnout ppt "Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:"

Podobné prezentace


Reklamy Google