Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření: 5.10.2012 Autor:PaedDr. Věra Mojáková Určeno pro předmět: Chemie Tematická oblast: Přírodní látky - chemické složení živých Sacharidy IV - polysacharidy organismů Obor vzdělání:Kosmetické služby (69-41-l/01) 4. ročník Název výukového materiálu: Sacharidy IV - polysacharidy Popis využití: Výukový materiál pro žáky s úkoly s využitím dataprojektoru, notebooku, žáci vyhledávají úkoly s pomocí internetu Čas: 25 minut VY_32_INOVACE_CHK4 2860 MK

2 Polysacharidy  makromolekulární látky  ve vodě nerozpustné nebo bobtnají  často amorfní  hydrolýzou se štěpí na monosacharidy  funkce: rezervní polysacharidy (škrob, glykogen, inulin) stavební polysacharidy (celulóza, chitin) stavební polysacharidy (celulóza, chitin)  nemají redukční vlastnosti  nemají sladkou chuť

3  Homopolysacharidy - tvoří jej monosacharidové jednotky stejného typu celulosa, škrob, chitin  Heteropolysacharidy - tvoří jej monosacharidové jednotky různého typu xanthan, mikrobální polysacharidy

4 Hlavní polysacharidy potravin  maso − glykogen, komplexní cukry  obiloviny − škrob, celulóza, hemicelulózy, arabinoxylany, β-glukany  zelenina a okopaniny − škrob, fruktany, celulóza, hemicelulózy, xyloglukany, pektin  ovoce − celulóza, hemicelulózy, xyloglukany, pektin

5 Škrob  zásobní látka rostlin – v semenech, kořenech, hlízách  ve vodě tvoří koloidní roztoky  získává se z brambor a obilovin  s jódem se barví fialově Škrobová zrna 1

6 Škrob - složení  AMYLÓZA – nevětvená, rozpouští se ve vodě  AMYLOPEKTIN – větvený, nerozpouští se ve vodě, bobtná

7 Použití:  výroba lepidel  glukózy  škrobení prádla  potravinářství - trvanlivé pečivo, pudinky, přídavek do uzenin a masných výrobků  důkaz škrobu: http://www.youtube.com/watch?v=5Ion19 MgT4s&feature=player_detailpage http://www.youtube.com/watch?v=5Ion19 MgT4s&feature=player_detailpage http://www.youtube.com/watch?v=5Ion19 MgT4s&feature=player_detailpage

8 Glykogen  zásobní látka živočichů  obsažen v játrech a svalech

9 Glykogen  při poklesu koncentrace glukózy v krvi se jaterní glykogen štěpí na glukózu  průměrný člověk má v zásobě cca 250 - 400 g glykogenu (1/3 v játrech, 2/3 ve svalech)

10 Inulin  v kořeni čekanky  rezervní polysacharid  používá k přípravě živných půd v bakteriologii a v lékařství  je nestravitelný, vláknina, náhrada cukru pro nízkokalorické potraviny  potraviny s vysokým obsahem inulinu mohou způsobovat nadýmání

11 Agar  produkt rudých řas  E406  král mezi gelotvornými polysacharidy  stabilizátor, zahušťovací prostředek, cukrářské želé, pudinky  pro kultivaci mikroorganismů a rostlin  nosiče pro elektroforézu 2 3 4

12 Pektiny  zásobní polysacharidy  obsaženy v ovocných šťávách, v jablkách, slupkách citrusů  udržují obsah vody, napomáhají soudružnosti pletiva  snižují obsah cholesterolu  váží těžké kovy  při zahřívání tvoří gely – výroba džemů (jablka, citrusy)  E440a – pektin, E440b – amid pektinu  stabilizátory  zmrzlina  marmelády, želé, bonbóny

13 Celulóza  stavební polysacharid  tvoří buněčné blány rostlinných buněk  složena z molekul glukózy  tvoří bavlník, len, konopí  bavlna = čistá celulóza

14 Celulóza  pro živočichy nestravitelná, ale tvoří důležitou součást potravy jako tzv. vláknina  nerozpustná ve vodě  získává se ze dřeva výroba papíru http://www.stream.cz/video/2263-jak-se-co-dela-papir

15 Použití:  výroba papíru  vláken  výbušnin  obvazový materiál  plastů  plnivo E460 při výrobě léčiv a vitaminových preparátů 5 6 7

16 Úkoly:  1) Jak se provádí důkaz škrobu?  2) Zjisti, ze kterého polysacharidu se vyrábí celofán.  3) Zjisti, jaký druh škrobu obsahují pudinky.  4) Zjisti, co se děje při hladovění.

17 Zdroje  http://www.wikiskripta.eu/index.php/Polysacharidy_(1._LF,_NT) http://www.wikiskripta.eu/index.php/Polysacharidy_(1._LF,_NT)  http://www.vscht.cz/lam/new/LapMorDra_Polysacharidy.pdf http://www.vscht.cz/lam/new/LapMorDra_Polysacharidy.pdf  http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0krob [cit. 2012-10-05]. Dostupné pod licencí Creative Commons z WWW http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0krob Creative Commons http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0krob Creative Commons  http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Amylose5.svg&filetimestamp=200902 24162206 http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Amylose5.svg&filetimestamp=200902 24162206 http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Amylose5.svg&filetimestamp=200902 24162206  http://de.wikipedia.org/wiki/Amylopektin http://de.wikipedia.org/wiki/Amylopektin  http://www.youtube.com/watch?v=5Ion19MgT4s&feature=player_detailpage http://www.youtube.com/watch?v=5Ion19MgT4s&feature=player_detailpage  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Glykogen.svg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Glykogen.svg  http://cs.wikipedia.org/wiki/Inulin http://cs.wikipedia.org/wiki/Inulin  http://cs.wikipedia.org/wiki/Ruduchy http://cs.wikipedia.org/wiki/Ruduchy  http://en.wikipedia.org/wiki/Agar http://en.wikipedia.org/wiki/Agar  http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pectineketen.png http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pectineketen.png   http://cs.wikipedia.org/wiki/Celul%C3%B3za#Reference http://cs.wikipedia.org/wiki/Celul%C3%B3za#Reference   http://www.stream.cz/video/2263-jak-se-co-dela-papir http://www.stream.cz/video/2263-jak-se-co-dela-papir  http://de.wikipedia.org/wiki/Sprengstoff http://de.wikipedia.org/wiki/Sprengstoff Kliparty Office [online]. 2012 [cit. 2012-10-05]. Dostupné z www: http://office.microsoft.com/cs-cz/ Kliparty Office [online]. 2012 [cit. 2012-10-05]. Dostupné z www: http://office.microsoft.com/cs-cz/ http://office.microsoft.com/cs-cz/  Benešová, Marika; Satrapová, Hana.Odmaturuj z chemie.1. vyd. Brno: Didaktis, 2002, 80-86285-56-1


Stáhnout ppt "Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:"

Podobné prezentace


Reklamy Google