Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škrob v potravinách VY_32_INOVACE_CH AUTOR: Mgr. Jana Krajinová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škrob v potravinách VY_32_INOVACE_CH AUTOR: Mgr. Jana Krajinová"— Transkript prezentace:

1 Škrob v potravinách VY_32_INOVACE_CH3 - 14 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
VYTVOŘENO: duben 2011 STRUČNÁ ANOTACE: Laboratorní práce. Téma: trávicí soustava – živiny Př8 a téma: přírodní látky Ch9 Časová náročnost: 1 vyučovací hodina v součinnosti s elektronickou verzí učebnice FRAUS Přírodopis 8 a Chemie 9 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

2 ŠKROB JE POLYSACHARID POLYSACHARID = látka tvořená ………………….. MAKROMOLEKULA = molekula složená z ……………………….. MAKROMOLEKULA POLYSACHARIDU vzniká – spojením ………….... ……………………………………………………………………………………………………..

3 ŠKROB JE POLYSACHARID POLYSACHARID = látka tvořená MAKROMOLEKULAMI MAKROMOLEKULA = molekula složená z mnoha tisíců atomů MAKROMOLEKULA POLYSACHARIDU vzniká – spojením mnoha tisíc molekul monosacharidů ( např. glukózy )

4 ŠKROB Vznik: Výskyt: Význam pro rostliny: Složení: Vlastnosti: Význam pro člověka: Trávení škrobu:

5 Vznik škrobu: V zelených rostlinách spojováním molekul monosacharidů, které vznikají při fotosyntéze.

6 Výskyt škrobu: např. v bramborových hlízách, zrnech obilovin, v plodech luštěnin, rýži …

7 Význam pro rostliny: zásobní látka ( zásoba energie, kterou je možné využít později např. při klíčení nové rostliny ..)

8 Složení škrobu Škrob je složený ze dvou polysacharidů z amylózy ( 70% ) a z amylopektinu ( 30% )

9 Vlastnosti škrobu: barva: bílá skupenství: pevné
rozpustnost ve vodě: částečná (rozpouští se amylóza, nerozpouští se amylopektin) zahříváním škrobu ve vodě vzniká škrobový maz – koloidní roztok

10 Význam pro člověka: Součást potravy – hlavní zdroj energie.
(sacharidy tvoří největší část naší potravy) Příklady využití škrobu izolovaného z rostlin: zahušťování omáček, jogurtů … škrobení prádla

11 Trávení škrobu: začíná již v ústní dutině, pokračuje v žaludku a tenkém střevě Slinné žlázy obsahují enzym ( amylázu neboli ptyalin ), který štěpí polysacharid na monosacharidy ). ( budeme-li dlouho žvýkat sousto chleba, postupně nám v ústech mírně zesládne)

12 Příklady dalších polysacharidů:
GLYKOGEN – zásobní látka živočichů a hub ( ve svalech a játrech ) CELULÓZA – stavební materiál rostlinných buněk ( pro lidský organismus nestravitelná vláknina) PEKTINY

13 LABORATORNÍ PRÁCE Výskyt škrobu v potravinách
Připrav si škrobový maz společný pro celou skupinu ( třídu ): půl lžičky škrobu protřepej s malým množstvím vody a vzniklou suspenzi nalij do 50 ml vroucí vody. Připrav stojan s 9 zkumavkami. První 2 budou porovnávací: do 1. nalij asi 3 ml zchladlého škrobového mazu, do 2. nalij asi 3 ml čisté vody. Do obou kápni několik kapek Lugolova roztoku. 3) Do zbylých zkumavek: 3. – 9. nalij po 3 ml vody a vlož vždy jeden vzorek potraviny velikosti asi zrnka hrachu ( měkký salám, rohlík, mouku, semeno slunečnice, semeno hrachu, jablko, brambor ).

14 LABORATORNÍ PRÁCE 4) Obsah každé zkumavky povař, pokus se odstranit pevné zbytky a ochlaď proudem studené vody. Přikápni Lugolův roztok a porovnej zbarvení se srovnávacími roztoky. Urči, zda jsi prokázal přítomnost škrobu ve výluhu. 5) Zbarvení roztoků zaznamenávej pastelkami do tabulky a napiš, ve kterých vzorcích jsi prokázal přítomnost škrobu.

15 Použité obrázky Učebnice FRAUS Chemie 9


Stáhnout ppt "Škrob v potravinách VY_32_INOVACE_CH AUTOR: Mgr. Jana Krajinová"

Podobné prezentace


Reklamy Google