Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anglický plnokrevník Martina Kotíková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anglický plnokrevník Martina Kotíková."— Transkript prezentace:

1 Anglický plnokrevník Martina Kotíková

2 Anglický plnokrevník je nejrychlejší koňské plemeno, rychlost je jediné kritérium pro zařazení do chovu. Byl vyšlechtěn v Anglii v 18. století. Anglický plnokrevník má uzavřenou plemennou knihu - tzn. že do plemenné knihy může být zapsán pouze kůň, jehož oba rodiče jsou v plemenné knize anglického plnokrevníka.

3 Popis Anglický plnokrevník je kůň vysoký, štíhlý s dlouhým, mírně klenutým, nízko nasazeným krkem, výrazným kohoutkem, nezbytný je dlouhý a široký hrudník. Tělo je svalnaté, silné, a přesto jemné. Hlava je ušlechtilá s rovným profilem a s bystrým okem. Hřbet je kratší a pevný. Záď je silná a bývá rovná nebo mírně sražená. Končetiny jsou suché a výborně stavěné. Pod jemnou kůží jsou zřetelně znát cévy, samotná srst je hedvábně jemná. Výška nesmí přesáhnout 170 cm.

4 Charakteristika Anglický plnokrevník poměrně pozdě dospívá,může být nervní a snadno vzrušivý.Akce končetin je dlouhá a nízká,i když někteří jedinci mohou mít kolenní akci vyšší.Potřebuje teplo,dobrou potravu a pravidelnou péči.Nedokáže přežít v přírodních podmínkách,kde se střídají extrémní teploty.Většinou je odvážný,silný,miluje rychlý cval,velmi dobře skáče a je vděčný za laskavé zacházení.

5 Původ a historie Vznikl v 17. a 18. století v Anglii, aby uspokojil vášeň šlechty a jejích králů pro koňské dostihy. Během posledních dvou století po celém světě rostla obliba dostihů plnokrevníků a plemeno se rázem stalo nejvýznamnějším z celé světové populace koní. Přispělo ke zlepšení vzhledu a pohybu, ale především ke zvýšení rychlosti, bojovnosti a psychické odolnosti mnoha plemen. Tyto vlastnosti jsou důsledkem upevněné dědičnosti, dosažené pečlivým výběrem v chovu.

6 Povaha Ten, kdo si chce pořídit anglického plnokrevníka, ať již "vysloužilce" z dostihů nebo koně, který nikdy neběhal, musí počítat s mnohými problémy. Rozhodně toto plemeno není pro začínajícího jezdce s malými zkušenostmi! Na většině koní se podepíše velmi rychlé obsedání a následně dostihy a to jak po stránce fyzické, tak po stránce psychické. Po vyřazení z dostihů mívají problémy s pohybovým aparátem nebo hřbetem a je potřeba delšího odpočinku i veterinární péče, aby se vzpamatovali (ne vždy je výsledek stoprocentní.) Psychické problémy bývají taktéž časté, tito koně totiž považují jakýkoli volný prostor za dostihovou dráhou a podle toho se chovají .

7 Konec


Stáhnout ppt "Anglický plnokrevník Martina Kotíková."

Podobné prezentace


Reklamy Google