Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zlatý retrívr (golden retriever)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zlatý retrívr (golden retriever)"— Transkript prezentace:

1 Zlatý retrívr (golden retriever)

2 Charakteristika Zlatého retrívra
Zlatý retrívr je otužilý a tvrdě pracující pes. Byl vyšlechtěn pro lov pernaté zvěře, proto je ochoten jít kdykoli a za každého počasí do vody. Dnes je to vyhledávaný společník, ale je stále oblíben i u lovců. Je to mírný a spolehlivý pes s vyhraněným smyslem pro věrnost. Je nesmírně trpělivý k dětem a za předpokladu, že mu poskytneme dostatek pohybu, je ideální domácí společník. Zvláštní nároky: Potřebuje hodně pohybu a pravidelnou péči o srst. Užití: Lovecký pes, mnohem častěji však chovaný jen jako pes rodinný. Výskyt: Dnes patří k celosvětově módním plemenům. Déle oblíbenější je i u nás. Možná záměna: S hovawartem ve zlaté barvě. Zlatý retrívr je menší, má kratší a silnější končetiny a dobráčtější výraz.

3 Historie Zlatého retrívra
O přesném původu zlatého retrívra se stále živě diskutuje. Jisté je, že se o něj v padesátých letech 19. století zasloužil lord Tweedmouth. Použil pravděpodobně záhadného psa nazývaného ruský slídič a skřížil jej s flat coated retrívrem, bladhaundem a vodním španělem. Výsledkem byl pes s vrozenou schopností přinášení a výborným čichem, nutným při slídění. Anglický Kennel Club uznal toto plemeno v roce 1913

4 Popis Zlatého retrívra
Zlatý retrívr je souměrný, vyvážený, aktivní, silný a iniciativní pes, s laskavým hlasem. Hlavu má přirozeně vyváženou. Lebku širokou a bez hrubosti, na krk dobře posazenou. Stop má dobře definovaný. Nos má nejlépe černý. Čenich je silný, široký a hluboký. Délka jeho přední části se přibližně rovná délce od stopu k týlu. Oči má tmavě hnědé, dobře posazené, s tmavými očními linkami. Uši má mírné velikosti, posazené přibližně do úrovně očí. Krk je dobré délky, čistý a svalnatý. Tělo je celkově vyvážené. Hruď i žebra má hluboké. Ocas má posazený v úrovni zádi, dosahuje ke kolenům, na konci je bez zatočení. Ramena má dlouhé a dobře položené, lokty dobře přiléhající. Zadeček je silný a svalnatý. Tlapky okrouhlé a jakoby kočičí. Chůzi i pohyb má silné a s dobrým pohonem, kráčí dlouhými a lehkými kroky.

5 Curly coated retrívr Curly coated retrívr patří mezi vůbec nejstarší rasu retrívrů. O historii tohoto plemene se vedou různé dohady. Pravděpodobně vzniklo zkřížením psů St. John's a Water dogs. Ti byli již dlouhou dobu oblíbeni pro svoji vytrvalost při práci a hlavně při aportování. Zřejmě byli do chovu kudrnatého retrívra zařazeni i setři a pointři. Od roku 1854 je curly coated retrívr uznáván jako samostatná rasa v Anglii. Tento retrívr byl oceněn jako vynikající lovecký pes a dnes si ho cení hlavně v Austrálii a na Novém Zélandě, kde je používán převážně při lovu kachen. Curly coated retrívr byl do České republiky přivezen poprvé v roce Byli přivezeni dva nepříbuzní jedinci z chovné stanice Dancurls pana Poulsena z Dánska.

6 Flat coated retrívr Popis: Středně velký, silný, ale ušlechtilý pes. Hlava dlouhá a dobře tvarovaná, s plochou, přiměřeně velkou lebkou, nevýrazným stopem a dlouhými a silnými čelistmi. Oči hnědé, středně velké, s inteligentním výrazem. Uši malé, po stranách přiléhající k hlavě. Krk delší a suchý. Tělo s dobře klenutým hrudníkem, vtaženým břichem a krátkými, širokými bedry. Končetiny volné, rovné, svalnaté. Pohyb volný a plynulý. Ocas krátký, rovný, nenesený nad hřbetem, dobře osrstěný. Srst hustá, jemná až středně hrubá, co nejvíce přiléhající. Zbarvení: černé nebo játrově hnědé. Charakteristika: Živý pes s dobrou, ale jemnou povahou. Je otevřený, přátelský, snášenlivý k lidem i ke zvířatům, miluje děti. Uchoval si výborné lovecké vlastnosti, především vynikající nos, ochotu aportovat i z vody, pracovitost a vytrvalost. Zvláštní nároky: Jeho citlivá povaha bezpodmínečně vyžaduje jemné zacházení bez náznaku hrubosti. Potřebuje dost pohybu a pravidelnou péči o srst. Užití: Lovecký pes, vhodný zvláště pro vodní práce. Výborný společník. Na rozdíl od ostatních retrívrů i hlídá. Výskyt: U nás se vyskytuje a je odchováván spíše ojediněle. V cizině jeho popularita v poslední době roste. Možná záměna: Podle celočerné ( jen výjimečně celohnědé) delší srsti ho odlišíte od ostatních retrívrů, ale i setrů a dlouhosrstých ohařů. Pes 27-36kg 58-61cm Fena 25-32kg 56-59cm

7 Fotogalerie Zlatého retrívra

8 Labradorský retrívr

9 Charakteristika Labradorského retrívra
Pro svou všestrannost je labrador nejznámější retrívr. Často se používí jako policejní a jako slepecký pes, je to výborný lovecký pes pro práci ve vodě i mimo ni, a také vynikající domácí společník. Labrador je milý, věrný, vyrovnaný, inteligentní a neobyčejně laskavý k dětem. Je stále přátelsky nakloněn, ale k vetřelcům se chová ostražitě. Hodí se spíš pro život na venkově než ve městě. Zvláštní nároky: Miluje vodu a koupání. Není dobrým hlídačem. Pokud nemá dost pohybu, inklinuje k obezitě. Užití: Vyšlechtěn jako specialista - aportér, dnes myslivecky všestranně upotřebitelný, ovšem ne tam, kde se vyžaduje ostrost. Vodící pes pro nevidomé, záchranář, vyhledávač drog. Stále oblíbenější pes rodinný.

10 Historie Labradorského retrívra
Plemeno nevzniklo na Labradoru, ale na pobřeží Newfoundlandu, kde byli tito psi cvičeni k přinášení rybářských sítí z ledové vody. V 19. století přijížděli newfoundlandští rybáři do západní Anglie obchodovat s rybami a někteří tu prodali i své psy. Náhle se ukázalo, že tito psi úspěšně pracují jako psi lovečtí. Anglický Kennel Club je jako plemeno uznal roku Jméno labradorský retrívr jim dal poprvé hrabě z Malmesbury roku 1887.

11 Popis Labradorského retrívra
Labradorský retrívr je silně stavěný a aktivní pes, se širokou lebkou a širokou a hlubokou hrudí, se širokým a silným také zadečkem. Lebku má širokou, ostře řezanou, bez masitých lící. Stop je dobře definovaný. Nos má široký, s dobře otevřeným chřípím. Čenich je silnější. Oči má střední velikosti, hnědé nebo lískové, vyjadřující inteligenci a dobrou náladu. Uši nemá velké, ani těžké, jsou svěšené, dobře přiléhající k hlavě a posazené spíše dozadu. Krk má statný, čistý, silný, mezi rameny dobře posazený. Záda má v úrovní horní linie těla. Hruď je dobře široká i hluboká. Ocas má výrazně vyznačený, u základu je velmi silný, směrem ke konečku se zužuje, je středně dlouhý, nezpeřený, ale kolem dokola hustě osrstěný krátkou, hustou a hojnou srstí, která mu dává kulatý zjev. Může být nošený vesele, ale neměl by být zatočený přes záda. Přední končetiny mají dobrou kostní strukturu, při pohledu ze strany nebo z profilu jsou od loktů k zemi rovné. Ramena má dlouhá a svažující. Zadní končetiny má dobře vyvinuté. Tlapky má okrouhlé, kompaktní, s dobře klenutými prsty a dobře vyvinutými polštářky. Chůze i pohyb jsou volné, kopírující zemi.

12 Fotogalerie Labradorského retrívra

13 The end


Stáhnout ppt "Zlatý retrívr (golden retriever)"

Podobné prezentace


Reklamy Google