Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ČÍSLO NULA.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ČÍSLO NULA."— Transkript prezentace:

1 ČÍSLO NULA

2 nula = v dnešní době plnohodnotná číslice a číslo
život bez nuly = nepředstavitelný nula na číselné ose = hranice mezi kladnými a zápornými čísly nula vlastněných objektů označuje nevlastnictví ani jednoho, tedy žádného objektu součtem dvou, tří či dokonce nekonečně mnoho nul je zase nula - žádné jiné číslo takovou vlastnost nemá podobně je to s násobením, platí že: při úpravě algebraických výrazů jmenovatel lomeného výrazu musí být nenulový, jinak nemá celý výraz smysl – toto souvisí s nemožností nulou dělit Všechna tato fakta jsou nám známa a považujeme je za samozřejmá. Ne každý si uvědomuje, že nula činila generacím před námi již od dob několik tisíc let před naším letopočtem nemalé potíže. K vyrovnání se se všemi problémy nulou způsobenými vedla trnitá cesta.

3 Objev nuly = veliký přínos Mayů
umožňoval Majům počítat s velkými čísly Mayové používali pro zápis čísel kombinaci pětkové a dvacítkové soustavy vystačili si se dvěma symboly – s tečkou a vodorovnou čárkou tečka znamenala jednotku, čárka pět jednotek. Tyto znaky řadili nad sebou - zdola nahoru například číslice: 1, 3, 5, 7, 13, 19

4 Mayové ztvárňovali nulu jako stylizovanou lasturu – píše se místo "nezastoupeného" řádu
Bez nuly by byla čísla odlišena jen různou výškou umístění = snadná cesta k omylu Příklad – čísla 20, 400 a 8000 – podoba zápisu bez a s použitím nuly: Skvělé matematické výpočty byli schopni Mayové provádět díky promyšlenému systému zápisu čísel pomocí pětkové a dvacítkové soustavy, ve kterém měla nula logické místo.

5 Nula je číslem, které denně používáme
Nula je číslem, které denně používáme. At’ už při vyjadřování počtu nebo při diktování svého telefonního čísla. Jeho existence nám připadá samozřejmá. Zdá se, že tady nula byla odjakživa. Ona také byla, ale lidé ji nechtěli přijmout. Naštěstí se nula prosadila.

6 Zdroje http://www.math.muni.cz/~xsustkov/nula.pdf


Stáhnout ppt "ČÍSLO NULA."

Podobné prezentace


Reklamy Google