Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

3. ČTVRTINA 18. STOLETÍ – POLOVINA 19.STOLETÍ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "3. ČTVRTINA 18. STOLETÍ – POLOVINA 19.STOLETÍ"— Transkript prezentace:

1 3. ČTVRTINA 18. STOLETÍ – POLOVINA 19.STOLETÍ
NÁRODNÍ OBROZENÍ 3. ČTVRTINA 18. STOLETÍ – POLOVINA 19.STOLETÍ

2 Definice… Národní obrození je proces, který probíhal od konce 18. století do poloviny 19. století. Snaha pozvednout český jazyk na úroveň evropských jazyků.

3 Charakteristika období před národním obrozením
Po bitvě na Bílé hoře (1620) – poněmčování obyvatelstva (germanizace) Příchod cizí šlechty Čeština byla vytlačována z nejvyšších společenských funkcí (jednání na úřadech, s vrchností). Pouze venkovské obyvatelstvo hovořilo česky.

4 Změna ke konci 18. století…
Osvícenství – nový způsob myšlení Reformy Marie Terezie a Josefa II. 1744 zavedena povinná školní docházka. 1781 toleranční patent (částečná náboženská svoboda) a zrušení nevolnictví (lidé se už mohli stěhovat, studovat, brát se bez souhlasu vrchnosti…).

5 Počátky národního obrození
Emancipace v rámci Rakousko-Uherska. Návaznost na naší historii, příbuznost s ostatními slovanskými národy. Slavistika – nauka o slovanských národech a slovanské vzájemnosti.

6 Divadlo Mluvené slovo bylo přístupné nejširším lidovým vrstvám.
Občasná divadelní představení v češtině se hrála ve Stavovském divadle Divadlo Bouda (1786)– v dolní části Václavského náměstí; dřevěná stavba, kterou nechali postavit čeští vlastenci. Kočovné divadelní společnosti zajížděly na venkov

7 Osobnosti spjaté s divadlem
Václav Kliment Klicpera – komedie (Hadrián z Římsů) Josef Kajetán Tyl – dramatik, herec, novinář – ředitel kočovné div. Společnosti – Fidlovačka, Strakonický dudák Václav Thám Loutkář Matěj Kopecký

8 Jazykovědci První obrozenci se snažili zachránit jazyk, mnozí z nich však vůbec nevěřili v jeho budoucnost. První moderní mluvnici češtiny - Zevrubná mluvnice jazyka českého - napsal Josef Dobrovský, byla ovšem napsána německy… Kněz, historik, zakladatel slavistiky Žil v Horšovském Týně „modrý abbé“ Vrchol českého písemnictví vidí v době veleslavínské (16. století).

9 Víra v budoucnost národa…
Josef Jungmann jazykovědec, překladatel a básník věřil, že čeština je jazyk bohatý a schopný vývoje. Slovník česko-německý

10 Lidová slovesnost František Ladislav Čelakovský 1799 – 1852
Časopis Česká Wčela Ohlasová poezie: Ohlas písní českých Ohlas písní ruských soubory Slovanské národní písně a Mudrosloví národa slovanského v příslovích

11 České noviny První české noviny začal vydávat Václav Matěj Kramerius (1753 – 1808). Později založil nakladatelství Česká expedice – šířilo díla starší české literatury, stalo se i společenských centrem českých vlastenců nejen z Prahy, ale i z venkova.

12 Šíření myšlenek národního obrození
Na venkově byli nositelé vzdělanosti kněží – učili česky, půjčovali české knihy a noviny. Zakládání divadelních spolků i návštěvy kočovných společností.

13 Rukopisy Rukopisná díla nalezená ve Dvoře Králové (1817) a na zámku Zelená Hora (1818) - Rukopis královédvorský a Rukopis zelenohorský Údajně šlo o památky staré české literatury z 10. století Od začátku se objevovaly pochyby o jejich pravosti, nezpochybnitelné důkazy, že jsou obě díla falza, podala až skupina vědců shromážděná kolem T. G. Masaryka. Za padělatele jsou pokládáni Václav Hanka a Josef Linda.

14 Základy moderní české literatury
Karel Jaromír Erben Karel Havlíček Borovský Karel Hynek Mácha Božena Němcová

15 LITERÁRNÍ UKÁZKY: František Ladislav Čelakovský – Toman a lesní panna
Jak radí sestra Tomanovi, kudy má jet? Co Toman zjišťuje, když dorazí k chaloupce své milé? Vrací se Toman zpátky domů stejnou cestou? Popište lesní pannu… Vymyslete závěr této balady…

16 Odkazy - obrázky Dobrovský: 220px-Josef_Dobrovsky_Vilimek.jpg, , 13.30, Jungmann: 220px-Josef_Jungmann_CT.jpg, , 13.32, Čelakovský: 440PX-~1.JPG, , 13.35, Rukopisy: 497px-Rk14p.jpg, , , Poštovské noviny: 2_9_2.jpg, , 13.40, Mácha: romantismus_portret_n.jpg, , 13.42, Erben: 917.jpg, , 13.45, Borovský: karel-havlicek-borovsky.jpg, , 13.48, Němcová: 10.jpg, , 13.50, Soukal, J.: Literární výchova. Spn, Praha 2002.


Stáhnout ppt "3. ČTVRTINA 18. STOLETÍ – POLOVINA 19.STOLETÍ"

Podobné prezentace


Reklamy Google