Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor: Mgr. Ilona Nováková

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor: Mgr. Ilona Nováková"— Transkript prezentace:

1 Autor: Mgr. Ilona Nováková
Název: Národní obrození VY_32_inovace_VL5_12 Oblast: Člověk a společnost - vlastivěda Stručná anotace: Prezentace je věnována žákům 5. ročníku. Prezentace se věnuje období národního obrození, jeho zniku, projevům. Seznamuje žáky s nejvýznamnějšími představiteli národního obrození. Datum: Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Individualizace a inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

2 Počátky národního obrození – konec 18. st.
Nástup kapitalismu = rozvoj strojové výroby Zvýšení počtu obyvatel v českých zemích – 4 miliony Habsburská říše byla mnohonárodnostní Josef II. stanovil jako úřední jazyk němčinu, v úřadech, ve vyšších školách, v armádě se hovořilo německy, i když u nás se v základních školách učilo česky. Snaha o germanizaci celé habsburské monarchie (=poněmčování)

3 Složení obyvatel habsburské monarchie

4 Počátky národního obrození
Vzdělaní lidé si začínali uvědomovat potřebu hovořit českým jazykem zachránit češtinu. Česky hovořili lidé na venkově a prostí lidé ve městech. Bohatší obyvatelé měst byli poněmčování. Vzdělanci začali studovat češtinu, dějiny českého národa, jeho historii = nazýváme je vlastenci (národní buditelé), snažili se probudit český lid Obr.

5 České národní obrození
Píší se české knihy Do češtiny se překládají knihy z cizích jazyků Vzniklo první české nakladatelství v Praze Česká expedice zde se tiskly české knihy a noviny. Majitelem byl Václav Matěj Kramerius Krameriovy c.k. pražské noviny Obrázky:

6 České národní obrození
Hraje se české divadlo – loutkové, kočovali po Čechách loutkař Matěj Kopecký – vytvořil postavu Kašpárka Divadelní hry v češtině - divadlo Bouda na koňském trhu (původně dřevěná budova) Obr

7 Národní obrození historie současnost Zakládají se ochotnická divadla
Jsou vytvářeny čtenářské kroužky, kde se předčítají české knihy, recitují české básně Zakládají se vlastenecké kroužky, kde se lidé schází a hovoří česky Pořádají se české bály, taneční zábavy – zde se zpívají české písně, hrají skladby českých hudebníků Bylo vybudováno Stavovské divadlo obr. historie současnost

8 Představitelé národního obrození
1. Josef Jungmann - jazykovědec dílo: slovník česko - německý 2. Josef Dobrovský – jezuita, kněz, rodinný učitel u hraběte Nostice dílo: slovník německo – český Obr.

9 Představitelé národního obrození
3. Josef Kajetán Tyl – dramatik, herec, dílo: Fidlovačka (píseň Kde domov můj), Strakonický dudák 4. František Palacký – studoval českou historii dílo: Dějiny národa českého v Čechách a na Moravě Obrázky:

10 Představitelé národního obrození
5. Karel Hynek Mácha – básník, prozaik, cestovatel dílo: Máj, Obrazy ze života mého (Márinka, Bezděz) 6. Božena Němcová – spisovatelka, zrovnoprávnění žen dílo: Babička, Divá Bára, Pan učitel, sbírala pohádky Obrázky:


Stáhnout ppt "Autor: Mgr. Ilona Nováková"

Podobné prezentace


Reklamy Google