Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_19_Národní buditelé

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_19_Národní buditelé"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_19_Národní buditelé
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/ Autor: Mgr. Vendula Báčová Člověk a jeho svět/Vlastivěda/Lidé a čas – 5. ročník Období vytvoření: únor 2012 Anotace: Učivo je podáno formou prezentace doplňující výklad. Žáci si upevní probrané učivo a získají základní informace o vlastencích, kteří vystupovali na obranu českého jazyka. Žáci (menší skupiny) poté samostatně pracují formou zadaných úkolů. Prezentace je vhodná pro plátno a dataprojektor. VY_32_INOVACE_19_Národní buditelé Národní buditelé

2 František palacký Snažil se přiblížit veřejnosti národní hrdost a národní sebevědomí. Napsal dílo Dějiny národu českého v Čechách a v Moravě.

3 Josef kajetán tyl Hrál i řídil divadlo v Praze, napsal řadu divadelních her. Nejslavnější hra: Fidlovačka aneb žádný hněv a žádná rvačka, kde poprvé zazněla píseň Kde domov můj.

4 Zopakuj si slova české státní hymny Kde domov můj
Zopakuj si slova české státní hymny Kde domov můj. Kdo napsal její text a kdo složil hudbu?

5 Jak se projevil úpadek češtiny
Jak se projevil úpadek češtiny? Jak proti tomu začali čeští vlastenci bojovat? V různých informačních zdrojích najdi životopis F. Palackého a J. K. Tyla. Vyhledej v příruční mapě jejich rodná města a další zmíněná města.

6 Použité zdroje Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vendula Báčová. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_19_Národní buditelé"

Podobné prezentace


Reklamy Google