Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_10_Jihomoravský kraj Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/21.3297.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_10_Jihomoravský kraj Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/21.3297."— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_10_Jihomoravský kraj Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/21.3297 Autor: Mgr. Vendula Báčová Člověk a jeho svět/Vlastivěda/Místo, kde žijeme – 5. ročník Období vytvoření: říjen 2011 Anotace: Učivo je podáno formou prezentace doplňující výklad. Žáci si upevní probrané učivo a získají základní informace o Jihomoravském kraji. Žáci poté plní zadané úkoly. Prezentace je vhodná pro plátno a dataprojektor.

2  Krajské město: Brno  Hejtman: Michal Hašek  Území kraje je vymezeno územími okresů Blansko, Brno-město, Brno- venkov, Břeclav, Hodonín, Vyškov a Znojmo.

3

4

5  STROJÍRENSTVÍ - Brno (První brněnská strojírna, Siemens, výroba turbín, traktorů Zetor), Blansko (ČKD Blansko, Metra), Kuřim (TOS Kuřim), Boskovice (Minerva, Novibra), Břeclav (OTIS Escalators).  ELEKTROTECHNICKÝ - Siemens Drásov, VUES, ZPA.

6  POTRAVINÁŘSKÝ - zpracování masa (Tišnov - Steinhauser), konzervárny ovoce a zeleniny (Znojmia, Fruta) a cukrovary, čtyři velké pivovary (Starobrno, Černá Hora, Vyškov a Hostan), mnoho velkovýrobců vína (Znovín Znojmo, Vinium Velké Pavlovice).  CHEMICKÝ A FARMACEUTICKÝ - Brně (Pliva, Lachema), Ivanovicích na Hané (Bioveta) a ve Veverské Bítýšce (Hartmann Rico).

7  Pěstování obilnin: pšenice, ječmen a kukuřice.  Zelenina: okurky, papriky a rajčata.  Ovoce: broskve, meruňky a hlavně nejvíce vinná réva.  Chov prasat,vodní drůbeže a domácího kuru.

8  V Jihomoravském kraji je řada chráněných přírodních území (chráněných krajinných oblastí): Bílé Karpaty, Moravský kras se známou jeskyní a propastí Macochou, Pálava a zejména Národní park Podyjí.

9  Všechna řečená místa vyhledej v příruční mapě.  Pracuje někdo z tvých blízkých v některém průmyslovém odvětví? Můžeš nám o tom povědět?  Zjisti co nejvíce informací o Moravském krasu. Navštívil jsi ho?

10  Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vendula Báčová.  [cit. 2011-10-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0b/2004_Jihomorav sky_kraj.PNG  [cit. 2011-10-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b9/South_Moravian _Region_CoA_CZ.svg  [cit. 2011-10-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Flag_of_South_Moravian_Region.s vg


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_10_Jihomoravský kraj Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/21.3297."

Podobné prezentace


Reklamy Google