Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,"— Transkript prezentace:

1 Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz
Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Přehled dějin literatury Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_05_13 Název DUMu: 1. fáze národního obrození Pro obor vzdělávání: L/41 Předmět: Český jazyk Ročník: první Autor: Mgr. Pavla Brunová Datum:

2 Národní obrození společenské a kulturní hnutí konce 18. a první poloviny 19. století proces formování novodobého českého národa a jeho emancipace v rámci rakouské monarchie vůdčí silou národního hnutí byla česká inteligence (vědci, umělci, kněží, učitelé apod.) = národní buditelé

3 1. fáze NO změny v české společnosti byly umožněny patenty Josefa II.
1891 toleranční patent 1891 zrušení nevolnictví do měst přicházejí lidé z venkova čeština se stává důležitým znakem národního cítění neexistuje však jednotná jazyková norma

4 Jazykověda Josef Dobrovský (1753 – 1859)
kněz, jezuita, český filolog, historik a zakladatel slavistiky přezdívalo se mu „modrý abbé“

5 Josef Dobrovský Dokument o Josefu Dobrovském (12 min.)
studoval filosofii a teologii působil jako učitel filozofie a matematiky u hrabat Nosticů živě účastnil vědeckého života pomáhal zakládat Českou (resp. Královskou) společnost nauk  a Národní muzeum Dokument o Josefu Dobrovském (12 min.)

6 Dílo Zevrubná mluvnice jazyka českého, 1809 (Ausführliches Lehrgebäude der böhmischen Sprache)  - stanovil pravidla tvorby slov, čímž zabránil další činnosti brusičů (lidé, kteří ve snaze zachránit český jazyk, vymýšleli nová, gramaticky zcela nesmyslná, slova a odstraňovali vžité germanismy podobnými výrazy)

7 Dílo Slovník německo-český (1. díl 1802, 2. díl 1821 zásluhou Antonína Jaroslava Puchmajera) Základy jazyka staroslověnského 1822 (Institutiones linguae Slavicae dialecti veteris) zakládající práce slavistiky v českých zemích

8 Dílo Dějiny českého jazyka a literatury (Geschichte der böhmischen Sprache und Literatur), časopisecky 1791, knižně 1792. Jedná se o první dílo, které hodnotí dějiny české literatury. Úroveň literatury hodnotí podle úrovně jazyka a na základě lexikálního, slohového, obsahového a gramatického rozboru písemných památek, proto vrchol českého písemnictví vidí v době veleslavínské, tj. v 16. století. Následující století hodnotil negativně jako dobu úpadku.

9 Počátky divadla 1738 vzniklo v Praze divadlo v Kotcích, toto divadlo z počátku sloužilo především lehčím žánrům, jako byly improvizované komedie. Tato situace se změnila po r. 1771. V tomto divadle se někdy po r. 1750 objevily i první pokusy o české (a česky hrané) hry.

10 Počátky divadla Roku 1783 bylo v Praze otevřeno Hraběcí Nosticovo národní divadlo (nyní Stavovské divadlo) - zde se česky hrálo poprvé roku 1785.

11 Stavovské divadlo

12 Zájem o české hry vedl k založení české divadelní společnosti, která roku 1786 založila v dřevěné Boudě na Koňském trhu (nyní Václavské náměstí) divadlo pod jménem Královské-císařské vlastenecké divadlo. Tato bouda však byla pro finanční potíže o tři roky později (1789) stržena. Poté tato společnost hrála na mnoha místech v Praze, od r. 1792 bylo toto divadlo přesunuto do zrušeného kláštera U Hybernů.

13 Další osobnosti Karel Ignác Thám František Martin Pelcl
Václav Matěj Kramerius Antonín Jaroslav Puchmajer Václav Thám Prokop František Šedivý Matěj Kopecký zjistěte pomocí internetu jejich profese

14 Další osobnosti - řešení
Karel Ignác Thám – spisovatel, překladatel František Martin Pelcl – historik, filolog, první profesor češtiny na pražské univerzitě Václav Matěj Kramerius – překladatel, vydavatel Antonín Jaroslav Puchmajer - básník Václav Thám – herec, dramatik Prokop František Šedivý – dramatik, herec Matěj Kopecký – loutkový divadelník

15 Karel Ignác Thám Antonín Jaroslav Puchmajer

16 Zdroj materiálů: MGR. POLÁŠKOVÁ, Taťána a kol. Literatura pro 2. ročník středních škol, učebnice. Brno: DIDAKTIS spol. s. r. o., 2009, ISBN MGR. POLÁŠKOVÁ, Taťána a kol. Literatura pro 2. ročník středních škol, pracovní sešit. Brno: DIDAKTIS spol. s. r. o., 2009, ISBN Hypertextové odkazy: Není-li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.


Stáhnout ppt "Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,"

Podobné prezentace


Reklamy Google