Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kyjevská Rus Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kyjevská Rus Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky."— Transkript prezentace:

1 Kyjevská Rus Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky dle ŠVP na ZŠ Slavkov u Brna, Tyršova 977.

2 Vznik Kyjevské Rusi V 80. letech 9. století vznikl na území mezi řekami Vislou, Dněprem a Volhou stát východních Slovanů, nazývaný podle hlavního města Kyjevská Rus Zakladatelem byl kníže Oleg z rodu Rurikovců

3 Další knížata Vladimír (980-1015) Jaroslav Moudrý (1015-1054)
vybudoval z Kyjevské Rusi pevný a mocný stát přijal křesťanství Jaroslav Moudrý ( ) hospodářský a kulturní rozkvět vydal zákoník Ruská pravda udržoval kontakty s mnoha evropskými panovníky Vladimír Monomach ( ) patřil k nejvzdělanějším panovníkům v Evropě (napsal několik lit. děl) jeho vláda je obdobím vrcholného rozkvětu Kyjevské Rusi

4 Zánik Kyjevské Rusi Po smrti Vladimíra Monomacha boje o trůn
Jednotlivá knížata posilují svoji moc a nezávislost Dochází k oslabení státu Ve 13. století dobyli a ovládli Kyjevskou Rus Tataři (Mongolové)

5 Obrázek č. 1 – Rozsah Kyjevské Rusi ve 12. století

6 Zdroje : Obrázek 1: Rozsah Kyjevské Rusi ve 12. století [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na adrese:


Stáhnout ppt "Kyjevská Rus Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky."

Podobné prezentace


Reklamy Google