Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SEVERNÍ AMERIKA OSVOJOVÁNÍ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SEVERNÍ AMERIKA OSVOJOVÁNÍ"— Transkript prezentace:

1 SEVERNÍ AMERIKA OSVOJOVÁNÍ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky dle ŠVP na ZŠ Slavkov u Brna, Tyršova 977.

2 Osvojování = je souhrnný pojem pro proces objevování, poznávání, osídlování a využívání určité oblasti Země člověkem předkové Indiánů a Inuitů (Eskymáků) asi před lety - v Severní Americe na území Mexika říše Mayů, Toltéků a Aztéků první Evropané – Vikingové z Islandu již kolem roku 1000 - 12. října 1492 – Kryštof Kolumbus

3 Obr. 1 Osídlování Severní Ameriky

4 Obr. 2 Výpravy Kryštofa Kolumba

5 od 16. stol. pronikání Evropanů třemi směry:
a) od jihu Španělé b) od východu Britové c) od severovýchodu Francouzi v roce 1776 vyhlásily britské kolonie nezávislost – vznik USA dovoz otroků z Afriky na práce – plantáže

6 Obr. 3 Vylodění Kolumba

7 Otázky k opakování: Vysvětlete pojem „osvojování“? Jak a odkud přišli do Ameriky předkové Indiánů? Které evropské národy se nejvíce podílely na osvojování Severní Ameriky? Uveďte hlavní rostliny dovezené z Ameriky do Evropy? Kdy vznikly USA?

8 Zdroje : Obr.1 Holeček, Milan. Zeměpis světa 2. Praha: Nakladatelství České geografické společnosti, s. r. o. , 2008. Obr. 2 Výpravy Kryštofa Kolumba [cit ]. Dostupný pod licencí Wikimedia Commons na WWW: Obr. 3 Vylodění Kolomba [cit ]. Dostupný pod licencí Wikimedia Commons na WWW:


Stáhnout ppt "SEVERNÍ AMERIKA OSVOJOVÁNÍ"

Podobné prezentace


Reklamy Google