Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SEVERNÍ AMERIKA OBR. 1 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Location_North_America.svg.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SEVERNÍ AMERIKA OBR. 1 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Location_North_America.svg."— Transkript prezentace:

1 SEVERNÍ AMERIKA OBR. 1

2 Severní Amerika Severní Amerika (anglicky North America, španělsky América del Norte nebo Norteamérica, francouzsky Amérique du Nord, nizozemsky Noord-Amerika, papiamentsky Nort Amerika, grónsky Amerika Avannarleq) je světadíl nacházející se zcela na západní a severní polokouli. Je také považována za subkontinent Ameriky. Severní Amerika je ohraničená na severu Severním ledovým oceánem, na východě Atlantským oceánem, na jihu Jižní Amerikou a na západě Tichým oceánem. Severní Amerika pokrývá území o rozloze okolo 24 709 000 km2 a je tak po první Asii a druhé Africe třetím největším světadílem na planetě Zemi, kde zaujímá 4,8 % z celkového povrchu a 16,5 % z její pevninské části. Geograficky do Severní Ameriky patří i největší ostrov světa, Grónsko. Podle odhadu žilo na světadílu v červenci 2008 téměř 529 milionů lidí. Severní Amerika je čtvrtým nejlidnatějším světadílem, hned po Asii, Africe a Evropě. V Severní Americe se nachází 23 nezávislých států a 21 závislých území. Největší zemí je Kanada a naopak nejmenší Navassa Island, závislé území Spojených států.

3 Severní Amerika - státy a závislá území
Na severoamerickém kontinentu se nacházejí tři velké a relativně lidnaté státy: Kanada Spojené státy americké Mexiko Kanada a Aljaška (která patří Spojeným státům) leží na severu kontinentu, částečně i u severního polárního kruhu. V téměř celé Aljašce a v severních částech Kanady žijí Eskymáci (Inuité).

4 Takže, ještě jednou ??? Které státní celky leží v Severní Americe ???
Kanada Spojené státy americké Mexiko

5 ZDROJE A LICENCE: CITACE
OBR. 1: < > Licence: Creative Commons Author: Bosonic dressing [cit ] CITACE Severní Amerika. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001 [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "SEVERNÍ AMERIKA OBR. 1 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Location_North_America.svg."

Podobné prezentace


Reklamy Google