Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZKOUMÁNÍ PŘÍRODY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZKOUMÁNÍ PŘÍRODY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT."— Transkript prezentace:

1 ZKOUMÁNÍ PŘÍRODY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky dle ŠVP na ZŠ Slavkov u Brna, Tyršova 977.

2  schopnost myšlení  řeč  2. signální soustava (podnětem je slovo)  schopnost abstrakce

3  pozorování - nezasahujeme do přírody  zaznamenávání poznatků (slovo, nákres, nahrávka, film)  pokus - zasahujeme do přírody - měníme podmínky  formulace HYPOTÉZY - domněnky  ověření domněnky ⇒ formulace VĚDECKÉ TEORIE

4  živé vzniká z neživého - červi z masa, myši z obilí, žáby z bahna - vyvrátili: Francesco Redi - maso v uzavřené nádobě (neobjevili se červi) Louis Pasteur (1860) - v převařené vodě bez přístupu vzduchu se neobjevily mikroorganismy (proces pasterizace)  Redi vyslovil hypotézu, že živé vzniká z živého, Pasteur ji ověřil ⇒ vědecká teorie Francesco Redi (Obrázek 1) Louis Pasteur (Obrázek 2)(Obrázek 3)

5 Zdroje :  Obrázek 1 [cit. 2011-12-05]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/21/Francesco_Redi.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/21/Francesco_Redi.jpg  Obrázek 2 [cit. 2011-12-05]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Louis_Pasteur.jpghttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Louis_Pasteur.jpg  Obrázek 3 [cit. 2011-12-05]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Coldecygne.svghttp://en.wikipedia.org/wiki/File:Coldecygne.svg


Stáhnout ppt "ZKOUMÁNÍ PŘÍRODY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT."

Podobné prezentace


Reklamy Google