Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Uherský stát Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Uherský stát Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky."— Transkript prezentace:

1 Uherský stát Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky dle ŠVP na ZŠ Slavkov u Brna, Tyršova 977.

2 Vznik uherského státu Koncem 9. st. pronikly do Evropy maďarské kmeny a podnikaly loupeživé výpravy do různých zemí 906 vyvrácení Velké Moravy Maďary zastavil až Ota I. roku 955 v bitvě na Lechu (velká porážka Maďarů) Poté se Maďaři usídlili v uherské nížině, kde založili uherský stát Vládnoucí rod: Arpádovci

3 Obrázek č. 1 - Arpád

4 Štěpán I. (997 – 1038) Sjednotil maďarské kmeny pod svojí nadvládou
Ovládl území dnešního Maďarska a Slovenska Roku 1000 mu papež udělil královský titul Podporoval církev – roku 1001 založil v Ostřihomi arcibiskupství Brzy po smrti byl kanonizován

5 Obrázek č. 3 – Koruna sv. Štěpána
Obrázek č. 2 – Svatý Štěpán Obrázek č. 3 – Koruna sv. Štěpána

6 Další vývoj uherského státu
Půda ve státě patřila králi, který ji rozděloval církvi a svým věrným Moc magnátů a zemanů postupně velmi vzrostla Ondřej II. byl roku 1222 nucen vydat Zlatou bulu, podle níž magnáti a zemané nemusí platit daně, bojovat v cizině a svou půdu vlastní dědičně 1241 vpád Mongolů (Tatarů) do Uher

7 Zdroje : Obrázek 1: Arpád [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na adrese: Obrázek 2: Svatý Štěpán [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na adrese: Obrázek 3: Koruna sv. Štěpána [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na adrese:


Stáhnout ppt "Uherský stát Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky."

Podobné prezentace


Reklamy Google