Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Fyzika 7 Tematický okruh Kapaliny Téma Hydrostatický tlak Název VY_32_INOVACE_1_23_hydrostaticky_tlak Určení 7. ročník Autor Mgr. Tomáš Bobál Vytvořeno Únor 2012 Anotace Určeno pro výuku a domácí přípravu žáků. V prezentaci jsou objasněny fyzikální veličiny hydrostatický tlak a tlaková síla, vše je doplněno řešenými příklady i příklady k procvičení.

2 Hydrostatický tlak Hydrostatický tlak je tlak v kapalině způsobený tíhovou silou Značíme jej ph Jednotkou je 1 Pa (Pascal), je to stejná jednotka, jako pro ostatní druhy tlaků, další jednotky jsou kPa a MPa: 1 kPa = 1000 Pa; 1 MPa = 1000 kPa = Pa Vypočítáme ze vztahu:

3 Hydrostatický tlak Hloubka h Hustota kapaliny ρ Gravitační zrychlení g
Na čem závisí velikost hydrostatického tlaku? Hloubka h ve větší hloubce je větší tlak Hustota kapaliny ρ čím je hustota kapaliny větší, tím je v kapalině větší tlak Gravitační zrychlení g u povrchu Země je velikost přibližně 10 N/kg

4 Kilogram na metr krychlový ( )
Hydrostatický tlak Hustota kapaliny Kilogram na metr krychlový ( ) Hydrostatický tlak Pascal (Pa) Gravitační zrychlení Newton na kilogram ( ) g = 10 Hloubka Metr (m)

5 Hustotu kapaliny najdeme v tabulkách nebo na internetu.
Hydrostatický tlak Příklad 1: Jaký hydrostatický tlak je ve vodě v hloubce 2 m? Zápis: Výpočet: Hustotu kapaliny najdeme v tabulkách nebo na internetu. Odpověď: Velikost hydrostatického tlaku ve vodě v hloubce 2 m je 20 kPa.

6 Musíme převést na základní jednotku!
Hydrostatický tlak Příklad 2: Jaký hydrostatický tlak je ve rtuti v hloubce 30 cm? Musíme převést na základní jednotku! Zápis: Výpočet: Odpověď: Velikost hydrostatického tlaku ve rtuti v hloubce 30 cm je 40,602 kPa.

7 Hydrostatický tlak Na každou stěnu tělesa ponořeného v kapalině působí kolmo tlaková síla. Tlakovou sílu vypočítáme ze vztahu: Tlaková síla Newton (N) Plocha stěny tělesa Metr čtvereční (m2)

8 Hydrostatický tlak Příklad 3:
Poklop ponorky o ploše 0,5 m2 se nachází 30 m pod hladinou moře. Jak velká tlaková síla působí na poklop? Zápis: Výpočet: Odpověď: Na poklop působí tlaková síla o velikosti N.

9 Hydrostatický tlak Příklady k procvičení:
Příklad 4: Kde bude větší hydrostatický tlak - 20 cm pod vodou nebo 2 cm pod hladinou rtuti? Dokaž výpočtem. Voda: ph = 2000 Pa, rtuť: ph = 2706,8 Pa Příklad 5: Jak velký tlak je u dna Mariánského příkopu – nejhlubšího místa v moři. Všechny potřebné údaje nejprve vyhledej! Ph = Pa Příklad 6: Ve vaně ve které sahá voda do výšky 3 dm je u dna špunt o ploše 25 cm2. Vypočítej velikost tlakové síly působící na špunt. F = 7,5 N

10 Hydrostatický tlak Použité zdroje:
RAUNER, Karel, Václav HAVEL, Jitka PROKŠOVÁ a Miroslav RANDA. NAKLADATELSTVÍ FRAUS. Fyzika 7: učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. Plzeň: Fraus, ISBN MICROSOFT CORPORATION. Obrázky a jiný obsah [online] [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google