Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Žalobceobhájce. Právník je obecné označení člověka, který získal vysokoškolské právnické vzdělání. Nejčastěji je to absolvent právnické fakulty, magisterského.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Žalobceobhájce. Právník je obecné označení člověka, který získal vysokoškolské právnické vzdělání. Nejčastěji je to absolvent právnické fakulty, magisterského."— Transkript prezentace:

1 žalobceobhájce

2 Právník je obecné označení člověka, který získal vysokoškolské právnické vzdělání. Nejčastěji je to absolvent právnické fakulty, magisterského studijního programu Právo a právní věda, oboru Právo. Existují i bakalářské studijní programy a obory věnující se studiu práva, které ovšem nepředstavují plnohodnotné právnické vzdělání, jelikož jejich absolvování nezakládá kvalifikaci k výkonu klasických právnických

3 Právník, který už získal akademický titul magistr (Mgr.), může poté získat akademický titul doktora práv (JUDr.). K tomu musí absolvovat rigorózní řízení, v němž je povinen pouze vypracovat písemnou rigorózní práci a podrobit se ústní zkoušce ze zvoleného právního oboru. Je nutné uvést, že titul doktora práv není výsledkem doktorského studia, jedná se stále o magisterskou úroveň vysokoškolského vzdělání a proto je právník s titulem Mgr. s právníkem s titulem JUDr. vzděláním rovnocenný.

4 V období komunistického režimu byl titul doktora práv (JUDr.) znehodnocen tím, že byl udílen rovněž absolventům Vysoké školy SNB, ač neabsolvovali řádné univerzitní právnické studium. Takto udělené tituly nebyly po roce 1989 jejich nositelům odebrány a tito je tedy mohou i v současnosti dále užívat, ačkoli např. Česká advokátní komora je za právnické vzdělání, potřebné pro výkon povolání advokáta, neuznává. Takový přístup, kdy je nutno pro možnost výkonu profese advokáta absolvovat skutečnou právnickou fakultu, pak jako správný potvrdil i Ústavní soud. Stejné stanovisko ve vztahu vůči absolventům Policejní akademie zastává ve své judikatuře také Nejvyšší soud.

5 Magisterské vzdělání ve studijním programu Právo a právní věda, oboru Právo, je základním předpokladem pro výkon klasických právnických profesí, v České republice jimi jsou: soudce advokát státní zástupce notář soudní exekutor Uplatnění jako právník je však možné najít i u policie, v různých správních, krajských nebo obecních úřadech nebo u zejména větších podnikatelů (v tomto případě jde o tzv. podnikového právníka). Právníky jsou ale také osoby, které se na výkon klasického právnického povolání teprve připravují, jako je tomu u advokátního, notářského nebo exekutorského koncipienta či justičního nebo právního čekatele, případně jsou zde odbornými asistenty, jako je např. asistent soudce.

6 33 889 Kč

7 Pracovní doba je různá, podle dohodnutí se zaměstnavatelem nebo soudem.

8 Obvykle s dojížděním nejsou problémy pokud nemá kancelář ve vedlejším městě. Pokud je bydlí cca 3 km od místa pracoviště tak by ho to stálo 21 Kč (7 Kč za 1 km).

9

10 Samozřejmě je jasné že se právník nemůže sesypat jen kvůli tomu že si myslí že to nezvládne, ale musí být neústupný a stát si za svým názorem. Nikdy nesmí říct:”Já to vzdávám’’ ¨!!!!! Proto jsou psychické zkoušky tak náročné

11 Hodně peněz, atd… Někdy se může zdržet soud a právník přijít domů pozdě večer, velký nátlak, adt.. Problémy

12 Vytvořil: J.Š.Čejka Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%A1vn%C3%ADk a domácí zdrojehttp://cs.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%A1vn%C3%ADk


Stáhnout ppt "Žalobceobhájce. Právník je obecné označení člověka, který získal vysokoškolské právnické vzdělání. Nejčastěji je to absolvent právnické fakulty, magisterského."

Podobné prezentace


Reklamy Google