Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dietní režim při hypoglykémii Jitka Andrášková Nutriční terapeutka Diabetologické edukační centrum FN u svaté Anny, Brno.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dietní režim při hypoglykémii Jitka Andrášková Nutriční terapeutka Diabetologické edukační centrum FN u svaté Anny, Brno."— Transkript prezentace:

1 Dietní režim při hypoglykémii Jitka Andrášková Nutriční terapeutka Diabetologické edukační centrum FN u svaté Anny, Brno

2 Hypoglykémie Nežádoucí pokles hladiny krevního cukru pod hodnotu 3,3 mmol/l v kapilární plazmě Patologický stav snížené koncentrace glukózy provázený klinickými, hormonálními a biochemickými projevy

3 Glykemický práh Chronicky špatně kompenzovaný diabetik – objeví se příznaky i při vyšších hodnotách glykémie - nízký glykemický práh Výborně kompenzovaný diabetik často toleruje i výrazné hodnoty hypoglykémie bez příznaků - vysoký glykemický práh Glykemický práh se mění podle aktuální kompenzace

4 Příčiny hypoglykémie Při léčbě inzulínem Při léčbě deriváty sulfonylurey Při konzumaci alkoholu Při zvýšené fyzické aktivitě Při onemocnění jater Při onemocnění ledvin Při chybné výživě Při pobytu v extrémně teplém prostředí

5 Při léčbě inzulínem Nepřiměřená dávka Snížený příjem stravy Větší fyzická zátěž Alkohol Nedodržování intervalu aplikace (inzulín,strava,čas) Záměna inzulínu Noční, denní hypoglykémie

6 Při léčbě PAD Vyšší dávka léků Snížené odbourávání Nedostatečný příjem stravy Vyšší fyzická aktivita Alkohol Lékové interakce

7 Při konzumaci alkoholu Snížení produkce glukózy z jater z důvodů snížení glukoneogeneze

8 Při zvýšené fyzické aktivitě Zlepšení využití glukózy zvýšením účinnosti inzulínu endogenního či exogenního Zvětšení svalové hmoty ( zásobárna glykogenu – menší výkyvy glykémie )

9 Při onemocnění jater Snížení rezerv glykogenu Snížení glukoneogeneze z důvodů redukované nabídky aminokyselin

10 Při onemocnění ledvin U nemocných s DM léčených inzulínem se snižuje jeho potřeba s pokračujícím selháváním ledvin – snížená degradace inzulínu v ledvinách

11 Dietní režim Individuální dietní režim Znalost základního dietního režimu

12 Rozdělení hypoglykémií  Mírná  Střední  Těžká zdroj: autor

13 ZMĚNY NÁLADY BOLESTI HLAVY BLEDOST ÚNAVA POCENÍ HLAD ZÁVRAŤ CHVĚNÍ ROZMAZANÉ VIDĚNÍ ?

14 zdroj: autor

15 Mírná hypoglykémie 3 – 4mmol/l Hlad únava, slabost, porucha soustředění, nervozita, pocení, bledost 10 – 12g sacharidů 5 – 40g sacharidů Pomalu ( rychle ? ) působících

16 1/2 rohlíku = 239 kJ 20 g chleba = 240 kJ 2 čtverečky čokolády = 567 kJ 50 g banánu = 199 kJ 70 g jablka = 158 kJ

17 Střední hypoglykémie 3 – 2 mmol/l Podrážděnost až agresivita, poruchy jemné motoriky, zhoršená artikulace, bolesti hlavy, zrychlený puls, bušení srdce 10 – 20g rychle působících sacharidů Kontrola glykémie za 10 až 15 minut Podle hodnoty - opakovat 10 – 20g sacharidů Při zvýšení glykémie 10 – 20 pomalu působících sacharidů

18 2 – 8 kostek cukru 1 – 4 dcl džusu 1 – 4 dcl Coca-coly

19 Těžká hypoglykémie I. Pod 2 mmol/l Spavost, agresivita, pláč, smích,poruch koordinace, ztráta vědomí, křeče Při vědomí a schopnosti polykat 30 – 50g rychle vstřebatelných sacharidů +15 – 20g pomalu vstřebatelných sacharidů Kontrola glykémie ( možnost opakování )

20 Těžká hypoglykémie II. Glukagon Glukózové klyzma Glukóza i.v.

21 Pravidlo 15 Mírná a střední hypoglykémie  15 g rychle vstřebatelných cukrů  15 minut počkat  15 g pomalu vstřebatelných cukrů Opakovat ?

22 Použitá literatura Karen, Igor, et al. Diabetes mellitus : doporučený diagnostický a léčebný postup pro všeobecné praktické lékaře [online]. 1. vydání. Praha : Společnost všeobecného lékařství ČLS JEP, 2009 Svačina, Š.: Poruchy metabolismu a výživy. Praha, Galén 2010 Pařízková, J.: Obezita v dětství a dospívání. Praha, Galén 2007 Hainer, V.: Obezita. Praha, Galén 1997 Anděl, M.: Diabetes mellitus a další poruchy metabolismu. Praha, Galén 2001 Petrásek, R.: Co dělat abychom žili zdravě. Praha, Vyšehrad 2004 Kejvalová, L.: Výživa dětí od A do Z. Praha, Vyšehrad 2005 Mourek, J.: Mastné kyseliny OMEGA - 3. Praha, Triton 2009 Svačina, Š.: Obezita a diabetes. Praha, Maxdorf Jessenius 2000, Ošancová, K.: O výživě aktuálně a se zárukou. Praha, Společnost pro výživu 1998 Pokorný, J. a kol.: Základy výživy a výživová politika. Praha, VŠCHT 2002 Kunová, V.: Zdravá výživa. Praha, Grada Publishing 2004 Müllerová, D.: Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí. Praha, Triton 2003

23 Děkuji za pozornost.


Stáhnout ppt "Dietní režim při hypoglykémii Jitka Andrášková Nutriční terapeutka Diabetologické edukační centrum FN u svaté Anny, Brno."

Podobné prezentace


Reklamy Google