Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dietní režim při hyperglykémii Jitka Andrášková Nutriční terapeutka Diabetologické edukační centrum FN u svaté Anny, Brno.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dietní režim při hyperglykémii Jitka Andrášková Nutriční terapeutka Diabetologické edukační centrum FN u svaté Anny, Brno."— Transkript prezentace:

1 Dietní režim při hyperglykémii Jitka Andrášková Nutriční terapeutka Diabetologické edukační centrum FN u svaté Anny, Brno

2 Hyperglykémie Rychlé úpravy Pomalé úpravy Kontrola aplikační techniky, místa vpichu atd.

3 Algoritmus pro úpravu dávek sacharidů a inzulínu Potravinový algoritmus GlykémieAlgoritmus krátkého inzulínu Snížit o g sacharidů j. Snížit o g sacharidů j. Snížit o 25 g sacharidů j.

4 Úpravy dávek inzulínu Glykémie 11 – 17 = zvýšit inzulín o 2 j. a jídlo odložit o 15 – 30 minut Glykémie 17 – 22 = zvýšit inzulín o 2 – 3 j. za 45 – 60 minut odběr glykémie, pokud poklesla pod 15 najíst se, pokud ne, + 2 j. a celý proces znovu opakovat Vyšetření moče na aceton Úpravy dávek inzulínu je nutné přizpůsobit vlastní citlivosti na inzulín

5 Pomalé úpravy Vždy, když je hyperglykémie naměřena opakovaně několik dnů po sobě a nelze ji vysvětlit změnou jídelního plánu či pohybového režimu

6 Diabetická ketoacidóza Akutní metabolická komplikace IDDM Charakterizována metabolickou acidózou při vzestupu hladiny ketolátek, s hyperglykémií a deficitem vody a minerálů Vyvolaná nedostatkem inzulínu a zvýšenou produkcí kontraregulačních hormonů

7 Příčiny vzniku Nově vzniklý IDDM Chybná terapie Infekce Vaskulární příhody Úrazy, operace Jiná onemocnění

8 Klinický obraz Stupňující se pocit žízně Polyurie Polydipsie Slabost Závrať Ortostatická hypotenze Nevolnost Zvracení Dušnost, poruchy vědomí, kóma

9 Dietní režim při ketoacidóze Omezení tvorby ketolátek výběrem stravy - antiketogenní dieta Snížení tuků Snížení bílkovin živočišného původu Zvýšení sacharidů Strava lehce stravitelná

10 Má klást co nejmenší nároky na trávicí činnost Zahrnuje principy stravy šetřící trávicí ústrojí s přidáním vhodné kombinace jednotlivých pokrmů. Vždy musí zohlednit věk, zdravotní stav, individuální dispozice a návyky na jednotlivá jídla a ráz stravy.

11 Strava šetřící trávicí ústrojí - mechanické šetření Nemá zvyšovat tonus trávicího traktu nebo peristaltiku, nemá přílišným tlakem dráždit jeho stěny Podáváme menší porce, častěji, vhodně upravené/ např. kašovitá forma/, vyloučíme potraviny s vysokým obsahem vlákniny, u masa odstraníme blány, šlachy

12 Strava šetřící trávicí ústrojí – chemické šetření Nemá zvyšovat sekreci trávicích šťáv nebo přímo svých chemickým složením nebo látkami vznikajícími v průběhu trávení a průchodem gastrointestinálním traktem dráždit jeho sliznici. Vylučujeme - aromatické látky vznikající na povrchu pokrmů při jejich pečení, smažení, alkohol, káva, ostré koření, konzervované potraviny.

13 Strava šetřící trávicí ústrojí – termické šetření Nemá působit dráždivě svou příliš vysokou nebo nízkou teplotou Např. horké nápoje, polévky, mražené výrobky.

14 Zpomalené nebo ztížené zažívání nejčastěji způsobují: Nadměrné množství potravy Velká, nerozmělněná sousta Tuhá – hutná konzistence pokrmů Vysoký obsah tuku Vadná chuť i úprava pokrmu Onemocnění zažívacího systému Duševní vlivy

15 Sledujeme a reagujeme na  Glykémii  Ketolátky v moči  Tělesnou teplotu  Nevolnost - zvracení

16 Strava Podle jídelního plánu Zachovat množství sacharidů v příslušných jídlech Při pocitu na zvracení hradit dávku sacharidů ve formě dobře snášených potravin, např. polévky, ovocného pyré, rosolů, ovocných šťáv, piškotů

17 Při opakovaném zvracení  Voláme lékařskou pomoc

18 Tekutiny, tekutiny, tekutiny Jaké Kdy Kolik Jak

19 Použitá literatura Karen, Igor, et al. Diabetes mellitus : doporučený diagnostický a léčebný postup pro všeobecné praktické lékaře [online]. 1. vydání. Praha : Společnost všeobecného lékařství ČLS JEP, 2009 Svačina, Š.: Poruchy metabolismu a výživy. Praha, Galén 2010 Pařízková, J.: Obezita v dětství a dospívání. Praha, Galén 2007 Hainer, V.: Obezita. Praha, Galén 1997 Anděl, M.: Diabetes mellitus a další poruchy metabolismu. Praha, Galén 2001 Petrásek, R.: Co dělat abychom žili zdravě. Praha, Vyšehrad 2004 Kejvalová, L.: Výživa dětí od A do Z. Praha, Vyšehrad 2005 Mourek, J.: Mastné kyseliny OMEGA - 3. Praha, Triton 2009 Svačina, Š.: Obezita a diabetes. Praha, Maxdorf Jessenius 2000, Ošancová, K.: O výživě aktuálně a se zárukou. Praha, Společnost pro výživu 1998 Pokorný, J. a kol.: Základy výživy a výživová politika. Praha, VŠCHT 2002 Kunová, V.: Zdravá výživa. Praha, Grada Publishing 2004 Müllerová, D.: Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí. Praha, Triton 2003

20 Děkuji Vám za pozornost


Stáhnout ppt "Dietní režim při hyperglykémii Jitka Andrášková Nutriční terapeutka Diabetologické edukační centrum FN u svaté Anny, Brno."

Podobné prezentace


Reklamy Google