Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Léčba diabetu mellitu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Léčba diabetu mellitu."— Transkript prezentace:

1 Léčba diabetu mellitu

2 Inzulín, jeho sekrece a účinek
Inzulín je klíčovým hormonem, který se podílí na metabolismu sacharidů, tuků i bílkovin. Základním účinkem inzulínu je: umožnění vstupu glukózy do buněk brzdění rozkládání tuků

3 Léčba inzulínem, indikace
b) diabetes mellitus 2. typu: selhání léčby perorálními antidiabetiky alergie na perorální antidiabetika akutní stres (operace, úraz, infekce) těhotenství bolestivá forma diabetické polyneuropatie syndrom diabetické nohy a) diabetes mellitus 1. typu

4 Inzulínové přípravky Humánní inzulíny Krátká inzulínová analoga
Inzulínová analoga s prodlouženým účinkem

5 Humánní inzulíny Lidský inzulín je polypeptid
Krátce působící inzulíny Po podkožním podání začínají působit za 0,5 hodiny (je tedy nutné aplikovat je 30 minut před jídlem), vrcholí za 1-3 hodiny a jejich účinek končí za 4-6 hodin. Délka účinku je přímo úměrná velikosti dávky. Příkladem je Insulin HM-R, Actrapid HM, Humulin R Středně dlouho působící inzulíny Začínají působit za 1-2,5 hodiny, jejich účinek vrcholí za 4-12 hodin a končí za hodin. Patří sem Insulin HM-NPH, Insulatard HM, Humulin N Velmi dlouho působící inzulíny Začínají působit za 2-3 hodiny, vrcholí za hodin a jejich účinek odeznívá za hodin. Patří sem Ultratard HM. Stabilizované směsi inzulínu Jde o směsi krátce účinkujícího a NPH inzulínu v různých poměrech - nejčastěji 20:80, 30:70, 40:60 a 50:50. Příkladem je série inzulínů Mixtard 20, 30, 40, 50, Humulin M3 Lidský inzulín je polypeptid obsahující 51 aminokyselin. Vyrábí se buď semisynteticky z vepřového inzulínu záměnou odlišné aminokyseliny, nebo biosynteticky pomocí přenosu genové informace do buňky E.coli či Saccharomyces cerevisiae, které potom tvoří inzulín jako svůj produkt.

6 Inzulínová analoga Krátká inzulínová analoga
Jejich účinek nastupuje prakticky okamžitě (tj. je možné je aplikovat až bezprostředně před jídlem), vrcholí za 0,5 hodiny a odeznívá do 3-4 hodin. Inzulínová analoga s prodlouženým účinkem Mají dlouhý poločas, jen minimální vrchol účinku, dávkování jednou denně a malou variabilitu účinku.

7 Inzulínové režimy Konvenční Intenzifikované inzulínové režimy
zahrnují aplikaci středně dlouho působícího inzulínu či směsi krátkého/středně/dlouho působícího inz.1-2x denně. Tyto režimy používáme obvykle jako doplněk léčby u DM 2. typu k potlačení ranní hyperglyk. Intenzifikované inzulínové režimy zahrnují aplikaci krátkého inzulínu či krátkého inzulínového analoga k jídlu 3-5x denně a 1-2x denně dávku bazálního inzulínu - tj. středně dlouho působícího humánního inzulínu či dlouhého inzulínového analoga. Intenzifikované režimy kopírují fyziologickou sekreci inzulínu lépe než konvenční inzulínové režimy.

8 Nové možnosti podání inzulínu
kontinuální subkutánní infúze inzulínovou pumpou Pacient má do podkoží zavedenou teflonovou kanylu (kterou v pravidelných intervalech sám mění). Touto kanylou pumpa kontinuálně vpravuje do podkoží předem naprogramovanou dávku inzulínu. Před jídlem pak pacient zadá pumpě pokyn k aplikaci bolusové dávky inzulínu.

9 Nové možnosti podání inzulínu
inhalační forma inzulínu Inhalační léčba je očekávána s velkými nadějemi a zdá se, že především u diabetiků 2.typu povede ke zlepšení spolupráce v léčbě inzulínem a k možnosti časnějšího zahajování inzulínové léčby u těchto pacientů.

10 Léčba DM 2.typu perorálními antidiabetiky
Deriváty sulfonylurey (SU) Metformin (zástupce biguanidů) Inhibitory α-glukosidáz Deriváty thiazolidindionů (TZD) Glinidy

11 Dělení podle ovlivnění inzulínové rezistence a inzulínové deficience
Inzulinové senzitizéry (zvyšují citlivost na inzulin) Metformin, deriváty thiazolidindionů. Inzulinová sekretagoga (zvyšují sekreci inzulínu), deriváty sulfonylurey a glinidy.

12 Indikace léčby PAD U diabetiků 2. typu u kterých nelze zajistit uspokojivou kompenzaci dietním či pohybovým opatřením. U úspěšné léčby by hladina glykémie nalačno měla být ≤ 6,0mmol/l a hodnoty glykovaného hemoglobinu ≤ 5,0 %.

13 Deriváty sulfonylurey
Urychlují vyplavení inzulínu ze sekrečních β buněk a zvyšují tak hladinu inzulinémie. Nejsou účinné při déle trvající hyperglykémii nalačno 15mmol/l. Příklady derivátů SU – Glucobéne, Diaprel, Minidiab, Glurenorm, Amaryl.

14 Metformin (zástupce biguanidů)
Zlepšuje citlivost periferních tkání k působení inzulínu, místem hlavního účinku jsou játra. Zpomaluje vyprazdňování žaludku a vstřebávání glukózy ve střevě. Je doporučován jako zahajující léčba u všech diabetiků 2. typu (s výjimkou kontraindikací). Výhodou léčby je také mírná redukce hmotnosti a snížení hyperlipoproteinemie. Příklady – Siofor, Glucofage.

15 Ostatní PAD Inhibitory α- glukosidáz – jediný dostupný představitel v ČR je Akarbáza (Glucobay). Redukuje množství vstřebáváné glukózy v tenkém střevě. Deriváty thiazolidindionů (TZD) – zvyšují účinek inzulínu v periferních tkáních (Avandia) Glinidy – snižují hyperglykemie obdobně jako SU-PAD, ale vstřebávají se rychleji z trávicího trktu (Novonorm, Starlix)

16 Kombinační léčba inzulínem a perorálními antidiabetiky
V patogenezi diabetes mellitus 2. typu se uplatňuje jak inzulínová rezistence, tak porucha sekrece inzulínu z b-buněk. Proto může být efektivní kombinace metformin + preprandiálně krátce působící inzulín, či ještě lépe krátký inzulínový analog, regulující postprandiální hodnoty glykémie.

17 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Léčba diabetu mellitu."

Podobné prezentace


Reklamy Google