Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Dietní režim při hypoglykémii
Jitka Andrášková Nutriční terapeutka Diabetologické edukační centrum FN u svaté Anny, Brno
2
Hypoglykémie Nežádoucí pokles hladiny krevního cukru pod hodnotu 3,3 mmol/l v kapilární plazmě Patologický stav snížené koncentrace glukózy provázený klinickými, hormonálními a biochemickými projevy
3
Glykemický práh Chronicky špatně kompenzovaný diabetik – objeví se příznaky i při vyšších hodnotách glykémie - nízký glykemický práh Výborně kompenzovaný diabetik často toleruje i výrazné hodnoty hypoglykémie bez příznaků - vysoký glykemický práh Glykemický práh se mění podle aktuální kompenzace
4
Příčiny hypoglykémie Při léčbě inzulínem
Při léčbě deriváty sulfonylurey Při konzumaci alkoholu Při zvýšené fyzické aktivitě Při onemocnění jater Při onemocnění ledvin Při chybné výživě Při pobytu v extrémně teplém prostředí
5
Při léčbě inzulínem Nepřiměřená dávka Snížený příjem stravy
Větší fyzická zátěž Alkohol Nedodržování intervalu aplikace (inzulín,strava,čas) Záměna inzulínu Noční, denní hypoglykémie
6
Při léčbě PAD Vyšší dávka léků Snížené odbourávání
Nedostatečný příjem stravy Vyšší fyzická aktivita Alkohol Lékové interakce
7
Při konzumaci alkoholu
Snížení produkce glukózy z jater z důvodů snížení glukoneogeneze
8
Při zvýšené fyzické aktivitě
Zlepšení využití glukózy zvýšením účinnosti inzulínu endogenního či exogenního Zvětšení svalové hmoty ( zásobárna glykogenu – menší výkyvy glykémie )
9
Při onemocnění jater Snížení rezerv glykogenu
Snížení glukoneogeneze z důvodů redukované nabídky aminokyselin
10
Při onemocnění ledvin U nemocných s DM léčených inzulínem se snižuje jeho potřeba s pokračujícím selháváním ledvin – snížená degradace inzulínu v ledvinách
11
Dietní režim Individuální dietní režim
Znalost základního dietního režimu
12
Rozdělení hypoglykémií
Mírná Střední Těžká zdroj: autor
13
? glykémie 3,3 mmol/l = BOLESTI HLAVY BLEDOST ÚNAVA ZMĚNY NÁLADY HLAD
POCENÍ CHVĚNÍ ROZMAZANÉ VIDĚNÍ ZÁVRAŤ
14
zdroj: autor
15
Mírná hypoglykémie 3 – 4mmol/l
Hlad únava, slabost, porucha soustředění, nervozita, pocení, bledost 10 – 12g sacharidů 5 – 40g sacharidů Pomalu ( rychle ? ) působících
16
1/2 rohlíku = 239 kJ 2 čtverečky čokolády = 567 kJ 20 g chleba = 240 kJ 50 g banánu = 199 kJ 70 g jablka = 158 kJ
17
Střední hypoglykémie 3 – 2 mmol/l
Podrážděnost až agresivita, poruchy jemné motoriky, zhoršená artikulace, bolesti hlavy, zrychlený puls, bušení srdce 10 – 20g rychle působících sacharidů Kontrola glykémie za 10 až 15 minut Podle hodnoty - opakovat 10 – 20g sacharidů Při zvýšení glykémie 10 – 20 pomalu působících sacharidů
18
2 – 8 kostek cukru 1 – 4 dcl Coca-coly 1 – 4 dcl džusu
19
Těžká hypoglykémie I. Pod 2 mmol/l
Spavost, agresivita, pláč, smích,poruch koordinace, ztráta vědomí, křeče Při vědomí a schopnosti polykat 30 – 50g rychle vstřebatelných sacharidů +15 – 20g pomalu vstřebatelných sacharidů Kontrola glykémie ( možnost opakování )
20
Těžká hypoglykémie II. Glukagon Glukózové klyzma Glukóza i.v.
21
Pravidlo 15 Mírná a střední hypoglykémie
15 g rychle vstřebatelných cukrů 15 minut počkat 15 g pomalu vstřebatelných cukrů Opakovat ?
22
Použitá literatura Karen, Igor, et al. Diabetes mellitus : doporučený diagnostický a léčebný postup pro všeobecné praktické lékaře [online] . 1. vydání. Praha : Společnost všeobecného lékařství ČLS JEP, 2009 Svačina, Š.: Poruchy metabolismu a výživy. Praha, Galén 2010 Pařízková, J.: Obezita v dětství a dospívání. Praha, Galén 2007 Hainer, V.: Obezita. Praha, Galén 1997 Anděl, M.: Diabetes mellitus a další poruchy metabolismu. Praha, Galén 2001 Petrásek, R.: Co dělat abychom žili zdravě. Praha, Vyšehrad 2004 Kejvalová, L.: Výživa dětí od A do Z. Praha, Vyšehrad 2005 Mourek, J.: Mastné kyseliny OMEGA - 3. Praha, Triton 2009 Svačina, Š.: Obezita a diabetes. Praha, Maxdorf Jessenius 2000, Ošancová, K.: O výživě aktuálně a se zárukou. Praha, Společnost pro výživu 1998 Pokorný, J. a kol.: Základy výživy a výživová politika. Praha, VŠCHT 2002 Kunová, V.: Zdravá výživa. Praha, Grada Publishing 2004 Müllerová, D.: Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí. Praha, Triton 2003
23
Děkuji za pozornost. jitka.andraskova@fnusa.cz
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.