Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0619 OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0619 OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá."— Transkript prezentace:

1 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0619 OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá střední škola a jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Č. Budějovice, s.r.o., Jeronýmova 28/22, České Budějovice Kód materiáluKlíčová aktivita III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název materiáluDUM č. 8 Volby v ČR AutorDoc. Miroslav Sapík Tematická oblastZáklady společenských věd - politologie AnotaceDUM je určen pro výklad učiva pro předmět Základy společenských věd – oblast politologie - volby v ČR. DUM je určen pro studijní obory -Obchodní akademie, Ekonomické lyceum a nástavbové studium obor Podnikání, učební obor Kadeřník, kadeřnice. DUM je určen pro výuku voleb a významu voleb v současném světě. Ročník2. ročník nástavbového studia obor Podnikání, 4. ročník Obchodní akademie a Ekonomického lycea, dále pak pro 2. a 3. ročník učebního oboru Kadeřník, kadeřnice. Datum tvorbyříjen – listopad 2013 Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

2 DUM č.8

3 Volby v ČR Základním znakem demokratického zřízení jsou svobodné volby. Česká republika je příkladem zastupitelské (nepřímé) demokracie. Konání voleb je známé již od nejstarších dob v antice, ve starověkém Řecku. V tehdejší demokracii probíhaly volby např. formou losování. Klasická podoba voleb je až z pozdějšího období.

4 Volby v ČR Občané České republiky vyjadřují politickou aktivitu svou účastí ve volbách. Volby představují proces, při kterém občané dávají svůj hlas kandidátům nebo politickým subjektům, kteří je mají zastupovat ve volených funkcích. Rozhodujícím faktorem voleb je volební účast. Volební účast je vyjádřena po skončení voleb procentuálním vyjádřením.

5 Volby v ČR Volební účast může ovlivnit např. vzdělání voličů, sociální postavení voličů, zda se jedná o obec nebo město atd. Volit může každý občan po dovršení 18 let. Volby jsou tajné, svobodné a rovné (hlas každého voliče má stejnou hodnotu a význam). V České republice existují volby: komunální (do zastupitelstva obce nebo kraje), parlamentní a prezidentské. Poslancem se může stát navržený kandidát – občan, který má více než 21 let. Senátorem se může stát navržený kandidát, který má 40 let.

6 Volby v ČR Volby v České republice vyhlašuje prezident 90 dní před termínem konání. Na regulérnost voleb dohlíží Státní volební komise. Volby probíhají ve stanovené termíny (pravidelně bývají v pátek a v sobotu), voliči vybírají z kandidátních listin a zvolenou kandidátní listinu s politickou stranou nebo navrženými kandidáty vhazuje volič do volební urny. Volbám předchází volební kampaň, které se mohou zúčastnit všechny kandidující politické strany se svými kandidáty.

7 Volby v ČR Po ukončení voleb (v sobotu) probíhá sčítání hlasů, které provádí okrsková volební komise a předává dílčí výsledky Českému statistickému úřadu, který zpracovává kompletní výsledky voleb. Rozlišujeme aktivní a pasivní volební právo: Aktivní volební právo = volič může volit. Pasivní volební právo = kandidát může být zvolen.

8 Volby v ČR V rámci samotné volby rozlišujeme: přímou a nepřímou volbu Přímá volba = volíme přímo své zástupce (např. parlamentní volby) Nepřímá volba = mezi kandidátem a voličem je určitý mezistupeň (např. prezidentské volby v USA). V České republice máme od roku 2013 přímou volbu prezidenta. Prvním prezidentem, který vyšel z přímé volby je v současné době Miloš Zeman.

9 Volby v ČR Volební systém = soubor pravidel, která se uplatňují po volbách při obsazování funkcí apod. Komunální volby Komunální volby představují volby do zastupitelstva kraje nebo volby do zastupitelstva obce. Počet zastupitelů kraje je podle počtu obyvatel v kraji (do 6 tisíc obyvatel je voleno 45 členů zastupitelstva atd.) a zastupitelé jsou voleni na dobu 4 let. Počet zastupitelů obce je dán počtem obyvatelstva v obci (např. pro 3-10 tisíc obyvatel je voleno 11-25 zastupitelů) a zastupitelé jsou voleni na 4 volební období.

10 Volby v ČR Parlamentní volby Při parlamentních volbách je celé území rozděleno na: volební kraje (14), obvody (81) a okrsky. Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR - poslancem může být každý, kdo dosáhl 21 let; - Poslanecká sněmovna má 200 poslanců; - poslanci jsou voleni na 4 roky.

11 Volby v ČR Volby do Senátu Parlamentu ČR - senátorem může být každý občan – kandidát, který dosáhl 40 let; - Senát má celkem 81 senátorů, podle 81 volebních obvodů; - každé dva roky se obnovuje třetina senátorů. Prezidentské volby V roce 2013 proběhla poprvé přímá volba prezidenta ČR. Prezident je volen na pět let a kandidát musí být starší 40 let. Ústava ČR umožňuje tři kola volby prezidenta.

12 Volby v ČR http://tema.novinky.cz/poslanecka-snemovna-parlamentu-ceske-republikyhttp://tema.novinky.cz/poslanecka-snemovna-parlamentu-ceske-republiky dne 3.10.2013

13 Volby v ČR Se vstupem do EU máme možnost volit i do Evropského parlamentu. Volby probíhají každých pět let. Evropský parlament sídlí ve Štrasburku a ČR má cekem 22 poslanců.

14 Foto Evropský parlament https://www.google.cz/#q=obr%C3%A1zky+evropsk%C3%BD+parlamenthttps://www.google.cz/#q=obr%C3%A1zky+evropsk%C3%BD+parlament dne 3.10.2013

15 Volby v ČR Seznam použité literatury: Kol. autorů: Odmaturuj ze společenských věd. Didaktis, Brno 2009, s. 31-33. Kol. autorů: Společenské vědy pro střední školy – 2. díl. Didaktis, Brno 2010, s. 60, s.72-73.


Stáhnout ppt "Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0619 OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá."

Podobné prezentace


Reklamy Google