Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0619 OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0619 OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá."— Transkript prezentace:

1 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0619 OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá střední škola a jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Č. Budějovice, s.r.o., Jeronýmova 28/22, České Budějovice Kód materiáluKlíčová aktivita III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název materiáluDUM č. 15 Kultura a životní styl AutorDoc. Miroslav Sapík Tematická oblastZáklady společenských věd - kultura AnotaceDUM je určen pro výklad učiva pro předmět Základy společenských věd – oblast kultura - kultura a životní styl. DUM je určen pro studijní obory - Obchodní akademie, Ekonomické lyceum a nástavbové studium obor Podnikání, učební obor Kadeřník, kadeřnice. DUM je určen pro výuku kultury, kulturních rozdílů mezi jednotlivými společnostmi a řeší významné mezníky ve vývoji lidské kultury. Ročník2. ročník nástavbového studia obor Podnikání, 1. ročník učebního oboru Kadeřník, kadeřnice. Datum tvorbyříjen – listopad 2013 Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

2 Kultura a životní styl DUM č.15

3 Kultura a životní styl Kultura je základní výsledek lidského života ve společnosti. Pojem kultura pochází z latinského colere = pěstovat. To znamená, že kultura je něco, o co musíme my lidé pečovat a starat se. Kultura je určitá lidská činnost, kterou vytváří člověk konkrétní hodnoty a zároveň uspokojuje vlastní potřeby.

4 Kultura a životní styl Kultura je pojem, který se často užívá v různých společenských vědách. Např. v antropologii (nauka o člověku) Sociologii (nauka o společnosti a struktuře společenských vztahů) Filosofii (nauka o myšlení, názorech a teoriích v různých dobách a období vývoje lidstva) V literatuře, politice a dalších.

5 Kultura a životní styl Kultura není typická jen pro člověka, ale i pro zvířata (opice, ptáci, ryby, savci). Už nejstarší společnosti (v Egyptě, Mezopotámii, Persii, Indii, Číně, biblické Palestině) vytvářejí vlastní dominantní kulturu, která se dále přenáší po dlouhá období až do současnosti. V evropském prostoru užíváme, že základem je pro nás řecká kultura s tím,co Řekové vymysleli a vytvořili v oblasti architektury, malířství, sochařství, politiky a filosofie.

6 Kultura a životní styl Kulturu později rozšiřuje např. divadlo, hudba, tanec, řemesla, lidové tradice a zvyky. Ve starověku a středověku vznikají centra kultury a kulturní památky, které rádi shlédneme i dnes.

7 Kultura a životní styl Parthenón v Aténách http://cs.wikipedia.org/wiki/Kulturahttp://cs.wikipedia.org/wiki/Kultura dne 2.11.2013

8 Kultura a životní styl http://cs.wikipedia.org/wiki/Kultura, dne 2. 11. 2013 http://cs.wikipedia.org/wiki/Kultura Kavárna v Damašku

9 Kultura a životní styl Kulturu můžeme považovat za určité vzorce lidského jednání, které si lidé různým způsobem vytváří a doplňují. V každé kultuře můžeme vidět několik společných prvků. Patří k nim: Jazyk Hodnoty společnosti Vědomosti Stupeň poznání v dané společnosti

10 Kultura a životní styl Jazyk – je společný pro danou lidskou společnost, lidé mluví jazykem na určitém území, proto si rozumí. Hodnoty společnosti – jsou takové, které společnost vytváří pro vlastní potřeby a buduje si na nich vlastní způsob života. Vědomosti – mají rozhodující vliv na rozvoj dané společnosti. Stupeň poznání dané společnosti – se vytváří po dlouhá období a je to výsledek vzájemného vztahu mezi člověkem a technikou.

11 Kultura a životní styl Kulturu můžeme dělit na: a) hmotnou – stavby, obrazy, knihy, b) duchovní – myšlenka, víra, teorie. Kultura se předává z generace na generaci a tím se uchovává mezi národy a většími společenskými celky.

12 Kultura a životní styl Velmi často se kultura spojuje s civilizací. Kultura je vše to, co nevytvořila příroda a musel se na tom podílet samotný člověk. Civilizace je určitý stupeň, který dosáhla společnost v oblasti technologií a technického pokroku. Užívá se spojení moderní civilizace, technická civilizace apod.

13 Kultura a životní styl Životní styl souvisí s vyspělostí dané kultury a projevuje se ve způsobu života lidí. Každý člověk má jiný životní styl, který mu vyhovuj a sám člověk ho dodržuje. Životní styl se v průběhu lidského života může měnit. Dnes se hovoří o tzv. uspěchaném životním stylu.

14 Kultura a životní styl Seznam literatury http://cs.wikipedia.org/wiki/Kultura, dne 2. 11. 2013 http://cs.wikipedia.org/wiki/Kultura Kol. autorů: Odmaturuj ze společenských věd. Didaktis, Brno 2004, s.


Stáhnout ppt "Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0619 OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá."

Podobné prezentace


Reklamy Google