Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Trestní odpovědnost právnických osob Zákon č.418/2011 Sb., O trestní odpovědnosti právnických osob a řízení proti nim (6 částí, 48 paragrafů)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Trestní odpovědnost právnických osob Zákon č.418/2011 Sb., O trestní odpovědnosti právnických osob a řízení proti nim (6 částí, 48 paragrafů)"— Transkript prezentace:

1 Trestní odpovědnost právnických osob Zákon č.418/2011 Sb., O trestní odpovědnosti právnických osob a řízení proti nim (6 částí, 48 paragrafů)

2 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0619 OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá střední škola a jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Č. Budějovice, s.r.o., Jeronýmova 28/22, České Budějovice Kód materiáluKlíčová aktivita III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název materiálu19.Trestní odpovědnost právnických osob AutorIng. Miriam Fišarová Tematická oblastPrávo AnotaceDUM je určen pro výklad učiva pro předmět Právo, konkrétně z oblasti trestního práva RočníkTřetí a čtvrtý – obchodní akademie, první a druhý – Nástavbové studium Datum tvorbyListopad 2013 Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

3 Trestní odpovědnost právnických osob Česká republika se zařadila mezi státy, v nichž je uzákoněna trestní odpovědnost právnických osob, v roce 2011. Součástí českého právního řádu je od 22.12.2011 zákon o trestní odpovědnosti právnických osob a řízení proti nim. Účinnost je od 1.ledna 2012. Vztahuje se na české i zahraniční právnické osoby mající svá sídla, organizační složky nebo majetek na území ČR. Z trestní odpovědnosti jsou vyloučeny pouze právnické osoby veřejného práva při výkonu veřejné moci (Česká republika, obce, kraje a hlavní město Praha). V zákoně je 79 druhů trestných činů, za které mohou být právnické osoby odpovědny. Například: - podvod, - porušení autorského práva - krácení daně, - podplácení, - poškození životního prostředí, - neoprávněné zaměstnávání cizinců, - neoprávněné nakládání s odpady, - zkreslování údajů o hospodaření a jmění, atd.

4 Trestní odpovědnost právnických osob Trestný čin spáchaný právnickou osobou je protiprávný čin spáchaný jejím jménem nebo v jejím zájmu nebo v rámci její činnosti, jestliže tak jednal: - statutární orgán nebo jeho člen, - jiná osoba oprávněná za právnickou osobu jednat, - ten, kdo za právnickou osobu vykonává řídící nebo kontrolní činnost, - jakákoliv osoba, která vykonává rozhodující vliv na řízení právnické osoby, - zaměstnanec při plnění pracovních úkolů. Právnická osoba je odpovědna i v takovém případě, kdy se nepodaří zjistit fyzickou osobu, která svým jednáním naplnila skutkovou podstatu trestného činu. Je-li taková osoba zjištěna, je možné za totéž protiprávní jednání souběžně trestně postihnout fyzickou i právnickou osobu. Druhy trestů: Soud může uložit právnické osobě tyto tresty: - zrušení právnické osoby, pokud má sídlo v ČR, - propadnutí veškerého majetku, - peněžitý trest, - zákaz činnosti až na 20 roků, - propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty, - zákaz plnění veřejných zakázek, - zákaz přijímání dotací, - povinnost uveřejnění rozsudku.

5 Použitá literatura Občanský zákoník – Zákon č.89/2012 Sb.,účinnost od 1.1.2014 Zákon č.90/2012 Sb., o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích)., účinnost od 1.1.2014 Ryska Radovan a Puškinová Monika – Právo pro střední školy – Eduko 2013 nakladatelství, s.r.o.,Tušimická 509/10,184 00 Praha 8, počet stran 88, vydání osmé, v nakladatelství EDUKO druhé, aktualizované a doplněné. Obchodní číslo 40113 Zákon č.418/2011 Sb., o trestní odpovědnosti právnických osob a řízení proti nim. Trestní zákoník zákon č.40/2009 Sb. Zákon č.141/1961 Sb. O trestním řízení soudní (trestní řád)


Stáhnout ppt "Trestní odpovědnost právnických osob Zákon č.418/2011 Sb., O trestní odpovědnosti právnických osob a řízení proti nim (6 částí, 48 paragrafů)"

Podobné prezentace


Reklamy Google