Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0619 OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0619 OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá."— Transkript prezentace:

1 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá střední škola a jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Č. Budějovice, s.r.o., Jeronýmova 28/22, České Budějovice Kód materiálu Klíčová aktivita III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název materiálu DUM č. 11 Extremismus, rasismus, terorismus Autor Doc. Miroslav Sapík Tematická oblast Základy společenských věd – hrozby demokracie Anotace DUM je určen pro výklad učiva pro předmět Základy společenských věd – oblast hrozby demokracie - Extremismus, rasismus, terorismus . DUM je určen pro studijní obory - Obchodní akademie, Ekonomické lyceum a nástavbové studium obor Podnikání, učební obor Kadeřník, kadeřnice. DUM je určen pro výuku extremismu, rasismu a terorismu. Podává stručný přehled o významech a praktických příkladech v ČR a ve světě. Ročník 2. ročník nástavbového studia obor Podnikání , 4. ročník Obchodní akademie a Ekonomického lycea, dále pak pro 2. ročník učebního oboru Kadeřník, kadeřnice. Datum tvorby říjen – listopad 2013 Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

2 Extremismus, rasismus a terorismus
DUM č.11 Extremismus, rasismus a terorismus

3 Extremismus, rasismus a terorismus
V současné společnosti existuje mnoho projevů, které jsou vnímány jako výtržnictví, ubližování, ponižování. Některé tyto projevy můžeme označit jako extremismus. Projevy extremismu jsou různé a nejčastěji je známe v politickém a společenském prostředí.

4 Extremismus, rasismus a terorismus
Extremista je označení pro člověka, který zastává takové politické názory, ideje, jež nejsou ve společnosti přijatelné. V politickém prostředí je to taková pozice, která se vzdaluje převládající a dominantní ideologii na daném území a pro určitou společnost. Neexistuje jednotná definice extremismu.

5 Extremismus, rasismus a terorismus
I v České republice známe projevy extremismu. Má odlišné formy a je rovněž seskupen v různých organizacích. V dokumentu, který se jmenuje Strategie boje proti extremismu z roku 2009 je extremismus definován jako: „ … vyhraněné ideologické postoje, které vybočují z … norem, vyznačují se prvky netolerance a útočí proti základním demokratickým ústavním principům.“ (Mareš, 2013: 44).

6 Extremismus, rasismus a terorismus
Rozdělujeme levicový a pravicový extremismus. Pravicový extremismu je proti demokratickým principům, principu rovnosti na úkor jiné skupiny nebo rasy. Levicový extremismus usiluje o maximální rovnost.

7 Extremismus, rasismus a terorismus
V dnešní době můžeme rozlišovat: Náboženský extremismus – přehlíží principy demokracie ve prospěch určitého náboženského seskupení Extremismus cizinců – jedná se o nelegální aktivity cizinců na našem území. Pravicový extremismus – např. neonacismus. Islámský extremismus – základem je neuznávání jiných náboženství a právo šaría.

8 Extremismus, rasismus a terorismus
Politický extremismus se rovněž na našem území šíří prostřednictvím: Skinheads, hooligans (fotbaloví fanoušci), Punk Neonacistů Anti-rasistů

9 Extremismus, rasismus a terorismus
Je to názor (ideologie), že jsou vyšší a nižší rasy. Z toho vychází agresivita, arogance a násilí proti nižším rasám. Rasismus je důsledkem xenofobie. Xenofobie je utkvělý strach z cizinců a ze všeho cizího.

10 Extremismus, rasismus a terorismus
Je to např. vztah k přistěhovalcům, jiným národům, skupinám žijícím na jiném území (v jiném státě). Ve společnosti jsou určité předsudky a stereotypy, které se vztahují k cizincům. Diskriminace je jednání, které vychází z předsudků a stereotypů člověka na ostatní.

11 Extremismus, rasismus a terorismus
Teorii rasismu vytvořil Francouz A. de Gobineau (v 19. století). Podle něj je nejlepší bílá rasa. Rasistické projevy jsou známé už z počátku 20. století (v USA proti Afroameričanům). V současné době i v ČR např. hnutí skinheads, které se netají rasovou nenávistí vůči Romům. V současné době rozlišujeme rasy europoidní, negroidní a mongoloidní. Výzkum rasy je předmětem studia antropologie (nauka o člověku).

12 Extremismus, rasismus a terorismus
dne

13 Extremismus, rasismus a terorismus
Terorismus je užití násilí proti civilnímu obyvatelstvu s cílem prosadit politické, vojenské, náboženské požadavky. Teroristický útok může být ozbrojenou formou – atentát, únos, bombový útok na civilní cíle. Hrozba terorismu zesílila po bombových útocích v New Yorku 2011 po celém světě.

14 Extremismus, rasismus a terorismus
dne

15 Extremismus, rasismus a terorismus
Seznam použité literatury Kol. autorů: Demokracie versus extremismus. Printo, Praha 2013, s , Kol. autorů: Společenské vědy pro střední školy 2. Didaktis, Brno 2013, s. 35.


Stáhnout ppt "Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0619 OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá."

Podobné prezentace


Reklamy Google