Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0619 OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0619 OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá."— Transkript prezentace:

1 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0619 OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá střední škola a jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Č. Budějovice, s.r.o., Jeronýmova 28/22, České Budějovice Kód materiáluKlíčová aktivita III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název materiáluDUM č. 9 Politické strany v ČR AutorDoc. Miroslav Sapík Tematická oblastZáklady společenských věd - stát AnotaceDUM je určen pro výklad učiva pro předmět Základy společenských věd – oblast stát - politické strany v ČR. DUM je určen pro studijní obory - Obchodní akademie, Ekonomické lyceum a nástavbové studium obor Podnikání, učební obor Kadeřník, kadeřnice. DUM je určen pro výuku politických stran v ČR, seznamuje s přehledem politických stran a jejich dělení v ČR v rámci parlamentní demokracie. Ročník2. ročník nástavbového studia obor Podnikání, 4. ročník Obchodní akademie a Ekonomického lycea, dále pak pro 2. ročník učebního oboru Kadeřník, kadeřnice. Datum tvorbyříjen – listopad 2013 Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

2 DUM č.9

3  V každém demokratickém státě existuje pluralita (více) politických stran.  Z pohledu dějinného vývoje existovalo několik politických stran už za první republiky.  Výjimkou na našem území bylo období 40. – 80. let 20. století, kdy existovala diktatura jedné politické strany (KSČ).  Po událostech sametové revoluce v roce 1989 se opět vyskytuje pluralita politických stran.

4 Politická strana  - je dobrovolné a organizované sdružení občanů, kteří mají podobné politické přesvědčení.  Jednotlivcům (členům) ve straně jde o získání moci.  Politické strany prošly svým dějinným vývojem od konce 18. a počátku 19. století.  Různé sociální skupiny užívaly existenci politických stran k řešení mocenských konfliktů.

5  Podle způsobu jak chtějí jednotlivé politické strany získat moc ve státě se mezi sebou odlišují.  Hlavním prostředkem, které strany využívají k získání moci jsou pravidelné volby.  Politické strany se vyznačují tím, že mají: - určitý počet stálých členů a vlastní voliče - vlastní (volební) program - možnost účastnit se demokratických voleb - zajištěné financování z vlastních příspěvků, darů a hospodářské činnosti.

6  Rozdělení politických stran je známé už od francouzské revoluce (roajalisté a republikáni).  Dělení politických stran může být podle jejich programu na pravici, střed, levici.  Další dělení může být podle jejich zaměření na ideologii – konzervativní, liberální, socialistické, nacionalistické apod.

7  Každá politická strana vzniká momentem registrace na Ministerstvu vnitra.  Členem politické strany se může stát každý občan, který dosáhl 18 let.  Členství je dobrovolné.  Politická strana musí mít vlastní stanovy (řád).  Osnovy musí obsahovat: název, kde sídlí (adresa), programové teze, jak jsou voleny stranické orgány.

8  Klasické dělení politických stran je na pravici a levici.  Hlavním znakem levicové politické strany je: - zajištění sociálních jistot - vytvoření sociálně silného státu - stát reguluje trh - rovnost mezi členy společnosti - zajištění zaměstnanosti. Příkladem levicové politické strany je KSČM.

9  Hlavními znaky pravicových politických stran jsou: - Individualismus - podpora podnikání - minimální zásahy státu - liberalizace trhu - prioritou je snížení inflace - hierarchie ve společnosti Příkladem pravicové politické strany je ODS nebo TOP 09.

10 Příklady současných politických stran v ČR:  ČSSD  ODS  TOP 09  KSČM  KDU-ČSL  Strana zelených  Pirátská strana

11  V současné době se stále více voliči odklánějí od velkých a zavedených politických stran a jako alternativu podporují politická hnutí.  Příkladem je výsledek posledních parlamentních voleb v roce 2013 a úspěch, který zaznamenalo politické hnutí ANO.  Prvním politickým hnutím na našem území bylo Občanské fórum, v souvislosti se sametovou revolucí v roce 1989.

12 https://www.google.cz/#q=obr%C3%A1zky+politick%C3%A9+hnut%C3%AD+a+s tranyhttps://www.google.cz/#q=obr%C3%A1zky+politick%C3%A9+hnut%C3%AD+a+s trany dne 3.10.2013

13 Strany můžeme ještě podle struktury dělit na:  kádrové – je založena na osobnostech  masové – je založena na velkém množství členů  všelidové – jsou pro nejširší veřejnost  kartelové – tyto strany jsou spojené se státem

14  Seznam použité literatury:  Prorok, V., Lisa, A.: Politologie. Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, Pelhřimov 2003, s. 165 - 175.  Kol. autorů: Odmaturuj ze společenských věd. Didaktis, Brno 2004, s. 26.  Kol. autorů: Společenské vědy pro střední školy 2. Didaktis, Brno 2010, s. 58.


Stáhnout ppt "Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0619 OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá."

Podobné prezentace


Reklamy Google