Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0619 OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0619 OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá."— Transkript prezentace:

1 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0619 OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá střední škola a jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Č. Budějovice, s.r.o., Jeronýmova 28/22, České Budějovice Kód materiáluKlíčová aktivita III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název materiáluDUM č. 18 T. G. Masaryk a Václav Havel AutorDoc. Miroslav Sapík Tematická oblastZáklady společenských věd – demokracie, významné mezníky v moderních dějinách české státnosti AnotaceDUM je určen pro výklad učiva pro předmět Základy společenských věd – oblast demokracie, významné mezníky v moderních dějinách české státnosti – T. G. Masaryk a Václav Havel. DUM je určen pro výuku hlavních osobností, které jsou ve vývoji české státnosti spojováni s demokratizací české společnosti. Ročník2. ročník nástavbového studia obor Podnikání, 4. ročník Obchodní akademie a Ekonomického lycea, dále pak pro 3. ročník učebního oboru Kadeřník, kadeřnice. Datum tvorbyříjen – listopad 2013 Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

2 T. G. Masaryk a V. Havel DUM č.18

3 T. G. Masaryk a V. Havel Tomáš Garrigue Masaryk byl prvním prezidentem Československé republiky, která byla založena 28. 10. 1918. Společně s E. Benešem a M. R. Štefánikem se podílel na vzniku a formování českého státu po pádu rakouské monarchie. Na základě předchozích zkušeností z rakouského sněmu založil společně s druhými základy parlamentní demokracie v Československu.

4 T. G. Masaryk a V. Havel Pocházel z chudých rodinných poměrů. Narodil se nedaleko Hodonína na Moravě. Ukončil vysokoškolská studia ve Vídni. Byl publikačně aktivní. K jeho významným spisům patří: Ideály humanitní, Rusko a Evropa, Sebevražda, Česká otázka, a celá řada dalších knih a článků. Byl velkým obhájcem slovanství a Slovanů, cenil si jejich bohaté historie a práva na sebeurčení.

5 T. G. Masaryk a V. Havel Masaryk chtěl vytvořit silný parlamentní stát, republiku, která vychází z bohatých národních tradic a respektuje právo českého a slovenského národa na sebeurčení. Prezidentem byl zvolen 4x. Byl pro existenci více politických stran ve státě = politický pluralismus. Zabýval se i otázkou národnostních menšin, které byly na našem území za první republiky.

6 T. G. Masaryk a V. Havel T. G. Masaryk http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tom%C3%A1%C5%A1_Garrigue_Masaryk_1925.PNG, dne 11. 10. 2013http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tom%C3%A1%C5%A1_Garrigue_Masaryk_1925.PNG Tomáš Garrigue Masaryk

7 T. G. Masaryk a V. Havel Václav Havel byl posledním prezidentem Československa (po G. Husákovi) a prvním nově zvoleným prezidentem v samostatné České republice (od roku 1993). Patří ke třem prvním mluvčím založené Charty 77(P. Kohout, J. Patočka). Byl disidentem = nesouhlasil s tehdejším režimem, za své názory byl pronásledován státní policií, vyjadřoval se ke společenské a politické situaci v tehdejším Československu, nebylo mu umožněno vystudovat, pracoval jako jevištní technik v pražských divadlech.

8 T. G. Masaryk a V. Havel Už v tehdejší době psal různé divadelní hry, krátká pojednání, která reagovala na společenské události a začal se angažovat v politice a kultuře. Za své názory a společenskou činnost byl vězněn. Je autorem celé řady politických, divadelních, společenských a snad i filosofických textů, které našly svou odezvu u čtenářů nebo diváků.

9 T. G. Masaryk a V. Havel Mezi jeho nejznámější díla patří: Moc bezmocných Zahradní slavnost Slova o slovu Audience

10 T. G. Masaryk a V. Havel V. Havel – disident Http://www.totalita.cz/vysvetlivky/o_havel v.phpHttp://www.totalita.cz/vysvetlivky/o_havel v.php, dne 11. 10. 2013

11 T. G. Masaryk a V. Havel V. Havel - prezident Http://www.vaclavhavel.cz/?sec=1&id=1Http://www.vaclavhavel.cz/?sec=1&id=1 dne 11.10.2013

12 T. G. Masaryk a V. Havel Václav Havel byl navržen na udělení Nobelovy ceny za mír. Ocenění nezískal,ale je nositelem řady dalších ocenění v ČR a v zahraničí. Se svou manželkou Olgou založili Nadaci Václava a Olgy Havlových, která se zaměřuje na sociální a humanitární pomoc. Známým je jeho výrok: „Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí“.

13 T. G. Masaryk a V. Havel Seznam použité literatury http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tom %C3%A1%C5%A1_Garrigue_Masaryk_1925.PN G, dne 11. 10. 2013http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tom %C3%A1%C5%A1_Garrigue_Masaryk_1925.PN G Http://www.vaclavhavel.cz/?sec=1&id=1 dne 11.10.2013Http://www.vaclavhavel.cz/?sec=1&id=1 Http://www.totalita.cz/vysvetlivky/o_havelv.ph p, dne 11. 10. 2013Http://www.totalita.cz/vysvetlivky/o_havelv.ph p


Stáhnout ppt "Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0619 OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá."

Podobné prezentace


Reklamy Google