Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0619 OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0619 OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá."— Transkript prezentace:

1 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0619 OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá střední škola a jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Č. Budějovice, s.r.o., Jeronýmova 28/22, České Budějovice Kód materiáluKlíčová aktivita III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název materiáluDUM č. 14 Ideologie AutorDoc. Miroslav Sapík Tematická oblastZáklady společenských věd - stát AnotaceDUM je určen pro výklad učiva pro předmět Základy společenských věd – oblast stát - ideologie. DUM je určen pro výuku ideologie, jako názoru, který převládá ve společnosti a formuje společenské postoje, rozlišuje i jednotlivé ideologie a jejich představitele. Ročník2. ročník nástavbového studia obor Podnikání, 4. ročník Obchodní akademie a Ekonomického lycea, dále pak pro 2. ročník učebního oboru Kadeřník, kadeřnice. Datum tvorbyříjen – listopad 2013 Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

2 DUM č.14

3  Ideologie jsou ustálené názory, které po určité období převládají ve společnosti a určují myšlenkový vývoj a rovněž i politické dění.  Pojem ideologie vzniká v 18. století a zavedl ho francouzský myslitel de Tracy.  V současné době neexistuje jednotná definice ideologie.

4  V jedné společnosti může existovat více ideologií.  Např. ne každý člověk musí souhlasit s názorem druhého.  Existence více ideologií v jedné společnosti může být příčinou rozdělení společnosti jako celku (např. ne všichni souhlasí s politikou ČSSD nebo ODS).

5 Ideologie plní ve společnosti určité funkce:  spojují určité lidi do organizovaných společností,  vytváří hodnoty ve společnosti,  podílejí se na vysvětlování aktuálních událostí ve společnosti  dávají společnosti určité cíle a vize do budoucnosti.

6  Nejvíce se o ideologii mluví v souvislosti s činností politických stran.  Pojem ideologie rozpracoval ve svém díle např. K. Marx (dílo Německá ideologie).  K základním ideologiím patří liberalismus, konzervatismus a socialismus.

7 Liberalismus  formuje se od 17. století v Anglii,  základní hodnotou je svoboda jedince,  důraz se klade na individualitu,  minimální zásahy státu do hospodářství  svoboda podnikání, osobní zájmy,  představitel John Locke a Adam Smith.

8 Konzervatismus  důležité jsou tradice a hodnoty ve společnosti,  setrvává na dosažených cílech, odmítá změny,  prosazuje silný stát a autoritu v čele státu,  respektuje majetek a člověka s jeho nedokonalostí,  majetek je odměna za aktivitu, činnost pro společnost,  zakladatelem je Edmund Burke,  Současní představitelé – M. Thatcherová, R. Reagan.

9 Socialismus  třetí z klasických ideologií a počátky jsou v dílech utopických socialistů v 17. - 18. století – T. More, T. Campanella,  sociální rovnost, solidarita,  silná role státu v oblasti hospodářství,  existence tříd, společenské vlastnictví,  představitelem je Karel Marx.

10  Liberalismus pochází z latinského slova libertas = svoboda. V současné době existuje liberalismus v podobě:  Moderního liberalismu a neoliberalismu,  Ekonomického liberalismu,  Keynesiánství.

11  Konzervatismus pochází z latinského slova – conservare = uchovávat. V současné době existuje konzervatismus v podobě: - autoritativního konzervatismu - paternalistického konzervatismu - libertariánského konzervatismu - nové pravice.

12  Socialismus pochází z latinského slova socialis = společný. V průběhu vývoje prošel socialismus fázemi:  a) revoluční socialismus – komunismus,  b) evoluční, demokratický socialismus,  c) utopický socialismus.

13 Seznam použité literatury  Prorok, V., Lisa, A.: Politologie. Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, Pelhřimov 2003, s. 86- 98.  Kol. autorů: Společenské vědy pro střední školy 2. Didaktis, Brno 2010, s. 56 – 57.  Kol. autorů: Odmaturuj ze společenských věd. Didaktis, Brno 2004, s. 26-27.


Stáhnout ppt "Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0619 OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá."

Podobné prezentace


Reklamy Google